Κυτταρογενετική

Η κυτταρογενετική είναι ουσιαστικά ένας κλάδος της επιστήμης της γενετικής, αλλά αποτελεί μέρος και της κυτταρικής βιολογίας και κυτταρολογίας. Ασχολείται με το πώς τα χρωματοσώματα αλληλεπιδρούν με τη συμπεριφορά του κυττάρου, ιδίως κατά τη μίτωση και τη μείωση.[1] Τεχνικές που χρησιμοποιεί η κυτταρογενετική είναι μεταξύ άλλων η καρυοτυπική, η ανάλυση χρωματοσωμάτων με ζώνωση G και άλλες τεχνικές ζωνώσεως, καθώς και μοριακές μέθοδοι όπως η FISH (φθορίζων in situ υβριδισμός) και η CGH.
Ιατορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Απαρχές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα χρωματοσώματα παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε φυτικά κύτταρα, από τον Καρλ Νέγκελι το 1842. Η συμπεριφορά τους σε ζωικά κύτταρα (σαλαμάνδρας) περιγράφηκε από τον Βάλτερ Φλέμινγκ, που ανεκάλυψε και τη μίτωση, το 1882.
Το επόμενο στάδιο έλαβε χώρα μετά την ανάπτυξη της γενετικής στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν εκτιμήθηκε ότι το σύνολο των χρωμοσωμάτων (ο καρυότυπος) ήταν ο φορέας των γονιδίων. Ο Λεβίτσκι φαίνεται να ήταν ο πρώτος που όρισε τον καρυότυπο ως την φαινοτυπική εμφάνιση των σωματικών χρωματοσωμάτων, σε αντίθεση με το γονιδιακό περιεχόμενό τους.[2][3] Οι έρευνες πάνω στον ανθρώπινο καρυότυπο χρειάσθηκαν πολλά χρόνια προκειμένου να απαντήσουν οριστικά την απλούστερη ερώτηση: πόσα χρωματοσώματα περιέχει ένα φυσιολογικό ανθρώπινο κύτταρο;[4]
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Rieger, R.; Michaelis, A.; Green, M.M. (1968), A glossary of genetics and cytogenetics: Classical and molecular, Νέα Υόρκη: Springer-Verlag, ISBN 978-0-387-07668-3
- ↑ Levitsky, Grigorii Andreevich (1924). Material'nye osnovy nasledstvennosti [Η υλική βάση της κληρονομικότητας] (στα Ρωσικά). Κίεβο: Gosizdat Ukrainy.
- ↑ Levitsky G.A. (1931). «The morphology of chromosomes». Bull. Applied Bot. Genet. Plant Breed 27: 19-174.
- ↑ Kottler, Malcolm Jay (1974). «From 48 to 46: cytological technique, preconception, and the counting of human chromosomes.». Bulletin of the History of Medicine 48 (4): 465–502. ProQuest 1296285397. PMID 4618149.