Κρυπτοσύστημα Playfair

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το κρυπτοσύστημα playfair εκλαϊκεύτηκε από τον Λάιον Πλέιφεαρ, πρώτο βαρόνο Πλέιφεαρ του Σεντ Άντριους, αλλά ο εφευρέτης του ήταν ο Τσαρλς Ουάιτστοουν. Οι δύο τους έμεναν κοντά (τους χώριζε η γέφυρα Χάμερσμιθ) και συχνά συναντιόνταν για να συζητήσουν τις ιδέες τους για την κρυπτογραφία.

Το κρυπτοσύστημα playfair αντικαθιστά κάθε ζευγάρι γραμμάτων του κανονικού κειμένου με ένα άλλο ζευγάρι. Για να γίνει η κρυπτογράφηση και η αποστολή ενός μηνύματος, αποστολέας και παραλήπτης θα πρέπει να έχουν προηγουμένως συμφωνήσει μια λέξη κλειδί. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως λέξη κλειδί το όνομα του ίδιου του Ουάιτστοουν, Τσαρλς. Στη συνέχεια, πριν από την κρυπτογράφηση τα γράμματα του αλφαβήτου γράφονται σε έναν πίνακα 6x4 για το ελληνικό αλφάβητο των 24 γραμμάτων αρχίζοντας από την λέξη Τσαρλς και συνδυάζοντας τα I, J σε ένα στοιχείο.

Στη συνέχεια το μήνυμα σπάζεται σε ζευγάρια γραμμάτων. Τα δύο γράμματα σε κάθε δίγραφο θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Αν στο μήνυμα υπάρχουν διπλά γράμματα και τυχαίνει να συμπίπτουν στο ίδιο δίγραφο, τότε παρεμβάλλουμε το γράμμα χ ανάμεσα στα δύο ίδια γράμματα. Εάν στο τέλος του μηνύματος λείπει ένα γράμμα ώστε το μόνο τελικό γράμμα να γίνει δίγραφο συμπληρώνουμε το κενό αυτό με ένα χ.

Κανονικό κείμενο: Συνάντησέ με στη γέφυρα Χάμμερσμιθ απόψε

Κανονικό κείμενο με δίγραφα: Συ-να-ντ-ησ-εμ-εσ-τη-γε-φυ-ρα-χα-μχ-με-ρσ-μι-θα-πο-ψε

Τώρα μπορεί να αρχίσει η κρυπτογράφηση. Όλα τα δίγραφα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες, τα δύο γράμματα να βρίσκονται είτε στη ίδια σειρά, είτε στην ίδια στήλη, η σε καμία από τις δύο. Αν τα δύο γράμματα είναι στην ίδια σειρά μπορούν να αντικατασταθούν από το γράμμα που βρίσκεται αμέσως δεξιά από το καθένα τους. Αν τα γράμματα βρίσκονται στη ίδια στήλη αντικαθίστανται από το γράμμα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το καθένα τους. Αν το ένα από τα γράμματα είναι στην βάση του πίνακα αντικαθίστανται από το γράμμα της κορυφής της στήλης

Ο παραλήπτης που επίσης γνωρίζει τη λέξη κλειδί μπορεί εύκολα να το αποκρυπτογραφήσει απλώς αντιστρέφοντας την διαδικασία. Για παράδειγμα τα γράμματα που βρίσκονται στην ίδια σειρά θα τα αντικαταστήσει με αυτά που είναι αριστερά του.