Κουσαμόνο και σιτακούσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρουσίαση δέντρου Μπονσάι σε έκθεση: Μπονσάι κινέζικης φτελιάς (Ulmus parvifolia) σιτακούσα με μινιατούρα του φυτού Χόστα (Hosta) και κακεμόν,ο κρεμαστό διακοσμητικό
Ένα κουσαμόνο από φυτά από το Κονέκτικατ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Κουσαμόνο με νάρκισσο

Το κουσαμόνο (Kusamono, ιαπωνικά: 草もの, απόδοση στα ελληνικά: κατασκευή από γρασίδι) και το σιτακούσα (Shitakusa, ιαπωνικά: 下草, απόδοση στα ελληνικά: υπόχλοο) είναι σύγχρονες βοτανικές συνθέσεις με καταγωγή από την Ιαπωνία, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της τέχνης του Μπονσάι, ακολουθώντας τις ίδιες τεχνοτροπία.

Η τεχνική σιτακούσα, που είναι και η πιο παλιά, αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία σαν έκθεμα φυσικού περιβάλλοντος σε μικρογραφία, το οποίο προοριζόταν να συνοδεύει τα μπονσάι, που παρουσιάζονταν στις εκθέσεις.[1].

Συν τω χρόνω, αυτονομήθηκε υπό το όνομα κουσαμόνο και πλέον αποτελεί ξεχωριστή βοτανική σύνθεση. Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται διάφορα φυσικά αντικείμενα, όπως κεραμικές γλάστρες, θαλασσόξυλα, πέτρες, κ.α.[2] μέσα ή γύρω από τα οποία φυτεύονται συνήθως βρύα, γρασίδι, λειχήνες, μικρά λουλούδια, μπαμπού ή βολβοί, που παραπέμπουν σε διάφορα φυσικά περιβάλλοντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kusamono and shitakusa στο Wikimedia Commons