Κρουέλα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρουέλα η μαγγισα
Cruella
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΒασίλης Ρήγος
ΠαραγωγήMarc Platt
Kristin Burr
ΣενάριοΚωνσταντίνα Escort
Tony McNamara
ΙστορίαAline Brosh McKenna
Kelly Marcel
Steve Zissis
Βασισμένο σεΤα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1961)
Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1956)
ΠρωταγωνιστέςΈμμα Στόουν
Έμμα Τόμσον
Joel Fry
Paul Walter Hauser
Emily Beecham
Kirby Howell-Baptiste
Μαρκ Στρονγκ
ΜουσικήNicholas Britell[1]
ΦωτογραφίαNicolas Karakatsanis
ΜοντάζTatiana S. Riegel
ΕνδυματολόγοςJenny Beavan
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures[2]
Gunn Films[3]
Marc Platt Production[4]
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή18 Μαΐου 2021 (El Capitan Theatre)
Κυκλοφορία28 Μαΐου 2021 (ΗΠΑ)
Διάρκεια134 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$100-200 εκατομμύρια[5][6][7]
Ακαθάριστα έσοδα$233,3 εκατομμύρια[8][9]
ΈπεταιΤα 101 σκυλιά της Δαλματίας

Κρουέλα (αγγλικά: Cruella) ονομάζεται η αμερικανική κωμωδία εγκλήματος του 2021, η οποία βασίζεται στον χαρακτήρα Κρουέλα ντε Βιλ από το μυθιστόρημα του Ντόντι Σμιθ, Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1956), και την ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουώλτ Ντίσνεϋ (1961).[10] Η ταινία σκηνοθετείται από τον Craig Gillespie, με σενάριο των Dana Fox και Tony McNamara, και ιστορία των Aline Brosh McKenna, Kelly Marcel και Steve Zissis. Είναι η τρίτη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου και χρησιμεύει σαν πρίκουελ. Η Έμμα Στόουν πρωταγωνιστεί ως Κρουέλα, με τους, Έμμα Τόμσον, Joel Fry, Paul Walter Hauser, Emily Beecham, Kirby Howell-Baptiste και Μαρκ Στρονγκ να συμπληρώνουν το καστ. Διαδραματίζεται στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του πανκ ροκ κινήματος της δεκαετίας του 1970, και περιστρέφεται γύρω από την Εστέλα Μίλερ, μια επίδοξη σχεδιάστρια μόδας, καθώς εξερευνά το μονοπάτι που θα την οδηγήσει να γίνει μια διαβόητη και επερχόμενη σχεδιάστρια μόδας, γνωστή ως Κρουέλα ντε Βιλ.

Η Walt Disney Picturesα ανακοίνωσε την ανάπτυξη της ταινίας το 2013, με παραγωγό τον Andrew Gunn. Η Στόουν πήρε τον ρόλο το 2016, και μαζί με την Γκλεν Κλόουζ αποτελούν εκτελεστικοί παραγωγοί του φιλμ. Η Κλόουζ είχε πρωταγωνιστήσει ως Κρουέλα στις ταινίες, Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (1996) και Τα 102 Σκυλιά της Δαλματίας (2000). Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Αύγουστο και τελείωσαν τον Νοέμβριο του 2019 στην Αγγλία.

Έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 18 Μαΐου 2021, η πρώτη μεγάλη εμφάνιση σε κόκκινο χαλί μετά από την πανδημία COVID-19. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες θεατρικά, και έγινε ταυτόχρονα διαθέσιμο στο Disney+ στις 28 Μαΐου. Το φιλμ επαινέθηκε από κριτικούς για την σκηνοθεσία του Gillespie, τις ερμηνείες (ιδιαίτερα της Στόουν, της Τόμσον και του Hauser), για το κοστούμια και τη μουσική, αλλά σχολιάστηκε για το σενάριο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εστέλα Μίλερ είναι ένα δημιουργικό παιδί με ταλέντο στη μόδα, αλλά έχει μια σκληρή πλευρά, η οποία οδήγησε την μητέρα της, Κάθριν, να της δώσει το παρατσούκλι "Κρουέλα". Λόγω της επαναστατικής φύσης της Εστέλα, η Κάθριν κόβει την κόρη της από το σχολείο και σχεδιάζει να μετακομίσει στο Λονδίνο. Πηγαίνοντας εκεί, σταματάει σε ένα πάρτι της πλούσιας Βαρόνης φον Χέλμαν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Η Εστέλα βλέπει τη μητέρα της να ωθείται στο γκρεμό από τα τρία άγρια σκυλιά Δαλματίας της Βαρόνης. Το κορίτσι κατηγορεί τον εαυτό της, καθώς τα σκυλιά κυνηγούσαν αυτήν αρχικά. Όντας ορφανή, πηγαίνει στο Λονδίνο και γίνεται φίλη με ένα δίδυμο νεαρών κλεφτών, τους Τζάσπερ και Χόρας. Για να περνά απαρατήρητη, βάφει τα ασπρόμαυρα μαλλιά της κόκκινα.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Εστέλα μαζί με τους Τζάσπερ και Χόρας σχεδιάζουν ληστείες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις δεξιότητές της στη μόδα, σχεδιάζοντας τις μεταμφιέσεις τους. Για τα γενέθλιά της, οι δύο φίλοι της βρίσκουν δουλειά ως καθαρίστρια στο πολυκατάστημα Liberty. Μια μεθυσμένη Εστέλα αναδημιουργεί ένα κοστούμι στην βιτρίνα του καταστήματος. Η Βαρόνη, διάσημη αλλά αυταρχική σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, εντυπωσιάζεται και την προσλαμβάνει. Η Εστέλα κερδίζει την εμπιστοσύνη της Βαρόνης αλλά σύντομα παρατηρεί το αφεντικό της να φοράει ένα κολιέ που κάποτε άνηκε στην Κάθριν. Αφού η Βαρόνη ισχυρίστηκε ότι ένας υπάλληλος το είχε κλέψει, η Εστέλα ζητά από τους Τζάσπερ και Χόρας να κλέψουν το κολιέ.

Η Εστέλα, ντυμένη ως Κρουέλα και έχοντας το φυσικό χρώμα των μαλλιών της, πάει σε ένα από τα πάρτι της Βαρόνης για να κλέψει το κολιέ. Όταν η Βαρόνη χρησιμοποιεί μια σφυρίχτρα για να διατάξει τα Δαλματίας της, η Εστέλα συνειδητοποιεί ότι χρησιμοποίησε το ίδιο σφύριγμα για να κατευθύνει τα σκυλιά της στο να δολοφονήσουν την Κάθριν, και ότι ο θάνατος της μητέρας της δεν ήταν ατύχημα. Θέλοντας εκδίκηση για το θάνατο της μητέρας της, η Εστέλα χλευάζει τη Βαρόνη κάνοντας εμφανίσεις στις συγκεντρώσεις της ως Κρουέλα, ντυμένη με εντυπωσιακά ρούχα, σχεδιασμένα με τη βοήθεια του φίλου της Άρτι. Τα κωμικά κόλπα της κερδίζουν δημοσιότητα μέσω της παιδικής της φίλης Ανίτα, ενός αρθρογράφου κουτσομπολίστικων στήλων. Η υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά της Κρουέλα εκνευρίζει όλο και περισσότερο τους φίλους της, καθώς και τη Βαρόνη, η οποία απολύει τον δικηγόρο της Ρότζερ επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει την Κρουέλα. Απαγάγουν τα Δαλματίας της Βαρόνης, αφού ένα από αυτά κατάπιε κατά λάθος το κολιέ της Κάθριν.

Η Εστέλα σαμποτάρει την ανοιξιάτικη συλλογή της Bαρόνης και δίνει το δικό της σόου στο Regent's Park. Έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Εστέλα και η Κρουέλα είναι το ίδιο πρόσωπο, η Βαρόνη την δένει σε μια καρέκλα, βάζει φωτιά στο σπίτι της, και την αφήνει να πεθάνει εκεί, ενώ κατηγορεί και συλλαμβάνει τον Τζάσπερ και τον Χόρας για το θάνατό της. Η Εστέλα διασώζεται από τον Τζον, υπηρέτη της Βαρόνης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το κολιέ είναι το κλειδί για ένα κουτί που περιέχει τα πιστοποιητικό γέννησης της Εστέλα. Ανακαλύπτει ότι η Βαρόνη είναι η βιολογική της μητέρα, και ότι διέταξε τον Τζον να σκοτώσει το βρέφος, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην καριέρα της. Ο Τζον αντ 'αυτού έδωσε το μωρό στην Κάθριν, μία από τις υπηρέτριες της Βαρόνης, η οποία μεγάλωσε την Εστέλα κρυφά. Η Εστέλα είναι εξοργισμένη από την απάτη της Κάθριν, αλλά τελικά συμβιβάζεται με την αλήθεια και προσπαθεί να ολοκληρώσει την εκδίκηση της. Υιοθετεί το όνομα Κρουέλα οριστικά.

