Κυαξάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυαξάρης
Βασιλιάς των Μήδων
Περίοδος624 π.Χ. - 585 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΦραόρτης
ΔιάδοχοςΑστυάγης
Θάνατος585 π.Χ.
ΟίκοςΜήδοι
ΠατέραςΦραόρτης
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κυαξάρης (... - 585 π.Χ.), γιος του βασιλιά Φραόρτη και εγγονός του Δηιόκη, ήταν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο τρίτος και πιο ικανός βασιλιάς της Μηδίας. Βασίλεψε κατά πάσα πιθανότητα από το 624 ως το 585 π.Χ. Είχε μεγαλύτερη φήμη στον πόλεμο από τους προκατόχους του. Ήταν αυτός που οργάνωσε πρώτος τα ασιατικά στρατεύματα χωρίζοντάς τα σε μονάδες αιχμοφόρους, τοξότες και ιππείς και αυτός που ένωσε όλη την Ασία πέρα από τον Άλυ ποταμό κάτω από την εξουσία του.

Ο Κυαξάρης κατά τον Ηρόδοτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτες ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις πήρε την εξουσία ο Κυαξάρης επιτέθηκε στην Νινευή, πρωτεύουσα των Ασσυρίων, με σκοπό να την καταστρέψει και να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του. Παρ’όλο που νίκησε τη μάχη και άρχισε να πολιορκεί την πόλη αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει, επειδή ηττήθηκε σε μάχη εναντίον των Σκυθών. Εξαιτίας αυτής της ήττας οι Μήδοι έχασαν την υπεροχή στην Ασία [1].

Τέλος της βασιλείας του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από είκοσι οχτώ χρόνια οι Μήδοι ξανακέρδισαν την υπεροχή στην Ασία, κατέλαβαν την Νινευή και υπέταξαν τους Ασσυρίους κατακτώντας όλα τα εδάφη τους εκτός από τη Βαβυλώνα. Όταν πέθανε ο Κυαξάρης, μετά από βασιλεία σαράντα χρόνων μαζί με την σκυθική υπεροχή, τον διαδέχτηκε ο γιος του, Αστυάγης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. βλέπε Μήδοι, Κεφ. Σκυθική υπεροχή και το τέλος της

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]