Κωνσταντία της Αραγωνίας (1318-1346)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνστάνς της Αραγωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1318
Αραγωνία
Θάνατος 1346
Μονπελιέ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ποιήτρια
συγγραφέας
Οικογένεια
Σύζυγος Ιάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας
Τέκνα Ιάκωβος Δ´ της Μαγιόρκας
Ισαβέλλα της Μαγιόρκας
Γονείς Αλφόνσος Δ΄ της Αραγωνίας και Τερέζα ντ' Εστένσα
Αδέλφια Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας
Ιάκωβος Α΄ του Ουρζέλ
Juan de Aragón
Φερδινάνδος της Αραγωνίας
Οικογένεια Οίκος της Βαρκελώνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας της Μαγιόρκας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κωνσταντία της Αραγωνίας, βασίλισσα της Μαγιόρκας (Ισπανικά : Constanza de Aragón y Entenza, 1318 - Μονπελιέ, 1346) ήταν Βασίλισσα της Μαγιόρκας μέσω του γάμου της με τον Ιάκωβο Γ΄ της Μαγιόρκας. Η Κωνσταντία της Αραγωνίας ήταν μεγαλύτερη κόρη του Αλφόνσου Δ΄ της Αραγωνίας και της πρώτης συζύγου του Τερέζας ντ' Εστένσα, κόμισσας του Ουρζέλ. Ο Ιάκωβος Γ΄ της Μαγιόρκας επιθυμούσε να έχει φιλικές σχέσεις με το Βασίλειο της Αραγωνίας και παντρεύτηκε την Κωνσταντία στο Περπινιάν (24 Σεπτεμβρίου 1336).[1] Ο σύζυγος της αρνήθηκε να δώσει όρκο υποταγής στον κουνιάδο του και αδελφό της Κωνσταντίας Πέτρο Δ΄ της Αραγωνίας (1342), με τον Ιάκωβο Γ΄ απέκτησε :

Ο Πέτρος Δ΄ της Αραγωνίας ύστερα από σύντομο πόλεμο (1343 - 1344) κατέλαβε τις Βαλεαρίδες και διέλυσε το Βασίλειο της Μαγιόρκας που προσαρτήθηκε στο Στέμμα της Αραγωνίας. Η Κωνσταντία της Αραγωνίας πέθανε δυο χρόνια αργότερα στο Μονπελιέ, ο σύζυγος της παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Βιολάντε του Βιλαραγούτ.[2] Τα παιδιά της εξακολουθούσαν να διεκδικούν το στέμμα της Μαγιόρκας, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας διεκδικήθηκε από τον σύζυγο και τα παιδιά της, ο γιος της παντρεύτηκε την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης που έγινε πριγκίπισσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance of Aragon, Queen of Majorca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).