Κουρευτική μηχανή για κατοικίδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι κουρευτικές μηχανές για κατοικίδια ή κουρευτικές μηχανές pet, όπως είναι ευρύτερα γνωστές, παρότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις κουρευτικές μηχανές που προορίζονται για χρήση από ανθρώπους, έχουν ωστόσο και θεμελιώδεις διαφορές. Εκ πρώτης όψεως, τα δύο είδη μηχανών, μπορεί να μοιάζουν, εάν όμως παρατηρήσει κανείς καλύτερα, εύκολα εντοπίζει τις διαφορές.

Η βασικότερη διαφορά τους είναι πως οι λεπίδες που χρησιμοποιούνται στις κουρευτικές μηχανές pet είναι εντελώς διαφορετικές. Είναι σχεδιασμένες κατά τρόπο που να μην τραβούν το τρίχωμα του κατοικιδίου, το οποίο – στις περισσότερες περιπτώσεις - είναι σαφώς πιο σκληρό και πυκνό από την ανθρώπινη τρίχα. Επίσης, οι κουρευτικές μηχανές pet είναι εφοδιασμένες με μοτέρ, ειδικά σχεδιασμένο για την κοπή διαφόρων ειδών τριχώματος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που συνήθως η τιμή τους είναι σχεδόν διπλάσια της τιμής των κουρευτικών μηχανών που αφορούν σε χρήση από ανθρώπους. Ακόμη, το μοτέρ των μηχανών που αφορούν σε χρήση από ανθρώπους είναι αρκετά θορυβώδες, ώστε είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε ζώα, τα οποία είναι συνήθως πολύ ευαίσθητα στους δυνατούς ήχους.

Γενικά περί κουρευτικών μηχανών pet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κουρευτικές μηχανές κατοικίδιων ζώων, οι λεγόμενες κουρευτικές μηχανές pet, είναι ένα είδος ηλεκτρικής κουρευτικής μηχανής που αφορά στην φροντίδα και περιποίηση κατοικίδιων ζώων. Υπάρχει μεγάλη γκάμα τέτοιων μηχανών, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες groomer και κτηνιάτρους, όσο και σε απλούς καταναλωτές, που θέλουν οι ίδιοι να φροντίσουν το κατοικίδιο τους.

Οι ανάγκες περιποίησης και κουρέματος του τριχώματος του κατοικίδιου, διαφέρουν ανάλογα με το είδος του, το μέγεθος και τη φυλή του. Ειδικά στην περίπτωση των σκύλων, υπάρχουν μερικοί των οποίων το τρίχωμα χρειάζεται λιγότερη φροντίδα και άλλοι των οποίων το τρίχωμα χρειάζεται συχνή και επισταμένη περιποίηση. Υπάρχουν διάφορα είδη κουρευτικών μηχανών Pet, για να καλύψουν κάθε μία από τις παραπάνω ανάγκες.

Τύποι κουρευτικών μηχανών Pet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι κουρευτικών μηχανών Pet, που διαφέρουν ως προς την αρχή λειτουργίας τους, την ισχύ τους, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους κλπ. Οι μηχανές κουρέματος για σκύλους μπορεί να είναι ηλεκτρικές ή μηχανικές: Οι ηλεκτρικές θεωρούνται πιο επαγγελματικές, ενώ συνήθως είναι κατάλληλες για συχνή και έντονη χρήση. Οι μηχανικές ή χειροκίνητες μηχανές προορίζονται κυρίως για την περιποίηση της μουσούδας, των αυτιών, κλπ. Συνήθως, στη συσκευασία κάθε μηχανής περιλαμβάνονται βούρτσες καθαρισμού, λάδι και ειδικά προσαρτήματα με τα οποία μπορείτε να περιποιηθείτε διάφορα μήκη τριχώματος. Η ισχύς τους διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του κατοικίδιου για το οποίο προορίζονται. Ενδεικτικά:

10 W — για μικρόσωμες φυλές με απαλό τρίχωμα,

15 W — για φυλές μεσαίου μεγέθους,

20 W και πάνω — για πυκνό τρίχωμα,

Άνω των 35 W — πρόκειται για universal επαγγελματικά μοντέλα.

