Κωστής Χαιρόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κωστής Χαιρόπουλος
Kostis Chairopoulos.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1871
Αθήνα
Θάνατος1935
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
πολιτικός
εκδότης
Οικογένεια
ΤέκναΧρήστος Χαιρόπουλος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Φλώρινας)

Ο Κωστής Χαιρόπουλος, (1871-1935), ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, χρονογράφος, εκδότης βιβλίων - εφημερίδας και βουλευτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα. Ήταν γιος του Καστοριανού σχολάρχη Χριστόδουλου Χαιρόπουλου. Αν και σπούδασε νομικά προτίμησε ν΄ ασχοληθεί στη συνέχεια με τη δημοσιογραφία χωρίς ποτέ να δικηγορήσει. Υπήρξε συνεργάτης του Ευάγγελου Κουσουλάκου στο σατυρικό "Σκριπ". Όταν αυτό μετατράπηκε σε καθημερινή πολιτική εφημερίδα ο Χαιρόπουλος ανέλαβε αρχισυντάκτης της για πολλά χρόνια. Αργότερα ασχολήθηκε με την έκδοση βιβλίων όπου και αναδείχθηκε ένας από τους σημαντικότερους εκδότες.

Από τα κέρδη των εκδοτικών του επιχειρήσεων το 1903 εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα "Χρόνος" η οποία και αποτέλεσε το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του κινήματος στο Γουδί και από τις στήλες της οποίας φέρεται να υποστηρίχθηκε η ιδέα της πρόσκλησης του Ε. Βενιζέλου από την Κρήτη. Πρωτοστάτησε όμως και σε κάθε άλλη προοδευτική πολιτική και κοινωνική κίνηση της εποχής. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός ν΄ απαγορευθεί η έκδοσή της το 1917 από το επαναστατικό στρατοδικείο, (εγκάθετη κυβέρνηση Βενιζέλου) αφετέρου ο διευθυντής του να συλληφθεί και να φυλακισθεί μέχρι το 1920.

Το 1920, με την μεταπολίτευση, η εφημερίδα "Χρόνος" άρχισε να επανεκδίδεται μέχρι το 1923 όπου και πάλι απαγορεύθηκε η κυκλοφορία της, επίσης από επαναστατικό στρατοδικείο. Το 1924 ξανάρχισε η κυκλοφορία της όπου και ανεστάλη για τρίτη φορά τον επόμενο χρόνο, το 1925.

  • Τελευταία η εφημερίδα ο "Χρόνος" επανεκδόθηκε το 1939, μετά τον θάνατό του, οριστικά πλέον από τον γιο του, επίσης δημοσιογράφο και μουσικοσυνθέτη τον Χρήστο Χαιρόπουλο.

Ο Κωστής Χαιρόπουλος ως δημοσιογράφος είχε επιδείξει ιδιαίτερο θάρρος και πείσμα σε οτιδήποτε παράνομο συνέβαινε, με αναμφισβήτητο ταλέντο δημοσιογραφίας. Η δε εφημερίδα του είχε γίνει φυτώριο των εκλεκτότερων στη συνέχεια δημοσιογράφων, "της δημοσιογραφικής καλάμου" όπως συνηθίζονταν τότε να λέγονται. Κύριο αντικείμενο της αρθρογραφίας του ήταν το χρονογράφημα που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Με αυτό το είδος συνεργάσθηκε και με άλλες εφημερίδες όπως με την "Νέα Ημέρα", την "Πρωΐα" κ.ά. συγγράφοντας πλήθος χρονογραφημάτων με το γενικό τίτλο "Η κωμωδία της ζωής" και υπογράφοντας με το ψευδώνυμο "Απόμαχος".
Επίσης στην εφημερίδα "Πρωΐα" το 1926 δημοσίευσε τα γεγονότα στο Γουδί όπως ο ίδιος τα έζησε καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσιογραφικών απομνημονευμάτων με τον γενικό τίτλο "Δέκα χρόνια δημοσιογραφίας" που χαρακτηρίζονται σήμερα σημαντικού ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα στους ερευνητές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ο Κωστής Χαιρόπουλος υπήρξε επίσης και βουλευτής, είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής της Φλώρινας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.18ος, σελ.512
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.60, σελ.329.