Κροατικός-Βοσνιακός πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κροατικός-Βοσνιακός πόλεμος
Γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι
Χρονολογία18 Οκτωβρίου 1992 - 23 Φεβρουαρίου 1994
ΤόποςΒοσνία και Ερζεγοβίνη
ΈκβασηΔημιουργία της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Αντιμαχόμενοι

Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Κροατική Δημοκρατία της Ερζέγκ-Βοσνίας

Flag of Croatia.svg Κροατία
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
Ηγετικά πρόσωπα

Flag of Croatia.svg Φράνιο Τούτζμαν
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg

Σλόμπονταν Παρλατζάκ

Flag of Croatia.svg

Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς

Ο Κροατικός-Βοσνιακός Πόλεμος ήταν μια σύγκρουση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της αυτοανακηρυχθείσας Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζέγ-Βοσνίας, με την υποστήριξη της Κροατίας, η οποία διήρκεσε από τις 18 Οκτωβρίου 1992 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1994. Συχνά αναφέρεται ως "πόλεμος μέσα σε πόλεμο", επειδή ήταν μέρος του Βόσνιου πολέμου.

Αρχικά, οι Βόσνιοι (Βόσνιοι Μουσουλμάνοι) και οι Κροάτες πολέμησαν σε μια συμμαχία εναντίον του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (JNA) και του Στρατού της Δημοκρατίας Σέρπσκα (VRS), αλλά μέχρι τα τέλη του 1992 αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ τους.

Τα πρώτα ένοπλα περιστατικά συνέβησαν τον Οκτώβριο του 1992 στην κεντρική Βοσνία μεταξύ τοπικών κροατικών και βοσνιακών δυνάμεων. Η στρατιωτική συμμαχία τους κράτησε μέχρι τις αρχές του 1993, όταν η συνεργασία τους κατέρρευσε και οι δύο πρώην σύμμαχοι έλαβαν ανοικτές συγκρούσεις.

Ο κροατικός-βοσνιακός πόλεμος κλιμακώθηκε στην κεντρική Βοσνία και σύντομα εξαπλώθηκε στην Ερζεγοβίνη, με τις περισσότερες από τις μάχες να διεξάγονται στις δύο αυτές περιοχές. Οι Βόσνιοι οργανώθηκαν στον Στρατό της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (ARBiH) και οι Κροάτες στο Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας (HVO).

Πολλά σχέδια ειρήνης προτάθηκαν από τη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά κανένα από αυτά δεν πέτυχε. Στις 23 Φεβρουαρίου 1994 επετεύχθη κατάπαυση του πυρός και υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 1994 συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουάσιγκτον, οπότε το HVO είχε χάσει το ήμισυ της ελεγχόμενης επικράτειάς της.

Η συμφωνία οδήγησε στη δημιουργία της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στις κοινές επιχειρήσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων, οι οποίες συνέβαλαν στην αλλαγή της στρατιωτικής ισορροπίας και στο τέλος του πολέμου της Βοσνίας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) κατηγόρησε αρκετούς υψηλόβαθμους Κροάτες και Βόσνιους αξιωματούχους για εγκλήματα πολέμου. Στις υποθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών της Ερζέγ-Βοσνίας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφάνθηκε ότι η Κροατία είχε γενικό έλεγχο επί του HVO και ότι η σύγκρουση ήταν διεθνής. Δε μια πρωτοβάθμια απόφαση του Prlić et al διαπίστωσε ότι υπήρξε κοινή εγκληματική επιχείρηση που επιδίωκε να προσαρτήσει, η Κροατία, τμήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σε αντιστοιχία με τα σύνορα της Κροατικής Μπανόβινας του 1939.