Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Ελληνικά)
Γέννηση1959
Λάπηθος
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑκαδημαϊκός - Φυσικός
Γνωστός γιαΠρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέο Κύμα
Ιστότοπος
christofides2023.com

[1]Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο οποίο έχει διατελέσει και πρύτανης[2]. Είναι ιδρυτής του κινήματος "Νέο Κύμα"[3] με το οποίο εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τις Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2023 στις 29 Μαίου 2022[4][5][6].

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης γεννήθηκε στη Λάπηθο της Κερύνειας, τον Ιανουάριο του 1959[7]. Είναι ο τρίτος από τους πέντε γιους του Χρίστου και της Ανθούλας Χριστοφίδη. Οι γονείς του ήταν ιδιοκτήτες αρτοποιείου καθώς και μιας μικρής επιχείρησης στη Λάπηθο. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου, από το οποίο όμως δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974. Έγινε πρόσφυγας στον τόπο του, όπως και χιλιάδες άλλοι Κύπριοι, τον Αύγουστο του 1974.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία (1978-82), και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης[2] (1982-84). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, σε θέματα οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης της Ενέργειας. Το 1987 ολοκλήρωσε την διδακτορική διατριβή του σε ζητήματα μικροηλεκτρονικής και φωτοβολταϊκών υλικών στο Πολυτεχνείο της Γκρενόμπλ[7].

Ακαδημαϊκή Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και Ερευνητής-Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά. Έχει, επίσης, διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VI, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο Weizmann Institute του Ισραήλ και στην Ecole National Polytecnique, στη Grenoble. Επιπλέον, συνεργάζεται μόνιμα ως ερευνητής με το CNRS Γαλλίας. Μετά από έξι χρόνια παραμονής του στον Καναδά, όπου εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επέστρεψε στην Κύπρο το 1992 ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του, νεοσύστατου τότε, Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει πέραν των εκατό άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά[8], συνέγραψε και εξέδωσε αριθμό βιβλίων[9][10], ενώ αριθμεί περισσότερα από εκατό άρθρα σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εφαρμοσμένη οπτική, αλληλεπίδραση ύλης-φωτός, κβαντική οπτική, οπτο-ηλεκτρονικές μελέτες ημιαγωγών, πράσινη ενέργεια, περιβαλλοντικοί αισθητήρες και οπτικές εφαρμογές στην αρχαιομετρία και την τέχνη[2].

Ενταγμένος στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1992, διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Φυσικής καθώς και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (2006-2010)[11]. Υπήρξε ο τέταρτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2010-2018), αξίωμα στο οποίο εξελέγη τον Νοέμβριο του 2010[2]. και επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2014.

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου[12], το κτήριο του οποίου αποπερατώνεται τον Οκτώβριο του 2022, με κεφάλαια προερχόμενα από ιδιωτική δωρεά. Είναι, επίσης, μέλος του συμβουλίου του “Centre of Excellence in Marine and Maritime Research, Technology Development and Innovation”[13].  

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Νοεμβρίου 2017 του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματούχου του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (L’Ordre des Palmes Académiques)[14] εξ ονόματος του Υπουργού Εθνικής Παιδείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την ουσιαστική προσφορά του στην εκπαίδευση, την κουλτούρα και τον γαλλικό πολιτισμό.  

Το 2018 τιμήθηκε από την Ιταλική Δημοκρατία με το μετάλλιο του Τάγματος του Διοικητή του Άστρου της Ιταλίας (Ordine Della Stella D’ Italia Commendatore)[14]. Επιπλέον, εδώ και δέκα χρόνια, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συμμετέχει ενεργά στην ομάδα για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στην οποία πρωτοστατεί το Βατικανό και το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 2018 ανακηρύχθηκε, επίσης, “Manager of the Year”[15], από την εφημερίδα «Καθημερινή», της Κύπρου. Ο βασικός λόγος του βραβείου ήταν ότι, επί πρυτανείας του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέβηκε σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις και ήρθε κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο. Η συμβολή του στη δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» θεωρείται καταλυτική[15].  

