Κωστής Σιμιτσής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

O Κωστής Σιμιτσής ήταν δήμαρχος Καβάλας και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1957 στην Καβάλα. Το 1985 παντρεύτηκε την Παναγιώτα Καλαμπούκα, καθηγήτρια ΜΕ, και έχουν τρία παιδιά. Ο πατέρας του, Αριστείδης, ήταν αλευροβιομήχανος, και η μητέρα του, Όλγα, ήταν γεωπόνος και για πολλά χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1975-1980). Το 1992 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα διδακτορικής διατριβής "Η απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας στο διεθνές δίκαιο".

Άσκησε τη δικηγορία στην πόλη του από το 1982, με έμφαση σε υποθέσεις εμπορικού και διοικητικού δικαίου. Παράλληλα, δίδαξε Εμπορικό και Αστικό δίκαιο στο ΤΕΙ Καβάλας.

Συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική ζωή της Καβάλας, όντας μέλος πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και της Διεθνούς Αμνηστίας. Από 1.1.2007 είναι δήμαρχος Καβάλας νικώντας στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010. Είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίσης και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών, ενός οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και γνωμοδοτεί για τους Κανονισμούς της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξής του, "Ανοιχτή πόλη", αλλά και το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου η ανάπτυξη της Καβάλας μπορεί να στηριχτεί στην αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών, στον τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (πολιτιστικός, θρησκευτικός, κρουαζιέρας - και όχι μόνο θερινής αναψυχής), στην επέκταση των δραστηριοτήτων στο κεντρικό και στο νέο εμπορικό λιμάνι, στη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Για τους σκοπούς αυτούς ο Δήμος Καβάλας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ αλλά και στην καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών, με τελικό ωφελούμενο τον πολίτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]