Κρυπτογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κρυπτογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail encryption) αναφέρεται στην κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με σκοπό είτε το περιεχόμενο του μηνύματος να μην μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους προβλεπόμενους παραλήπτες, είτε να είναι δυνατή η ψηφιακή πιστοποίηση της ταυτότητας του αποστολέα.

Η κρυπτογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βασίζεται στην κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού, με την οποία ένας χρήστης δημοσιεύει το δημόσιο κλειδί του ώστε οι άλλοι χρήστες να μπορούν να του αποστέλλουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, ενώ κρατά μυστικό το ιδιωτικό κλειδί του, με το οποίο μπορεί αυτός και μόνον αυτός να αποκρυπογραφεί τα μηνύματα που λαμβάνει. Αντίστροφα, το ιδιωτικό κλειδί χρησιμοποιείται για να «υπογράψει» ψηφιακά ο αποστολέας ένα μήνυμα, ενώ ο οποιοσδήποτε παραλήπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημόσιο κλειδί του αποστολέα για να πιστοποιήσει την προέλευση του μηνύματος.

Η κρυπτογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θεωρείται απολύτως ασφαλής (το ίδιο ισχύει για όλους τους τύπους κρυπτογράφησης) στην πράξη όμως φαίνεται να είναι επαρκής καθώς χρειάζεται τεράστια υπολογιστική ισχύς (ή η χρήση κβαντικού υπολογιστή, που δεν διατίθεται ακόμα) για να παραχθεί το ιδιωτικό κλειδί που λείπει για την αποκρυπτογράφηση. Αν το ιδιωτικό κλειδί διαρρεύσει, είτε από ανθρώπινο σφάλμα ή ευπιστία, είτε επειδή το κλειδί μεταφέρεται από μη κρυπτογραφημένο κανάλι, η ασφάλεια χάνεται.

Πρωτόκολλα κρυπτογράφησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για την κρυπτογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλαμβάνονται τα εξής:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]