Κυκλώνας Μπόλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορική εικόνα του κυκλώνα τις 11 Νοεμβρίου 1970.

Ο Κυκλώνας Μπόλα ήταν ένας καταστροφικός τροπικός κυκλώνας που χτύπησε το ανατολικό Πακιστάν (σήμερα Μπαγκλαντές) και την Δυτική Βεγκάλη της Ινδίας στις 11 Νοεμβρίου 1970. Παραμένει ο πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας που καταγράφηκε ποτέ και μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές του κόσμου. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην καταιγίδα, αρχικά ως αποτέλεσμα του παλιρροιακού κύματος που κατέπνιξε το μεγαλύτερο μέρος των νησιών που βρίσκονται κάτω από το Δέλτα του Γάγγη. Ο Μπόλα ήταν η έκτη και ισχυρότερη κυκλωνική καταιγίδα της κυκλωνικής σεζόν στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό το 1970.

Ο κυκλώνας σχηματίστηκε κοντά στον κεντρικό Κόλπο της Βεγγάλης στις 8 Νοεμβρίου και ταξίδεψε βόρεια ενώ γινόταν όλο και πιο ισχυρός. Έφτασε στο αποκορύφωμά του με ανέμους 185χλμ/ώρα στις 10 Νοεμβρίου και στην ακτή του ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) το επόμενο απόγευμα. Το τσουνάμι κατέστρεψε πολλά από τα υπεράκτια νησιά, βυθίζοντας χωριά και καταστρέφοντας καλλιέργειες σε όλη την περιοχή. Στην πιο σοβαρά επηρεασμένη περιοχή, το Ταζουμουντίν, πάνω από το 45% του πληθυσμού των 167.000 κατοίκων σκοτώθηκε από την καταιγίδα.

Η πακιστανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του χουντικού ηγέτη Γιαχιά Χαν, έλαβε κριτική για την αργοπορία της στην λήψη και εφαρμογή μέτρων ανακούφισης μετά την καταιγίδα, τόσο από τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες στο ανατολικό Πακιστάν όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον επόμενο μήνα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Σύνδεσμος Αουάμι έλαβε μια καθολική νίκη στην περιφέρεια και συνέχισε αμείωτη την πορεία της στο ανατολικό Πακιστάν ενώ η κεντρική κυβέρνηση κατέληξε στον Πόλεμο Ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, ο οποίος οδήγησε σε εκτενείς φρικαλεότητες με αποτέλεσμα την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Μπαγλαντές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]