Κυβερνήτης σημαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Κυβερνήτης Σημαίας ή Πλοίαρχος Σημαίας ή και ορθότερα Καπετάν ντε λα παντιέρα χαρακτήριζε παλαιότερα τον αλλοδαπό Πλοίαρχο ή Κυβερνήτη κρατικού εμπορικού ή πολεμικού πλοίου. Ο όρος είναι ισπανικός και ήταν ευρύτατα διαδεδομένος στις χώρες της Μεσογείου. Η πρόσληψη αυτών γίνονταν από τον Βασιλέα ή και από ναύαρχο δικής του επιλογής και ευθύνης.

Στον ελλαδικό χώρο μέχρι λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο όρος αυτός φέρεται πιο γενικευμένος αφού χαρακτηρίζονταν "καπετάνιοι ντε λα παντιέρα" οι προσλαμβανόμενοι και από Έλληνες πλοιοκτήτες (καραβοκύρηδες) ξένοι και ιδίως Επτανήσιοι πλοίαρχοι προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πλεύση των πλοίων τους. Έτσι τα πλοία που πλοιαρχεύονταν από "πλοιάρχους σημαίας", (δελαπαντιέρηδες), έφεραν ως σημαία, την σημαία της υπηκοότητας που είχαν αυτοί οι Πλοίαρχοι, εξασφαλίζοντας έτσι τα πλοία από τυχόν τούρκικες αυθαιρεσίες.

Από την ανακήρυξη του ελεύθερου και ανεξάρτητου ελληνικού κράτους αυτός ο όρος έπαψε και να ισχύει στα ελληνικά δρώμενα, πλην όμως διατηρήθηκε σε άλλες Χώρες με την αρχική του σημασία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]