Οι μηχανές κουρέματος pet μπορεί να είναι εξοπλισμένες με σταθερές ή κινητές λεπίδες. Για τη δεύτερη περίπτωση μηχανών, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε αποσπώμενα σετ λεπίδων. Οι κουρευτικές μηχανές pet είναι είτε ρεύματος, είτε επαναφορτιζόμενες, είτε ρεύματος/ επαναφορτιζόμενες, είτε μπαταρίας.

Στη συσκευασία κάθε μηχανής αναφέρονται συνήθως όλα τα χαρακτηριστικά της, προκειμένου να μπορεί ο επαγγελματίας groomer, ο κτηνίατρος, αλλά και ο απλός καταναλωτής εύκολα να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, οι μηχανές Moser Pet, πάντα αναφέρουν στις συσκευασίες τους πληροφορίες όπως η ισχύς, οι στροφές ανά δευτερόλεπτο, το υλικό των λεπίδων, η γκάμα των κεφαλών που περιλαμβάνονται, τα επιπλέον εξαρτήματα, το βάρος της συσκευής, το μήκος του καλωδίου, την χώρα κατασκευής της μηχανής, αλλά και ενδεικτικά το μέγεθος των κατοικίδιων που δύναται να εξυπηρετήσει η κάθε μηχανή, αλλά και τα μέρη του σώματος του κατοικίδιου, στα οποία μπορεί επιτυχώς να χρησιμοποιηθεί.

Φυλές σκύλων και κούρεμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε φυλή σκύλου είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φυλή έχεις τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες και το grooming για κάθε μία από αυτές φυσικά διαφέρει.

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν χρειάζονται όλες οι φυλές σκύλων κούρεμα. Υπάρχουν αυτές, στις οποίες είναι απαραίτητο, υπάρχουν όμως και άλλες, στις οποίες είναι σχεδόν απαγορευτικό. Για παράδειγμα, φυλές όπως Κανίς (Poodle), Τεριέ και Μαλτέζ είθισται να κουρεύονται, συνήθως κατά την έναρξη της θερινής περιόδου. Τα σκυλιά αυτά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη, αλλά και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη φυσικά, είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και φυλές, για τις οποίες το κούρεμα απαγορεύεται, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παραδείγματος χάρη, φυλές που έχουν διπλό τρίχωμα (π.χ. Χάσκι, Τσόου- τσόου, Ακίτα και Σίμπα Ίνου) δεν πρέπει να κουρεύονται διότι το τρίχωμα τους αυτό, είναι ειδικά σχεδιασμένο προκειμένου να προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, αλλά και ζέστη). Λειτουργεί δηλαδή σαν μονωτικό. Εάν κουρευτεί το διπλό τρίχωμα, η υγεία του ζώου δεν θα έχει επιβάρυνση, αλλά το τρίχωμα του μπορεί να καταστραφεί και να μην το προστατεύει πια από τις διαφορές της θερμοκρασίας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί να λεπτύνει η τρίχα. Πληροφορίες σχετικά με την κάθε φυλή, αλλά και τον κάθε σκύλο ξεχωριστά, μπορούν με ασφάλεια να παρέχουν οι κτηνίατροι και οι groomer. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανάγκη ή όχι κουρέματος, καθώς και για τον τρόπο και το χρόνο που πρέπει αυτό να λάβει χώρα.