Η Κρουέλα βγάζει τους φίλους της από τη φυλακή, και μαζί με τον Άρτι βάζει σε εξέλιξη το τελικό της σχέδιο. Μπαίνουν κρυφά στο φιλανθρωπικό γκαλά της Βαρόνης, όπου η Κρουέλα (ντυμένη σαν Εστέλα) αποκαλύπτει στη Βαρόνη ότι είναι η εγκαταλειμμένη κόρη της. Η Βαρόνη προσποιείται ότι αποδέχεται τη κόρη της και εκφράζει τη λύπη της για την πράξη της. Ζητά να την αγκαλιάσει προτού την σπρώξει στον γκρεμό, χωρίς να γνωρίζει πως όλοι οι καλεσμένοι της είχαν οδηγηθεί έξω κρυφά και μαρτύρησαν το γεγονός. Η Κρουέλα επιβιώνει από την πτώση χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο ενσωματωμένο στα ρούχα της, και απορρίπτει την Εστέλα για πάντα, πριν επιστρέψει για να δει τη Βαρόνη να συλλαμβάνεται. Η Βαρόνη ορκίζεται εκδίκηση καθώς συλλαμβάνεται. Έχοντας υιοθετήσει το «de Vil» ως επώνυμο (εμπνευσμένο από το κλεμμένο όχημα, Panther De Ville), αποκτά την βίλα Hellman Hall, αφού μετέφερε κρυφά την περιουσία της Βαρόνη στο όνομα της.

Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Κρουέλα παραδίδει δύο κουτάβια Δαλματίας (τον Πόνγκο και την Περντίτα) στον Ρότζερ και την Ανίτα αντιστοίχως. Ο Ρότζερ, που τώρα εργάζεται ως τραγουδοποιός, αρχίζει να συνθέτει το τραγούδι "Cruella de Vil".

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έμμα Στόουν ως Εστέλα Μίλερ / Κρουέλα ντε Βιλ
  • Έμμα Τόμσον ως Βαρόνης φον Χέλμαν
  • Joel Fry ως Τζάσπερ Μπάντον
  • Paul Walter Hauser ως Χόρας Μπάντον
  • Emily Beecham ως Κάθριν Μίλερ
  • Kirby Howell-Baptiste ως Ανίτα Ντάρλινγκ
  • Μαρκ Στρονγκ ως Τζον
  • John McCrea ως Άρτι
  • Kayvan Novak ως Ρότζερ Ντίρλι
  • Jamie Demetriou ως Τζέραλντ
  • Andrew Leung ως Τζέφρεϊ
  • Tipper Seifert-Cleveland ως μικρή Εστέλα
  • Ziggy Gardner ως μικρός Τζάσπερ
  • Joseph MacDonald ως μικρός Χόρας
  • Florisa Kamara ως μικρή Ανίτα

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ταινία ζωντανής δράσης της Κρουέλα ντε Βιλ, βασισμένη στον χαρακτήρα από τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας της Disney, ανακοινώθηκε το 2013.[11] Ο Andrew Gunn προσλήφθηκε για την παραγωγή της ταινίας, με την Γκλεν Κλόουζ (η οποία είχε υποδυθεί το 1996 τον ίδιο χαρακτήρα) να υπηρετεί ως εκτελεστικός παραγωγός,[12][11] και την Kelly Marcel να αναθεωρεί το σενάριο, που αρχικά γράφτηκε από την Aline Brosh McKenna. Τον Ιανουάριο του 2016, η Έμμα Στόουν προσλήφθηκε για τον ρόλο της Κρουέλα.[13] Η σχεδιάστρια κοστουμιών Jenny Beavan, δήλωσε ότι ο ρόλος της στην ταινία ήταν να βοηθήσει την Στόουν να εμφανιστεί ως η νεότερη εκδοχή της Κλόουζ στα 70s, επιβεβαιώνοντας την συνοχή μεταξύ των ταινιών.[10] Ωστόσο, δεν επιτράπηκε στην Στόουν να απεικονίσει την Κρουέλα να καπνίζει, αφού η Disney από το 2007 και μετά είχε απαγορεύσει την εμφάνιση χαρακτήρων που καπνίζουν στις ταινίες.[14]

