Κρατιδιακές εκλογές στο Τιρόλο 2022

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι κρατιδιακές εκλογές του Τιρόλου 2022 διεξήχθησαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 για να εκλεγούν τα μέλη του Landtag του Τιρόλου . Ο απερχόμενος κυβερνήτης Γκούντερ Πλάτερ του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) αποσύρθηκε από τις εκλογές. Ο Άντον Μάτλε ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος.

Το ÖVP υπέστη το χειρότερο αποτέλεσμά του στο κρατίδιο, κερδίζοντας λιγότερο από 35% των ψήφων, αλλά παρέμεινε πολύ μπροστά από τα άλλα κόμματα και απέδωσε σημαντικά καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Οι Πράσινοι σημείωσαν επίσης πτώση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά. Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) ξεπέρασε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPÖ) ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα για πρώτη φορά, αν και παρέμεινε ισόπαλο σε επτά έδρες το καθένα. Το Φόρουμ Πολιτών του Τιρόλου βελτιώθηκε στο 10%, αν και αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Το ΝΕΟΣ διατήρησε τις δύο θέσεις του με μια μικρή θετική ταλάντευση. Συνολικά, το ÖVP έχασε τρεις έδρες και οι Πράσινοι μία, αφήνοντας τον υφιστάμενο συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία. Ο αρχηγός του ÖVP Άντον Μάτλε απέκλεισε το ενδεχόμενο συνασπισμού με το FPÖ. Όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι ήταν ανοιχτά σε κυβερνητικές διαπραγματεύσεις. [1] [2]

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 36 έδρες του Landtag του Τιρόλου εκλέγονται μέσω αναλογικής εκπροσώπησης ανοιχτού καταλόγου σε μια διαδικασία δύο σταδίων. Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ εννέα πολυμελών εκλογικών περιφερειών, που αντιστοιχούν στις περιφέρειες του Τιρόλου . Προκειμένου τα κόμματα να λάβουν οποιαδήποτε εκπροσώπηση στο Landtag, πρέπει είτε να κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα σε μια εκλογική περιφέρεια απευθείας είτε να ξεπεράσουν ένα εκλογικό όριο 5 τοις εκατό σε όλο το κρατίδιο. Οι έδρες κατανέμονται σε εκλογικές περιφέρειες σύμφωνα με την ποσόστωση Hare, με τις υπόλοιπες έδρες να κατανέμονται με τη μέθοδο D'Hondt σε επίπεδο κρατιδίου, για να διασφαλιστεί η συνολική αναλογικότητα μεταξύ του μεριδίου ψήφων ενός κόμματος και του μεριδίου του στις έδρες.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 το ÖVP αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες συνασπισμού με το SPÖ. [3] Η νέα κυβέρνηση ÖVP-SPÖ ορκίστηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bad defeat, but no disaster for ÖVP». ORF (στα Γερμανικά). 25 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «Tyrol election: reactions from the states». ORF (στα Γερμανικά). 25 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. Rauth, Christoph (3 Οκτωβρίου 2022). «Grünes Licht in Tirol: ÖVP und SPÖ verhandeln ab morgen über Koalition». Tiroler Tageszeitung Online (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022.