Κώστας Κάππος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κωνσταντίνος Κάππος)
Κώστας Κάππος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κώστας Κάππος (Ελληνικά)
ΓέννησηΜάρτιος 1937
Κεφαλόβρυσο Αργολίδας
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 2005
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Πειραιώς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός[1]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων
Ευρωβουλευτής (Φεβρουάριος 1981 – Οκτώβριος 1981, Ελλάδα)[2]

Ο Κώστας Κάππος (1937 – 10 Σεπτεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, βουλευτής του ΚΚΕ και συγγραφέας.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας το 1937. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, σε ηλικία 18 ετών οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε ως λογιστής. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο, ενώ με την επιστροφή του από την εξορία διετέλεσε γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και έγινε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη των βασανιστών της χούντας.

Στην ηγεσία του ΚΚΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1974 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1989. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 1981 αντικατέστησε τον Κώστα Λουλέ ως ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής ως τον Οκτώβριο του 1981.[3] Τον Ιούνιο του 1989 δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου σχημάτισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, στέλεχος της Ν.Δ. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Κάππου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη Βουλή ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Τζαννετάκη: «Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία (...) Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για τo ΚΚΕ (...) Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές "εκσυγχρονιστικές θέσεις" (...) Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό (...) Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ (...)»

Απομάκρυνση από την ηγεσία του ΚΚΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1989 και στο φόντο της κατάρρευσης των "σοσιαλιστικών" καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη πραγματοποιείται η διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ο Κώστας Κάππος μαζί με άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συμβάλλει στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Από το ΝΑΡ αποχώρησε το '91, λίγο μετά τη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ συνέχιζε να συμμετέχει στους λαϊκούς αγώνες. Σπουδαίο είναι το θεωρητικό έργο του Κώστα Κάππου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σειρά άρθρων, συνεντεύξεων, μελετών και βιβλίων. Ο Κώστας Κάππος πέθανε σε ηλικία 68 ετών το 2005.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.europarl.europa.eu. 806. Ανακτήθηκε στις 20  Απριλίου 2022.
  2. www.europarl.europa.eu/meps/en/806.
  3. Έλληνες ευρωβουλευτές Αρχειοθετήθηκε 2012-01-30 στο Wayback Machine., αφιέρωμα στο in.gr, 28-5-2004, ανάκτηση 23-6-2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]