Τον Αύγουστο του 2016, η Jez Butterworth προσλήφθηκε για να ξαναγράψει το προηγούμενο σενάριο.[15] Τον Νοέμβριο του 2016, αναφέρθηκε ότι η Disney είχε προσλάβει τον Alex Timbers για να σκηνοθετήσει το φιλμ, με τον Marc Platt να συμμετέχει ως παραγωγός.[16] Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2018, αποκαλύφθηκε ότι ο Timbers εγκατέλειψε την ταινία λόγω συγκρούσεων προγραμματισμού, και ότι ο Craig Gillespie θα τον αντικαταστήσει.[17] Τον Μάιο του 2019, η Έμμα Τόμσον εντάχθηκε στο καστ ως η Βαρόνη, η οποία περιγράφεται ως: «ανταγωνίστρια της Κρουέλα, που πιστεύεται ότι είναι ο καθοριστικός λόγος για την αλλαγή της Κρουέλα στον κακό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα». Οι Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Τζούλιαν Μουρ και Ντέμι Μουρ ήταν κάποια από τα υποψήφια ονόματα για τον ρόλο της Βαρόνης, ενώ ο Ντεβ Πάτελ ήταν υποψήφιος για τον ρόλο του Ρότζερ Ντίρλι.[18] Τον ίδιο μήνα, ο Tony McNamara και η Dana Fox προσλήφθηκαν για να γράψουν την πρόσφατη έκδοχη του σεναρίου.[19] Οι Joel Fry και Paul Walter Hauser προστέθηκαν στο καστ τους επόμενους μήνες ως Τζάσπερ και Χόρας.[20]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2019, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης D23 Expo, αποκαλύφθηκε ότι τα γυρίσματα για το φιλμ είχαν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες επίσημες εικόνες των χαρακτήρων από την ταινία, μια εκ των οποίων ήταν η Στόουν ως Κρούλα ντε Βιλ μαζί με τρία σκυλιά Δαλματίας.[21] Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι Μαρκ Στρονγκ, Emily Beecham και Kirby Howell-Baptiste προστέθηκαν στο καστ.[21][22][23] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Μαρτίου 2021, ανακοινώθηκε ότι ο Nicholas Britell προσλήφθηκε για να συνθέσει το σάουντρακ της ταινίας.[1] Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 21 Μαΐου 2021 από την Walt Disney Records.[24]

Ένα ξεχωριστό άλμπουμ σάουντρακ κυκλοφόρησε την ίδια μέρα, με διάφορα γνωστά κομμάτια από την δεκαετία του 1970. Και τα δύο άλμπουμ διαθέτουν το "Call Me Cruella", ένα πρωτότυπο τραγούδι που εκτελείται από τους Florence and the Machine, και το οποίο συνέθεσαν αποκλειστικά για την ταινία. Το κομμάτι ακούγεται στους τίτλους τέλους.[25][26]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σινεμά και streaming[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει θεατρικά στις 23 Δεκεμβρίου 2020,[27][28] αλλά τελικά αναβλήθηκε και κυκλοφόρησε στις 28 Μαΐου 2021.[29] Έλαβε βαθμολογία PG-13 από την Motion Picture Association, εξαιτίας "της ελάχιστης βίας και των θεματικών στοιχείων" της, καθιστώντας τη δεύτερη ταινία ζωντανής δράσης της Disney που λαμβάνει τέτοια βαθμολογία, μετά τη Μουλάν (2020).[30] Στις 23 Μαρτίου 2021, ανακοινώθηκε ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και στην Disney+ λόγο της πανδημίας COVID-19.[31] Η ταινία έκανε επίσημη πρεμιέρα στο El Capitan Theatre στο Λος Άντζελες στις 18 Μαΐου 2021, και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη πρεμιέρα σε κόκκινο χαλί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.[32]