Χρήση από κτηνιάτρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντική και εκτενής είναι επίσης η χρήση των κουρευτικών μηχανών Pet και από κτηνιάτρους. Οι μηχανές αυτές είναι απολύτως απαραίτητες στους γιατρούς, προκειμένου να μπορούν να ξυρίσουν διάφορα μέρη του σώματος των ζώων, ώστε να μπορούν να επέμβουν σε αυτά. Το ξύρισμα συγκεκριμένης περιοχής του ζώου επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις της κτηνιατρικής καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα πριν τη διεξαγωγή κάποιας χειρουργικής επέμβασης, για τον καθαρισμό και τη φροντίδα τραύματος, ακόμη και για τη διεξαγωγή απλών εξετάσεων ή τοποθέτησης ορού. Το ξύρισμα των σημείων είναι απαραίτητο καθώς, εκτός από το γεγονός ότι το τρίχωμα εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των άνω ιατρικών πράξεων, οι τρίχες αποτελούν συχνά εστίες μόλυνσης, ώστε η απομάκρυνση του τριχώματος είναι επιβεβλημένη και για λόγους υγείας και υγιεινής, για την αποφυγή μόλυνσης του σημείου της επέμβασης.Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Leo J. Wahl εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική κουρευτική μηχανή. Σχεδίασε αρχικά ένα φορητό ιατρικό μασάζ για τον θείο του, Frank Wahl. Ο Frank Wahl άνοιξε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Sterling του Illinois για να παράγει και να πουλά το μασάζ του Leo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Leo πωλούσε μασάζ σε διάφορους κουρείς και, με αυτή την ευκαιρία, παρατήρησε την ανάγκη βελτίωσης των εργαλείων που αυτοί χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

Ο Leo J. Wahl ανέλαβε την επιχείρηση κατασκευής του θείου του, αφού ο Frank έφυγε για να υπηρετήσει στον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο το 1898. Ο Leo συνέχισε να εργάζεται για τις εφευρέσεις του και κατοχύρωσε την καινοτόμο ευρεσιτεχνία του, τον πρώτο ηλεκτρικό μηχανισμό κουρευτικής μηχανής, το 1919. Μέσα σε ένα χρόνο, η Wahl Manufacturing είχε κατασκευάσει και πουλούσε χιλιάδες μηχανές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1921 ο Leo μετονόμασε την εταιρεία σε Wahl Clipper Corporation. Όταν ο Leo J. Wahl πέθανε, στις 20 Μαΐου 1957, είχε πάνω από 100 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όνομά του. Οι απόγονοί του εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα την εταιρεία. Η Wahl Clipper Corporation είναι πλέον μια διεθνής βιομηχανία, πρωτοπόρος στην κατασκευή προϊόντων για το επαγγελματικό εμπόριο ομορφιάς και κομμωτηρίου, την προσωπική φροντίδα των καταναλωτών και την περιποίηση των ζώων.

Η Wahl είναι γνωστή για την καινοτομία και την ευελιξία της. Τα πιο πρόσφατα μοντέλα κουρευτικών pet μηχανών της μάλιστα, διαθέτουν μπαταρίες μακράς διαρκείας που μπορούν να κουρέψουν τουλάχιστον δύο κατοικίδια με μία μόνο φόρτιση. Επίσης διαθέτει ισχυρά μοντέλα ρεύματος και επαναφορτιζόμενα. Οι συσκευές της έχουν ρυθμιζόμενες ταχύτητες, καθώς και πολλές επιλογές λεπίδων, για διαφορετικά είδη τριχώματος.

Ιστορική αναδρομή στην περιποίηση του κατοικιδίου (σκύλου)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές και επιστημονικές μελέτες, οι άνθρωποι και οι κύνες έχουν έναν ισχυρό δεσμό, που χρονολογείται απ’ αρχής κόσμου. Όσο ο δεσμός αυτός εξελισσόταν, τόσο μεγάλωνε και η αγάπη μεταξύ των δύο και οι υποχρεώσεις του ενός προς τον άλλο. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι πρωτόγονοι άρχισαν να αναπτύσσουν δεσμούς με τους «πρωτόλυκους» σκύλους, αποζητώντας την προστασία τους. Καθώς όμως ο δεσμός μεταξύ τους δυνάμωνε, οι άνθρωποι άρχισαν να περιποιούνται τους κύνες τους και να τους προσφέρουν καλύτερη τροφή.

