Κρεατομηχανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποσυρναμολογημένη κρεατομηχανή
Κρεατομηχανή επί το έργον
Παρασκευή λουκάνικου με την χρήση κρεατομηχανής

Η κρεατομηχανή είναι συσκευή κουζίνας για κοπή/άλεση κρέατος / ή ανάμιξη ακατέργαστου ή μαγειρεμένου κρέατος, ψαριών, λαχανικών ή παρόμοιων τροφίμων. Για παράδειγμα αντικαθιστά εργαλεία όπως το μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή κιμά, γέμιση κλπ.. Ο παραγωγός βάζει τον κιμά σε χωνί που τοποθετείται στην κορυφή του μύλου. Από εκεί το υλικό πηγαίνει σε έναν οριζόντιο μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτείται με τροχό χειρός ή ηλεκτρικό μοτέρ, που τσακίζει και εν μέρει αναμειγνύει το φαγητό. Στο τέλος του κοχλία, ο μεταφορέας διαθέτει ένα μαχαίρι εγκατεστημένο ακριβώς μπροστά από την σταθερή πλάκα οπής. Στο άνοιγμα αυτό ο κιμάς βγαίνει από τη μηχανή. Η λεπτότητα του κρέατος εξαρτάται από το μέγεθος των οπών της πλάκας.

Αλλάζοντας την πλάκα της τρύπας, με την κρεατομηχανή μπορούν επίσης να παραχθούν περιβλήματα λουκάνικου και κομμάτια ψωμιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη κρεατομηχανή δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Γερμανό επαναστάτη Καρλ Φρίντριχ Κρίστιαν Λούντβιχ Φράιχερ Ντράις φον Ζάουερμπρον, γνωστό και ως Καρλ Ντράις. Η παλαιότερη μορφή της κρεατομηχανής γύριζε χειροκίνητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι μηχανές με χειροκίνητη στροφή ενεργοποιούνταν από ηλεκτρισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]