Κοφέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κοφέα ή κουφέα είναι ένας πολυετής, ποώδης, αειθαλής, ανθοφόρος, μικρός θάμνος.

Επιστημονικό όνομα: Cuphea hyssopifolia

Βοτανικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άνθη της κοφέας μπορεί να είναι λευκά, ροζ ή λιλά σε χρώμα, λεπτά σε υφή και με ελαφρύ άρωμα. Ανθοφορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος, ενώ αντέχει σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, από τους 35°C έως τους 7°C.

Καλλιέργεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι εξαιρετικά προσαρμοστική στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, π.χ. ενώ προτιμά τον ήλιο και ανθοφορεί όταν τον έχει, επιβιώνει και σε καταστάσεις με περιορισμένο φως που όμως δεν την αφήνει να βγάλει άνθη. Μπορεί να φυτευτεί όλες τις εποχές του χρόνου σε κάθε τύπο εδάφους, όμως είναι προτιμότερα τα εδάφη με άριστη αποστράγγιση. Η λίπανση της κοφέας θα πρέπει να είναι τακτική, όπως και το πότισμά της, ειδικότερα το καλοκαίρι οπότε και αν δεν ποτιστεί καθημερινά, τα φύλλα της κιτρινίζουν. Το σχήμα της παραμένει ίδιο καθ' όλη την διάρκεια της ζωής της κάνοντας έτσι το κλάδεμά της περιττό.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χρήσεις του ποικίλουν και εξαιτίας και του χαμηλού της ύψους έχει ευελιξία χρήσεων. Π.χ. χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παιδικών μπομπονιέρων. Γενικά, όσον αφορά τη χρήση της σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν είναι και τόσο διαδεδομένη όσο θα όφειλε για δύο λόγους, α) ο πρώτος σχετίζεται με την άγνοια του συγκεκριμένου φυτού και β) ο δεύτερος με την περιορισμένη διάθεση της στα εμπορικά καταστήματα έως τον Ιούνιο περίπου.

Το φυτό αυτό είναι κατάλληλο για βραχόκηπους και για εδαφοκάλυψη. Το συναντάμε και σε γλάστρες σε μπαλκόνια και αυλές.