Παρότι υπάρχουν θεωρίες ότι οι πρωτόγονοι περιποιούνταν τους κύνες τους, οι πρώτες αναφορές που υπάρχουν στο επάγγελμα του «dog groomer», χρονολογούνται γύρω στο Μεσαίωνα. Κατά την περίοδο αυτοί νεαροί άνδρες, οι οποίοι αναφέρονται ως «kennel boys», δηλαδή αγόρια που έμεναν μαζί με τους σκύλους, απαντώνται σε Ευρωπαϊκά φεουδαρχικά κτήματα. Οι νεαροί αυτοί φρόντιζαν τα σκυλιά που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι ή ως φύλακες κοπαδιών και ανήκαν στους ευγενείς λόρδους που κατείχαν τις εκτάσεις αυτές. Οι νέοι έμεναν μαζί με τους σκύλους και είχαν την ευθύνη για την κάλυψη κάθε ανάγκης τους. Τους έπλεναν τα δόντια, τους χτένιζαν και τους κούρευαν με τη χρήση χτένας και ψαλιδιού. Οι σκύλοι άλλωστε, στο Μεσαίωνα, έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης για τις υπηρεσίες τους. Εκτός από το κυνήγι και τη φύλαξη των κοπαδιών, οι σκύλοι προστάτευαν και τις σοδιές από παράσιτα και άλλα ζώα. Ακριβώς επειδή επιτελούσαν σημαντικό έργο, τόσο οι σκύλοι, όσο και οι φροντιστές τους, ετύγχαναν ιδιαίτερης εκτίμησης και προσοχής.

Καθώς η φωτογραφική μηχανή ανακαλύφθηκε μόλις το 1685, ενώ η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε τελικά το 1814, είναι λογικό να μην υπάρχει καμία απτή απόδειξη για τις απαρχές της ιστορίας της περιποίησης σκύλων. Παρότι όμως οι φωτογραφίες δεν βοηθούν στην απεικόνιση της πλήρους ιστορίας της περιποίησης σκύλων, πίνακες και πορτρέτα μαρτυρούν ότι η πρακτική αυτή υπήρχε και μάλιστα ήταν πολύ διαδεδομένη κατά την Ελισαβετιανή περίοδο.

Αισθητική ή χρησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι τα πορτρέτα και οι πίνακες απεικόνιζαν περιποιημένους σκύλους στην αγκαλιά αρχόντων και αριστοκρατών, το dog grooming ξεκίνησε αρχικά για λόγους περισσότερο χρησιμότητας, παρά αισθητικής. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι οι πρώτοι σκύλοι που κουρεύτηκαν ήταν τα retriever με κατσαρό τρίχωμα.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες σκύλων και κυνηγοί, κούρευαν τα κατσαρομάλλα retriever, γιατί το πυκνό τους τρίχωμα δυσκόλευε την αναζήτηση της λείας τους μέσα σε νερό. Ώστε προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των κυνηγετικών αυτών σκύλων, μέσα στο νερό, οι ιδιοκτήτες τους, κούρευαν το τρίχωμά τους. Καθώς αυτά τα retriever, θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών κανίς (poodle), δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το κλασικό κούρεμα των κανίς, ξεκίνησε από την περίοδο εκείνη. Οι ιδιοκτήτες κούρευαν μεν τους σκύλους τους, άφηναν όμως το τρίχωμα ανέπαφο στο λαιμό, στους ώμους, στα πλευρά και στο στήθος, προκειμένου να διατηρείται ο σκύλος ζεστός και ενεργητικός μέσα στο νερό.

Οι κυνηγοί άφηναν επίσης τρίχωμα και γύρω από τις αρθρώσεις των σκύλων, προκειμένου να τους προστατεύσουν από ρευματισμούς. Ακόμη, οι ιδιοκτήτες των σκύλων, έφτιαχναν τα μαλλιά των σκύλων σε κόμπους πάνω στο κεφάλι τους, ώστε να μην πέφτουν οι τούφες στα μάτια τους, καθώς κολυμπούν.

