Κράκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κράκος
Γενικές πληροφορίες
Τόπος ταφήςΛόφος του Κράκου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΠριγκίπισσα Βάντα
Κράκος Β΄
Λεχ Β΄
Commons page Σχετικά πολυμέσα
«Κράκος», γκραβούρα από τον Βαλέρι Έλιας Ραντζικόφσκι (1841-1905)

Ο Κράκος ή Κρακ ή Γκράκχος ήταν θρυλικός Πολωνός πρίγκιπας, βασιλιάς και ιδρυτής της Κρακοβίας, ο κυβερνήτης της λεχιτικής φυλής των Βιστούλων. Ο Κράκος πιστώνεται επίσης για την κατασκευή του Κάστρου Βάβελ και τη δολοφονία του δράκου του Βάβελ ταΐζοντάς τον με ένα νεκρό πρόβατο γεμάτο θείο. Η τελευταία περίσταση είναι πώς ο Κράκος ο τσαγκάρης έγινε ο Κράκος ο πρίγκιπας και αργότερα βασιλιάς.[1] Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του Κράκου, που γράφτηκε στη συνέχεια Grakch (Γκράκχος), βρίσκεται στο Chronica seu originale regum et principum Poloniae του 1190.

Ο ιστορικός Γ. Μπανασκιέβιτς αποδίδει το όνομα του Κράκου στην προ-σλαβική λέξη «krakula», που σημαίνει προσωπικό του δικαστή. Η ίδια λέξη-ρίζα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στις παραδόσεις ονομασίας της Τσεχίας και της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ιστορικοί Τσετβίνσκι και Ντέρβιχ προτείνουν μια διαφορετική ετυμολογία, η οποία φαίνεται πιο πιθανή σε ορισμένους, με το Krak, που σημαίνει απλώς μια βελανιδιά, ένα ιερό δέντρο, που συχνά συνδέεται με την έννοια της γενεαλογίας.

Ο λόφος του Κράκου, ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα, θεωρούταν στο παρελθόν ότι περιείχε τα λείψανα του Κράκου. Υπήρξε αντικείμενο διεξοδικής αρχαιολογικής έρευνας από το 1934-38, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ποτέ τάφος. Ο λοφίσκος έχει διάμετρο άνω των 50 μέτρων. Σύμφωνα με την έρευνα, χτίστηκε μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα ως κεντρικό στοιχείο ενός αρχαίου τάφου, που δεν υπάρχει σήμερα.

Ο θρύλος του Κράκου και της Πριγκίπισσας Βάντα εμφανίστηκε στην πρώιμη πολωνική ιστορία που γράφτηκε από τον Βιντσέτι Καντουούμπεκ. Ένας παρόμοιος μύθος, αυτός του Κροκ και της Λιμπούσε, εμφανίστηκε στην πρώιμη τσεχική ιστορία από τον Κοσμά της Πράγας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Raymond, Adam K. (Μάρτιος–Απρίλιος 2012). «A Dragon for the Digital Age». mental floss 11. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]