Κόκερ Σπάνιελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κόκερ Σπάνιελ είναι ράτσα σκύλου.

Κόκερ Σπάνιελ

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Σπάνιελς, είναι εκτροφή με μεγάλη ιστορία, και ως πιθανή προέλευση τους θεωρείται η Ισπανία (από όπου οφείλουν και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος τους), και αρχικά ήταν σκυλιά εργασίας με κυνηγητικό ρόλο, πλέον όμως λόγω της δημοφιλίας τους εξαιτίας του αξιαγάπητου χαρακτήρα και του μικρού τους μεγέθους , αποτελούν κυρίως ζώα συντροφιάς.

Ενώ αρχικά για πολλούς αιώνες τα Κόκερ ήταν ομαδοποιημένα σε μια γενική κατηγορία Σπάνιελ εδάφους και Σπάνιελς νερού, στο τέλος του 19ου αιώνα τα Σπάνιελς κατηγοριοποιήθηκαν πιο συγκεκριμένα. Ανάμεσα τους τα Κόκερ έλαβαν την ονομασία τους καθώς ως κηνυγόσκυλα ήταν εξειδικευμένα στο κυνήγι του Τρυποκάρυδου (στα Αγγλικά Woodcock). Τα σκυλιά εκείνα ήταν ο πρόγονοι των σημερινών Κόκερ Σπάνιελς.

Είδη Κόκερ Σπάνιελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κόκερ Σπάνιελς χωρίζονται σε δύο ποικιλίες, τα Αμερικάνικα και τα Αγγλικά. Ο επίσημος διαχωρισμός τους έγινε το 1940 από την Αγγλία και τον Καναδά, και τό 1946 από την Αμερική .

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Αγγλικά Κόκερ είναι ελαφρώς ψηλότερα και με λίγο μακρύτερο κεφάλι από τα Αμερικάνικα, τα οποία Αμερικάνικα επίσης διαφέρουν στο ότι έχουν πιο πλούσια γούνα. Τα κόκερ με ύψος 36 εκατοστών, σύμφωνα με το AKC[1] είναι ο πιο μικρόσωμος σκύλος στην κατηγορία σπορ. Λόγω της δυσανάλογης αντοχής και ενεργητικότητας του, πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ένα μεγάλο σκύλο εγκλωβισμένο σε μικρότερο σώμα.

Δημοφιλία - Χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την δεκαετία του 50 τα Κόκερ ήταν η πιο δημοφιλής ράτσα της δεκαετίας (την ίδια εποχή που η Disney[2] έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο τα Κόκερ με την παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων η Λαίδη και ο Αλήτης. Τα κόκερ εξαιτίας του ήπιου και χαρούμενου χαρακτήρα τους, των ιδιαίτερα εκφραστικών ματιών τους και λόγω της αγάπης που τρέφουν για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια, παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα από σκυλιά εργασίας σήμερα να έχουν κερδίσει μια θέση ακόμα πιο κοντά στον άνθρωπο ως σκυλιά συντροφιάς. Είναι ήρεμα αλλά ενεργητικά σκυλιά, και λατρεύουν τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια, τις βόλτες, το βουνό αλλά και το νερό καθώς κολυμπάνε από τη φύση τους ιδιαίτερα καλά. Αν και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σκυλιά με μεγάλες αντοχές, δεν αντέχουν στα πολύ κρύα νερά και κλίματα όπως άλλα ράτσες.

Διατροφή - Φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διατροφή των Κόκερ δεν διαφέρει των άλλων σκύλων. Όπως σε όλα τα σκυλιά σύμφωνα με μελέτες, η προσθήκη συγκεκριμένων λαχανικών όπως αρακάς, καρότα, μπρόκολο σε ποσοστό ως 25% στην τροφή τους έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο ως και 90%. Τα Κόκερ έχουν τάση παχυσαρκίας και για αυτό θα πρέπει ιδανικά να τρώνε δύο φορές την ημέρα με μέτρο. Η απαραίτητη φροντίδα των Κόκερ Σπάνιελ είναι σχετικά αυξημένη σε σχέση με άλλα σκυλιά καθώς το πλούσιο τρίχωμα τους σε κάποια σημεία απαιτεί συχνό κούρεμα στο εσωτερικό των αυτιών για την αποφυγή μολύνσεων καθώς επίσης και στο τρίχωμα που αναπτύσει ανάμεσα στα «μαξιλαράκια» στις πατούσες.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση σκύλων[3] Κόκερ Σπάνιελ - όπως και σε κάθε σκύλο - ιδανικά γίνεται με θετική υποκίνηση γιατί έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της παλιάς παραδοσιακής μεθόδου και ξεκινάει από νεαρή ηλικία ακόμα και δυόμιση μηνών. Είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα με καλή συμπεριφορά και εκπαιδεύονται εύκολα, όμως όπως και με όλα τα σκυλιά όσο πιο νωρίς εκπαιδευτούν τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξουν προβληματικές συμπεριφορές και χαρακτήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «American Kennel Club». American Kennel Club (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2019. 
  2. «Walt Disney» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-09-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Walt_Disney&oldid=918373619. 
  3. «ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ». εκπαίδευση σκύλων με θετική υποκίνηση. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2019.