Παρότι η περιποίηση σκύλων ξεκίνησε για καθαρά πρακτικούς λόγους, σύντομα το dog grooming προσέλαβε και αισθητικό χαρακτήρα. Όταν ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κυβερνούσε τη Γαλλία (από το 1774 έως το 1792), το τρίχωμα πολλών σκύλων χτενιζόταν με τρόπο ώστε να ομοιάζει με διάφορα χτενίσματα που ήταν δημοφιλή στους κύκλους των ευγενών της χώρας. Το κούρεμα Continental Clip ήταν το πιο διάσημο και ακολουθούνταν από πολλούς αριστοκράτες, οι οποίοι επιθυμούσαν τα κατοικίδια τους να αντανακλούν τη δύναμη και το κύρος των ίδιων.  

Αλλαγές στο Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Continental Clip ήρθε και πάλι στη μόδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στο Παρίσι. Περίπου την ίδια εποχή ήταν πολύ διαδεδομένη η πρακτική να κουρεύουν τους σκύλους, ώστε το χτένισμά τους να προσομοιάζει σε γυναικείοι χτένισμα. Η κόμμωση «tonte en macarons», που πρώτη λανσάρισε η Πριγκίπισσα Ευγενία, σύζυγος του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα ΙΙΙ, ενέπνευσε το νέο look για τα κανίς.

Τη δεκαετία του 1920, τα πράγματα άλλαξαν στη μόδα τόσο των γυναικών, όσο και των σκύλων. Πολλές γυναίκες πλέον έκοβαν τα μαλλιά τους κοντά, ως πράξη επανάστασης κατά των Βικτωριανών στερεοτύπων. Μάλιστα αρκετές από τις γυναίκες πλούσιων οικογενειών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την παράδοση που τις ήθελε να κατέχουν μικρά σκυλιά αγκαλιάς, και προτίμησαν μεγαλύτερα και πιο αρρενωπά σκυλιά, όπως οι Σκύλοι Νέας Γης (Newfoundland). Πολλές γυναίκες, κατά την περίοδο αυτή, διατηρούσαν τα μαλλιά των σκύλων τους κοντά, προκειμένου να αντανακλούν τα δικά τους χτενίσματα.

Και τη δεκαετία του 1960 όμως, τα κουρέματα και τα αξεσουάρ των σκύλων, ακολούθησαν την τάση της εποχής. Πολλοί σκύλοι κυκλοφορούσαν στολισμένοι με πλαστικά λουλούδια, ενώ άλλοι είχαν βαμμένο το τρίχωμα τους σε ψυχεδελικά χρώματα όπως πράσινο, κίτρινο ή ροζ. Πολλοί ιδιοκτήτες επέλεγαν να μην κουρεύουν καθόλου τους σκύλους τους. Μάλιστα, την ίδια δεκαετία, άρχισε να είναι πιο δημοφιλής η κατοχή ημίαιμων σκύλων, καθώς αυτοί συμβόλιζαν τη συνύπαρξη διαφορετικών φυλών, στο ίδιο πλάσμα.

Τα πρώτα doggie barbershops[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρώτα doggie barbershops εμφανίστηκαν λίγο πριν την δεκαετία του 1940. Τα μαγαζιά αυτά ήταν συνήθως μικρά και είχαν χώρο για φιλοξενία τριών ή τεσσάρων σκύλων, ένα τραπέζι περιποίησης και ένα μέρος για το πλύσιμο και το στέγνωμα των σκύλων.  

Καθώς δεν υπήρχαν ακόμη στεγνωτήρες σε μορφή βάθρου, οι groomers χρησιμοποιούσαν στεγνωτήρες κλωβών, οι οποίοι δεν ήταν ούτε ασφαλείς, ούτε αποτελεσματικοί. Μόλις κυκλοφόρησαν οι στεγνωτήρες σε μορφή βάθρου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, τα μαγαζιά αυτά – που λειτουργούσαν χωρίς κλιματισμό - ανέπτυσσαν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους, ώστε η περιποίηση γινόταν δυσάρεστη, τόσο για τους groomer, όσο και για τους ίδιους τους σκύλους.

