Μεσαρίτικο άλογο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κρητικό άλογο)
Μεσαρίτικο άλογο
Προέλευση:Κρήτη
Εναλλακτικό όνομα:Κρητικό άλογο
Ψευδώνυμο:Γιοργαλίδικο ή Γεωργαλίδικο
Άλογο (Equus ferus caballus)

Το Μεσαρίτικο άλογο (γνωστό και ως Κρητικό άλογο) είναι ένα μικρόσωμο, ελαφρύ σχετικά άλογο, που εκτρέφεται κυρίως στην πεδιάδα της Μεσαράς[1] στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια χρώματα του είδους είναι καφέ, μαύρο και γκρι. Τα περισσότερα Μεσαρίτικα άλογα έχουν ένα φυσικό βάδισμα[2], που τα καθιστά εύκολα και άνετα στην ίππευση σε βραχώδες και ανώμαλο έδαφος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αυτόχθον ορεινού τύπου Μεσαρίτικο άλογο ζει στο νησί της Κρήτης από το έτος 1000 μ.Χ ή παλαιότερα[3]. Το όνομα του προέρχεται από την πεδιάδα της Μεσαράς όπου διαχρονικά συναντάται το είδος. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πόλεμού, εκατοντάδες μεσαρίτικα άλογα επιτάχτηκαν για να συνδράμουν στο μέτωπο της Πίνδου. Μετά το τέλος του πολέμου δεν επέστρεψε κανένα στην Κρήτη. Απόγονοι αυτών των αλόγων και διασταυρώσεις τους, υπάρχουν σήμερα στην Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και άλλου, σε κάθε περιοχή καλούνται και με διαφορετικό όνομα.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Μεσαρίτικα άλογα στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν σε γεωργικές εργασίες και ως μέσο μεταφοράς. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά σε διαγωνισμούς βαδίσματος[4] και περιπάτους στα βουνά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λούρες Ηρακλείου
  2. Hendricks, Bonnie. International Encyclopedia of Horse Breeds. University of Oklahoma Press, 1996, p. 283. ISBN 0-8061-2753-8
  3. Jasper Nissen: Enzyklopädie der Pferderassen. Franckh-Kosmos Verlags GmbH & Co, Stuttgart 2003, ISBN 3-440-09723-4 (German)
  4. «Messara description in the European Farm Animal Biodiversity Information System». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2013.