Πολιτική και Κοινωνική Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1985 ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην «Ecole National Polytecnique de Grenoble» ίδρυσε την οργάνωση «Νέοι Μηχανικοί χωρίς Σύνορα», η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και, ειδικότερα, στα ηλεκτρικά συστήματα και τα συστήματα αφαλάτωσης σε γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, με στόχο τη μεταφορά πόσιμου νερού σε απόμερες και παραμελημένες φτωχές κοινότητες.[7]

Ανέπτυξε πολύπλευρη ενεργό δράση για τα δίκαια της Κύπρου. Διετέλεσε, επιπρόσθετα, ηγετικό στέλεχος του συνδέσμου «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» στον Καναδά.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αρθρογράφησε επί σειρά ετών στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος», «Τα Νέα», «Πολίτης», «Καθημερινή» και «Σημερινή». Έγραψε πολλά άρθρα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Κύπρο, τη γαλάζια οικονομία, τις πράσινες κοινωνικές εταιρίες, τη μεταρρύθμιση της παιδείας, την τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση, το Τραμ της Λευκωσίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σύγχρονη γεωργία, την τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση, όπως επίσης και για τη διαφθορά της Κύπρου.

Το 2019 μαζί με φίλους, συνεργάτες και νέους ανθρώπους της Κύπρου αλλά και της διασποράς ίδρυσε το κοινωνικο-πολιτικό κίνημα «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος», το οποίο με τις προτάσεις του αποσκοπεί στο να θέσει τις σωστές βάσεις σε σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν την Κύπρο. Είναι επικεφαλής του κινήματος "Νέο Κύμα"[16] και εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για τις Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2023 στις 29 Μαίου 2022[4][5][6].

Άλλες Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέδωσε το βιβλίο του «Από Θεατές Δημιουργοί του Ονείρου», ένα βιβλίο στο οποίο σκιαγραφείται και παίρνει ζωή η «Άλλη Κύπρος», την οποία οραματίζεται και φιλοδοξεί να υλοποιήσει.[17]

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ταξίδεψε στην ήπειρο της Ανταρκτικής, στο πλαίσιο επιστημονικής αποστολής.[18]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κωνσταντίνος Χριστοφίδης». Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2022. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ». www.ucy.ac.cy. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  3. «ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ». cyprus alive. 
  4. 4,0 4,1 «Εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης-«Εμείς όλοι είμαστε το μεγάλο κύμα»». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 «Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ο 6ος υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές (ΒΙΝΤΕΟ)». AlphaNews.Live. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  6. 6,0 6,1 SigmaLive. «Η εξαγγελία του Κ. Χριστοφίδη με αναφορές σε «φθαρμένο πολιτικό σύστημα» | News». www.sigmalive.com. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Βιογραφικό Σημείωμα Κωνσταντίνου Χριστοφίδη». Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος (στα Αγγλικά). 5 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  8. «Constantinos Christofides». scholar.google.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  9. «Physics, Chemistry and Technology of Solid State Gas Sensor Devices Wiley». Wiley.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  10. «Semiconductors and Semimetals». Science Direct. 
  11. «Κοινότητα - Ενημερωτικό Δελτίο Πανεπιστημίου Κύπρου» (PDF). ucy.ac.cy. Δεκέμβριος 2006. 
  12. «About CCRI». CCRI (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  13. «Board of Directors». CMMI Cyprus Marine and Maritime Institute. 
  14. 14,0 14,1 «Constantinos Christofides, Ex Rector, University of Cyprus». CMMI Cyprus Marine and Maritime Institute. 
  15. 15,0 15,1 Solutions, BDigital Web. «Τράπεζα Κύπρου Man of the Year 2019: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι». must.com.cy. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  16. ««Νέο Κύμα – Η άλλη Κύπρος»: Μια δεύτερη ευκαιρία για την Κύπρο». Philenews. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2022. 
  17. «christofidis konstantinos |Χριστοφίδης Κωνσταντίνος». Εκδόσεις Αρμός. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022. 
  18. «Γιατί η Κύπρος πρέπει να υπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής». Philenews. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022.