Κυβέρνηση Μπίρλαϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κυβέρνηση Μπίρλαϊν (γερμανικά: Bundesregierung Bierlein‎‎) ήταν η 32η κυβέρνηση της Αυστρίας μετά την κατάρρευση της πρώτης κυβέρνησης Κουρτς με επικεφαλής τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς μετά το σκάνδαλο της Ίμπιζα. Η κυβέρνηση Μπίρλαϊν ορκίστηκε στις 3 Ιουνίου του 2019 και ήταν η πρώτη καθαρά τεχνοκρατική κυβέρνηση στην ιστορία της Αυστρίας, η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση μετά από μια επιτυχημένη πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο καθώς και η πρώτη κυβέρνηση που είχε επικεφαλής γυναίκα καγκελάριο. [1] Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν υποστηρίχθηκε από τον Κλέμενς Γιαμπλόνερ ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Το υπουργικό συμβούλιο διαλύθηκε επισήμως στις 7 Ιανουαρίου του 2020 δίνοντας τη σκυτάλη στη δεύτερη κυβέρνηση Κουρτς, στην οποία το κόμμα των Πρασίνων αντικατέστησε το Κόμμα Ελευθερίας ως μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος. Και τα δύο κόμματα που άρχισαν πρόσφατα να συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν αυξημένο έρεισμα έναντι των προηγούμενων συνεργατών του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη κυβέρνηση του Κουρτς ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και του δεξιού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ). Τον Μάιο του 2019, μετά το σκάνδαλο της Ίμπιζα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε καθώς και ο αναπληρωτής του, Γιόχαν Γκούντενους, παραιτήθηκαν από όλες τους τις θέσεις.[2] Ο καγκελάριος του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς προχώρησε στην προκήρυξη νέων εκλογών.[3] Ωστόσο, ο Κουρτς υπέβαλε αίτημα στον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ζητώντας του να καθαιρέσει επίσης τον αμφιλεγόμενο[4][5][6] Υπουργό Εσωτερικών του FPÖ, Χέρμπερτ Κικλ, από το αξίωμά του. Αυτό το γεγονός ώθησε όλους τους άλλους υπουργούς του FPÖ να παραιτηθούν από τα υπουργεία τους.[7][8]

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Κουρτς δεν υποστηρίζεται πλέον από την πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και απομακρύνθηκε από την πρώτη επιτυχημένη πρόταση μομφής.[9] Ο Πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν όρισε προσωρινή καγκελάριο την Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία ήταν τότε επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε ποτέ σε αυτό το αξίωμα. [10] Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αυστρίας, η Μπίρλαϊν επέλεξε τους υπόλοιπους υπουργούς με την έγκριση του Προέδρου της χώρας.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η Αυστρία έχει άμεσα εκλεγμένο Πρόεδρο, στον οποίο επιτρέπεται βάσει νόμου να διορίσει οποιονδήποτε θεωρεί κατάλληλο ως καγκελάριο, το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο κατόσθωσε να περάσει μια πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι αυστριακές κυβερνήσεις εξακολουθούν να χρειάζονται αποτελεσματικά αυτήν τη δικαιοδοσία, όπως στις καθαρά κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Ακόμα και αν οι κυβερνήσεις συνεργασίας συχνά αποτύχαιναν στο παρελθόν, συνήθως παρέμεναν στην εξουσία μέχρι να εκλεγεί και διοριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αναφέρθηκε μερικές φορές ως πιθανή εναλλακτική λύση στις κομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά πέρα από τον περιστασιακό διορισμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ανάληψη υπουργείων, η ιδέα απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική.

Η απομάκρυνση του Σεμπάστιαν Κουρτς από το αξίωμα σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας που υπερψηφίστηκε μια πρόταση μομφής ενάντια σε μια κυβέρνηση στο σύνολό της. Ο Πρόεδρος φαν ντερ Μπέλεν αναγκάστηκε να διορίσει νέα κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρχαν άλλοι εφικτοί συνασπισμοί και η ημερομηνία των επόμενων εκλογών είχε ήδη οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με ψήφους από την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένου και του εκτοπισμένου Κόμματος Ελευθερίας, μετακινήθηκε σε ακόμη μεταγενέστερη ημερομηνία από εκείνη που είχε προταθεί από το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς. Ως εκ τούτου, δεν ήταν έκπληξη όταν ο φαν ντερ Μπέλεν, για πρώτη φορά στην Αυστρία, χρησιμοποίησε την εξουσία του για να διορίσει ανεξάρτητο καγκελάριο.

Η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν ήταν η πρώτη καγκελάριος που δεν συνδέθηκε με κανένα από τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα καγκελάριος και η πρώτη ανεξάρτητη καγκελάριος που διορίστηκε μετά από μια επιτυχημένη πρόταση μομφής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αποστάσεις από τον Κουρτς τηρεί η νέα καγκελάριος της Αυστρίας». ΣΚΑΪ. 
  2. Heath, Ryan· Karnitschnig, Matthew (20 Μαΐου 2019). «Austrian Vice Chancellor Strache resigns over scandal». Politico. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2019. 
  3. «Kurz bei Van der Bellen: Neuwahl im September». Kronen Zeitung. 19 May 2019. https://www.krone.at/1925025. Ανακτήθηκε στις 19 May 2019. 
  4. Far-right Austria minister's 'Nazi language' causes anger. BBC News, 11. Jänner 2018.
  5. «FPÖ beklagt "inszenierte Medienhatz" gegen Kickl». 27 Σεπτεμβρίου 2018. 
  6. On Kickl stating that law ought to be subsidiary to political will:
  7. Oltermann, Philip (May 20, 2019). «Austrian government collapses after far-right minister fired». theguardian.com. https://www.theguardian.com/world/2019/may/20/austrian-government-collapses-after-far-fight-minister-fired. Ανακτήθηκε στις May 25, 2019. 
  8. «Austria's far-right Freedom Party ministers all resign amid scandal». BBC News. May 20, 2019. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-48335316. Ανακτήθηκε στις May 25, 2019. 
  9. «Kabinett Kurz verliert Misstrauensabstimmung». orf.at (στα Γερμανικά). 27 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2019. 
  10. «Πέντε πράγματα που αξίζει να ξέρετε για την πρώτη γυναίκα προσωρινή Καγκελάριο της Αυστρίας». SPUTNIK Ελλάδα.