Καθώς μάλιστα οι groomers δεν είχαν ακόμη πρόσβαση σε ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές, το κούρεμα του σκύλου ήταν σκληρή δουλειά. Οι επαγγελματίες της εποχής εκείνης, δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πάνω από 8 σκύλους την ημέρα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1940, ο εξοπλισμός των groomers άρχισε να εμπλουτίζεται. Αυτό, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των κατοικίδιων, οδήγησε στην πλήρη μετάλλαξη των doggie barbershops. Από μικρά μαγαζάκια, κρυμμένα σε στενούς δρόμους, έγιναν σαλόνια κομμωτικής και περιποίησης στο κέντρο της πόλης, τοποθετημένα στους κεντρικότερους δρόμους. Με την άφιξη των ηλεκτρικών κουρευτικών μηχανών, των ασφαλών στεγνωτήρων κλωβών, των υδραυλικών τραπεζιών περιποίησης και πολλών άλλων ειδών εξοπλισμού, το Pet grooming πέρασε σε άλλη εποχή.Το grooming σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η περιποίηση και το κούρεμα των κατοικίδιων, είναι ευρέως διαδεδομένα. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων γνωρίζουν ότι το grooming είναι απαραίτητο, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους υγείας. Το επάγγελμα του groomer αναπτύσσεται συνεχώς. Νέες μέθοδοι και νέα εργαλεία είναι πια στη διάθεσή του επαγγελματία (groomer ή κτηνιάτρου), αλλά και του ιδιοκτήτη σκύλου, που κάνουν την περιποίηση του κατοικιδίου, εξαιρετικά απλή, ευχάριστη και ασφαλή υπόθεση. Μάλιστα, το επάγγελμα του groomer  χαίρει σεβασμού και εκτίμησης τόσο από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, όσο και από τα ίδια τα κατοικίδια, που απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης.


Αύξηση στις κατηγορίες ζώων που δέχονται grooming[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι το grooming αρχικά αφορούσε μόνο τους σκύλους,  σήμερα πλέον ο σκύλος δεν είναι το μόνο κατοικίδιο που δέχεται τις σχετικές περιποιήσεις. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πια να καλλωπίζουν και τις γάτες τους. Παρότι οι γάτες δεν αγαπούν το νερό, οι περισσότερες από αυτές φαίνεται να απολαμβάνουν την καλή περιποίηση. Οι σκύλοι και οι γάτες όμως δεν είναι τα μόνα κατοικίδια που απολαμβάνουν το grooming. Είναι πολύ σύνηθες επίσης στα άλογα και σε άλλα ιπποειδή. Καθώς τα αξιαγάπητα αυτά ζώα δεν χρησιμεύουν πια μόνο για εργασίες ή μεταφορές, είναι λογικό οι ιδιοκτήτες τους να θέλουν να τους προσφέρουν περιποίηση και φροντίδα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μάλιστα, τα άλογα που συμμετέχουν σε αγώνες και διαγωνισμούς, να έχουν τη χαίτη τους πιασμένη σε πλεξούδες, ενώ το τρίχωμά τους είναι επίσης γυαλιστερό και περιποιημένο. Άλλωστε το κούρεμα των αλόγων δεν είναι κάτι εξ’ ολοκλήρου καινούριο. Πρόκειται για την αναβίωση μίας πανάρχαιας παράδοσης, η οποία έχει λάβει πια, εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Οι groomer δεν σταματούν καν εκεί. Καθώς είναι ειδικοί στο κούρεμα, τον καθαρισμό αυτιών, το κόψιμο νυχιών, το πλύσιμο δοντιών, το μπανιάρισμα, το στέγνωμα, το styling και πολλά άλλα, είναι ικανοί να φροντίσουν πολλά είδη ζώων, όπως νυφίτσες, χάμστερ, πτηνά κλπ.


Διαγωνισμοί Grooming[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλές χώρες του κόσμου, το grooming έχει λάβει τη μορφή «αθλήματος». Επίδοξοι groomer, αλλά και ιδιοκτήτες κατοικιδίων, λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς grooming, διεθνείς ή εγχώριους, με στόχο την αναγνώριση, αλλά και φυσικά τα έπαθλα, χρηματικά ή άλλα.