Τα εισιτήρια για τη προβολή του φιλμ άρχισαν να πωλούνται στις 14 Μαΐου 2021,[33] ενώ επίσης προβλήθηκε για πρώτη φορά και σε κριτικούς την ίδια μέρα.[34] Στις 3 Ιουνίου κυκλοφόρησε και τους ελληνικούς κινηματογράφους.[35]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πρίκουελ μυθιστόρημα με τίτλο Cruella: Hello, Cruel Heart δημοσιεύθηκε από την Disney Publishing Worldwide στις 6 Απριλίου 2021. Γραμμένο από τη Maureen Johnson, το μυθιστόρημα αναφέρεται σε γεγονότα πριν από την περίοδο που διαδραματίζεται η ταινία, το 1967. Ακολουθεί την δεκαεξάχρονη Εστέλα και την συνάντησή της με τη Μάγδα και τον Ρίτσαρντ, δύο πλούσια αδέλφια που την παρουσίασαν σε πλούσια και διάσημα άτομα.[36] Στις 13 Απριλίου 2021, η Disney δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα της ταινίας που γράφτηκε από την Elizabeth Rudnick.[37] Ένα βιβλίο με τίτλο Cruella's Sketchbook κυκλοφόρησε επίσης την ίδια ημέρα.[38] Μια manga προσαρμογή της ταινίας από τον Hachi Ishie, με τίτλο Cruella: Black, White and Red προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει από την Viz Media στις 3 Αυγούστου 2021.[39]

Στις 28 Μαΐου 2021, η MAC Cosmetics ξεκίνησε μια συλλογή μακιγιάζ εμπνευσμένη από την ταινία.[40] Την ίδια μέρα, η Disney+ σε συνεργασία με τους Social Tailors και τον Jeferson Araujo, κυκλοφόρησαν ένα AR Effect για την Cruella, όπου οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν ιστορίες στο Instagram με μακιγιάζ και οπτικά στοιχεία εμπνευσμένα από το χαρακτήρα της ταινίας.[41]

Σίκουελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2021, τόσο η Στόουν όσο και η Τόμσον, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να κάνουν ένα δεύτερο μέρος σε στυλ του Ο Νονός ΙΙ, χρησιμεύοντας σαν σίκουελ και πρίκουελ.[42] Στις 4 Ιουνίου 2021, η Disney ανακοίνωσε ότι μια συνέχεια είναι επίσημα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, με τους Gillespie και McNamara να αναμένεται να επιστρέψουν ως σκηνοθέτης και συγγραφέας αντιστοίχως.[43]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Nicholas Britell Scoring Craig Gillespie's 'Cruella' | Film Music Reporter» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  2. Gyarkye, Lovia· Gyarkye, Lovia (26 Μαΐου 2021). «Emma Stone in 'Cruella': Film Review». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  3. «Disney is making a live-action Cruella de Vil movie». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  4. Kit, Borys· Kit, Borys (14 Δεκεμβρίου 2016). «Disney's Live-Action 'Cruella' Finds Director». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  5. Mendelson, Scott. «Box Office: 'Cruella' Nabs Non-Fabulous $7.7 Million Friday». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  6. Brueggemann, Tom· Brueggemann, Tom (30 Μαΐου 2021). «The Opening Weekend for 'A Quiet Place Part II' Will Best Entire Box Office of 'Tenet'». IndieWire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  7. «In a Punk 'Cruella,' Dogs Play Second Fiddle to the Designs». NBC Bay Area (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  8. «Cruella (2021) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  9. «Cruella». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  10. 10,0 10,1 «'Cruella' Costume Designer Explains How She Made Pre-Dalmatian Fashion for the Disney Prequel». Collider (στα Αγγλικά). 3 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  11. 11,0 11,1 Kit, Borys (30 Σεπτεμβρίου 2013). «Disney Preps Live-Action Cruella de Vil Film (Exclusive)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  12. «Disney is making a live-action Cruella de Vil movie». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  13. Kit, Borys (6 Ιανουαρίου 2016). «Emma Stone in Talks to Play Cruella de Vil for Disney (Exclusive)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  14. Guerrasio, Jason. «Emma Stone says becoming Cruella de Vil was 'difficult' due to Disney's smoking ban in its films». Insider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  15. «"Spectre" Scribe Jez Butterworth Tapped To Rewrite Emma Stone-Starring "Cruella" For Disney (EXCLUSIVE)». The Tracking Board (στα Αγγλικά). 1 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  16. Kit, Borys (14 Δεκεμβρίου 2016). «Disney's Live-Action 'Cruella' Finds Director». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  17. Jr, Mike Fleming (4 Δεκεμβρίου 2018). «Craig Gillespie In Talks To Direct Emma Stone In 'Cruella'». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  18. «Disney Interested In Dev Patel For An Iconic Role In 'Cruella' -». thedisinsider.com (στα Αγγλικά). 10 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  19. Kroll, Justin (14 Μαΐου 2019). «Emma Thompson in Talks to Join Emma Stone in Disney's 'Cruella' (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  20. Kroll, Justin (29 Ιουλίου 2019). «'Richard Jewell' Star Paul Walter Hauser Joins Disney's Live-Action 'Cruella'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2021. 
  21. 21,0 21,1 Pedersen, Erik (24 Αυγούστου 2019). «'Cruella': First Look At Emma Stone As The Evil-Doer In '101 Dalmatians' Live-Action Prequel». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  22. Wiseman, Andreas (20 Σεπτεμβρίου 2019). «'Cruella': Cannes Best Actress Winner Emily Beecham Joins Disney Live-Action Prequel With Emma Stone». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  23. Kroll, Justin (24 Σεπτεμβρίου 2019). «'Cruella' Adds 'Killing Eve's' Kirby Howell-Baptiste Opposite Emma Stone (EXCLUSIVE)». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  24. «Disney's 'Cruella' to Feature Original Song 'Call me Cruella' by Florence + The Machine | Film Music Reporter» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  25. «New 'Cruella' Trailer Offers Sneak Peek at Original Song From Florence + the Machine». Collider (στα Αγγλικά). 10 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  26. Williams, Helen (29 Μαΐου 2021). «Every song on the Cruella soundtrack 2021: Florence + the Machine, The Doors, Queen and more!». HITC (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  27. «Disney Gives Live-Action Cruella Movie 2020 Release Date». Movies (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  28. Sandwell, Ian (17 Φεβρουαρίου 2021). «Everything you need to know about Emma Stone's Cruella». Digital Spy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  29. D'Alessandro, Anthony (20 Αυγούστου 2019). «Amy Adams 'Woman In The Window' Will Now Open In Early Summer, 'Cruella' Moves To 2021». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  30. «Why Disney's Cruella With Emma Stone Will Be PG-13». CINEMABLEND. 17 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  31. D'Alessandro, Anthony (23 Μαρτίου 2021). «Disney Shifts 'Black Widow' & 'Cruella' To Day & Date Release In Theaters And Disney+, Jarring Summer Box Office». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  32. McClintock, Pamela (19 Μαΐου 2021). «'Cruella' Stages First Major Hollywood Premiere in Pandemic Era». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  33. Russell, Tom (21 Μαΐου 2021). «El Capitan Theatre presents Disney's "Cruella" starting May 28». Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  34. «First 'Cruella' Social Reactions Call It Spectacular Fun, One of Disney's Best Live-Action Remakes». Collider (στα Αγγλικά). 14 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  35. «Κρουέλα: Πότε έρχεται στην Ελλάδα η ταινία;». Three Pixels Lab (στα Αγγλικά). 26 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2021. 
  36. McMillan, Graeme (13 Νοεμβρίου 2020). «'Cruella' Prequel Novel 'Hello Cruel Heart' Debuting in 2021». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  37. «Cruella Live Action Novelization». Disney Books | Disney Publishing Worldwide (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  38. «Cruella's Sketchbook». Disney Books | Disney Publishing Worldwide (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  39. Disney Cruella. 3 Αυγούστου 2021. ISBN 978-1-9747-2347-8. 
  40. Thorne, Gabi. «MAC's Cruella-Inspired Makeup Is Its Most Diabolical Disney Collection Yet». Allure (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  41. Braziliense', 'Correio (28 Μαΐου 2021). «Brasileiro é contratado pela Disney para criar filtro de Cruella'». Diversão e Arte (στα Πορτογαλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2021. 
  42. «Emma Stone and Emma Thompson Are In for a Godfather II-Style Cruella Sequel» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. 
  43. D'Alessandro, Anthony (5 Ιουνίου 2021). «'Cruella' Sequel In Early Development; Director Craig Gillespie & Writer Tony McNamara Expected To Return». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]