Χαλκιδικό κράνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κράνος της Χαλκίδας)
Χαλκιδικό κράνος, 6ος αι. π.Χ.

Το χαλκιδικό κράνος ήταν μπρούντζινο πολεμικό κράνος που φορούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν πολύ διαδεδομένο, ιδίως τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. και το συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα και την Ιταλία.

Ονομάστηκε έτσι επειδή οι πρώτες απεικονίσεις που γνωρίζουμε προέρχονται από κεραμικά αγγεία που βρέθηκαν στην Χαλκίδα.

Ως προς την κατασκευή του, προφανώς πρόκειται για μια εξέλιξη του κορινθιακού κράνους, που έδινε έμφαση στη βελτίωση της ακοής και του πεδίου ορατότητας του πολεμιστή που το φορούσε. Εκτός αυτού είναι πιο ευκολοφόρετο, αφού ζυγίζει λιγότερο. Πρόκειται για ένα ημισφαιρικό θόλο με μονοκόμματες ή προσαρμοσμένες προεκτάσεις στα πλαϊνά και το πίσω μέρος για να θωρακίζουν τα μάγουλα και τον αυχένα. Τα αφτιά μένουν ακάλυπτα. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια στενή προέκταση που προστατεύει τη μύτη. Οι πλαϊνές προεκτάσεις (παραγναθίδες) έχουν συνήθως από μια τρύπα στην οποία περνούσε λουράκι για να δεθεί κάτω από το σαγόνι και να συγκρατεί το κράνος.

Χρήση του κράνους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κράνος φοριόταν στην μάχη, σε συνδυασμό με πανοπλία. Συνήθως το χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες.

Μελανόμορφος αμφορέας από την Χαλκίδα που δείχνει τον Ηρακλή να μάχεται τον Γηρυόνη. Ο Γηρυόνης έχει τρία κεφάλια. Στο κάθε ένα φοράει ένα χαλκιδικό κράνος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορινθιακό κράνος
Βοιωτικό κράνος
Αττικό κράνος
Περικεφαλαία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Heckel, Waldemar, and Jones, Ryan. Macedonian Warrior: Alexander's Elite Infantryman. Osprey Publishing, 2006. ISBN 1-84176-950-9
  • Horsnaes, Helle W. The Cultural Development in North Western Lucania C. 600-273 BC. L'Erma di Bretschneider, 2002. ISBN 88-8265-194-0
  • Sekunda, Nicholas. Greek Hoplite, 480-323 BC: 480-323 BC. Osprey Publishing, 2000. ISBN 1-85532-867-4