Κρίκετ στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγώνας κρίκετ στο χώρο της Εσπιανάδας, σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας.

Το κρίκετ στην Ελλάδα παίζεται κυρίως στην Κέρκυρα, όπου πρωτοεμφανίστηκε όταν το νησί βρίσκονταν ακόμη υπό βρετανικό έλεγχο. Το πρώτο παιχνίδι ποτέ διεξήχθη ανάμεσα σε αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού στις 23 Απριλίου 1823, ανήμερα της γιορτής του προστάτη της Αγγλίας Αγίου Γεωργίου. Έφηβοι και ενήλικοι Κερκυραίοι δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι κι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του. Από την πλευρά τους, οι Άγγλοι προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή εκείνη, οι Κερκυραίοι χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να εμπεδώσουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν τις δύο πρώτες τοπικές για να αντιμετωπίζουν τους Βρετανούς. Η μια απαρτίζονταν από παίκτες κατώτερης και μέσης κοινωνικής στάθμης και ονομαζόταν Μικροί και η άλλη από άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης και λεγόταν Μεγάλοι.

Μετά την αποχώρηση των Άγγλων από την Κέρκυρα το 1864 και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν δύο νέες ομάδες, η Εταιρεία Γογγάκης και το Σωματείο Καμπίτσης. Ὴ έλλειψη όμως παικτών ανάγκασε τα δύο σωματεία να συγχωνευτούν, δημιουργώντας το 1893 τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Κ.Γ.Σ.), ένα από τα παλιότερα σωματεία στην Ελλάδα και μοναδικό αντίπαλο για τις ομάδες πληρωμάτων του Βασιλικού Ναυτικού τα οποία επισκέπτονταν την Κέρκυρα. Το 1923 ιδρύθηκε ο Εργατικός και το 1925 ο Γ.Σ.Κ. Βύρων, στη μνήμη του μεγάλου ποιητή. Σταθμοί στην προπολεμική ιστορία του κρίκετ στο νησί θεωρούνται οι χρονιές 1904 και 1932, όταν τα πληρώματα αντίστοιχα 40 περίπου και 46 πλοίων του Βρετανικού Μεσογειακού στόλου έλαβαν μέρος στους τοπικούς αγώνες κρίκετ.

Με την αποχώρηση των Βρετανών από τη Μεσόγειο μεταπολεμικά, το κρίκετ επιβίωσε σε μεγάλο βαθμό χάρη στην συνεχή διαφήμιση από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (BBC, Daily Telegraph), με συνεντεύξεις παικτών και την τηλεοπτική αναμετάδοση στιγμιοτύπων αγώνων από το νησί. Σαν αποτέλεσμα βρετανικές ομάδες συνέχισαν να επισκέπτονται το νησί. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Βρετανικών Αερογραμμών (British Airways), οι οποίες διευκόλυναν τέτοιες επισκέψεις. Ανάμεσα στους άλλους, την Κέρκυρα επισκέφτηκαν οι Eton Ramblers, οι Cricketer XI, οι παλιοί Wellingtonians και οι Lord Taverners (απαθανατίστηκαν σε ταινία). Το 1966, τη χρονιά εγκαινίασης της γραμμής Λονδίνου – Κέρκυρας, οι Βρετανικές Αερογραμμές φιλοξένησαν για μια εβδομάδα στο Λονδίνο την αντιπροσωπευτική Ελληνική ομάδα κατά την πρώτη έξοδό της στο εξωτερικό. Μετά το 1966 άρχισαν να πραγματοποιούνται αποστολές ομάδων στην Αγγλία και η συμμετοχή τους σε εκεί τουρνουά.

Κατά τη δεκαετία του '70 η δομή του κρίκετ στην Κέρκυρα άλλαξε με την ένταξή του αθλήματος στο Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ) και τη δημιουργία των πρώτων ομάδων παίδων και εφήβων. Το 1976 ιδρύθηκε και τρίτος σύλλογος κρίκετ, ο Α.Ο. Φαίαξ ενώ το 1980 αναβιώσε ο παλιός Εργατικός. Το 1993 ιδρύθηκαν οι Α.Ο.Κ. Αχιλλέας και ο Α.Ο.Κ. Κέρκυρα. Το 1996 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ) υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργούν, πέρα από τους συλλόγους, έξι Εθνικές ομάδες: Ανδρών και Γυναικών, Εφήβων και Νεανίδων, Παίδων και Κοριτσιών, οι οποίες αγωνίζονται συστηματικά σε Πανευρωπαϊκα και Διεθνή πρωταθλήματα. Τα γήπεδα κρίκετ της Κέρκυρας είναι ο ιστορικός χώρος της Εσπιανάδας στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, το γήπεδο της Μαρίνας Γουβιών και δύο νέες εγκαταστάσεις στο Λιβάδι Ρόπα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ είναι η μοναδική αθλητική ομοσπονδία η οποία εδρεύει εκτός της Αθήνας. Το 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ, λειτουργούν στην ελλάδα εικοσιένας σύλλογοι, εκ των οποίων δεκατρείς εδρεύουν στην Κέρκυρα, έξι στην Αθήνα και δύο στα Ιωάννινα. Την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες δημιουργίας νέων σωματείων στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, το Μέτσοβο και τη Χίο. Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών ανοιχτού χώρου, τα οποία διεξάγονται από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα κλειστού χώρου, τα οποία διεξάγονται από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.[1]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία». ΕΛ.Ο.Κ. 8 Ιανουαρίου 2010.  Unknown parameter |Ανεκτήθηκε= ignored (βοήθεια)