Κουνστκάμερα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κουνστκάμερα
Χάρτης
Είδοςμουσείο και ορόσημο
ΑρχιτεκτονικήΠετροβιανό Μπαρόκ
ΔιεύθυνσηLungoneva Università
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°56′30″N 30°18′16″E
Διοικητική υπαγωγήVasileostrovsky District
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1714[1]
ΑρχιτέκτοναςGeorg Johann Mattarnovi, Nicolaus Friedrich Härbel, Mikhail Zemtsov, Savva Chevakinsky και Robert Marfeld
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Κουνστκάμερα (ρωσικά: Кунсткамера‎‎) ήταν το πρώτο μουσείο στη Ρωσία. Ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο και ολοκληρώθηκε το 1727. Το κτίριο που στεγάζεται φιλοξενεί το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Εθνογραφίας του Μεγάλου Πέτρου (ρωσικά: Музей антропологии и этнографии имени Петра Великого Российской академии наук‎‎), με μια συλλογή από σχεδόν 2.000.000 αντικείμενα. Βρίσκεται στην Πανεπιστημιακή όχθη στην Αγία Πετρούπολη, αντικριστά από τα Χειμερινά Ανάκτορα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κουνστκάμερα ιδρύθηκε από τον Μέγα Πέτρο επάνω στον ποταμό Νέβα. Η πυργίσια Μπαρόκ τύπου Πέτρου αρχιτεκτονική του κτιρίου της Κουνστκάμερα σχεδιάστηκε από τον Γκέοργκ Γιόχαν Ματταρνόβι ολοκληρώθηκε το 1727. Ο θεμέλιος λίθος για την Κουνστκάμερα τέθηκε το 1719.

Το Μουσείο του Πέτρου ήταν μια αίθουσα παραδοξοτήτων αφιερωμένη στη διατήρηση "φυσικών και ανθρώπινων παραδοξοτήτων και σπανιοτήτων", ένας πολύ συνηθισμένος τύπος συλλογής εκείνη την εποχή. Η προσωπική συλλογή του Τσάρου, αρχικά αποθηκευμένη στο Θερινό Παλάτι, χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ποικιλία από ανθρώπινα και ζωϊκά έμβρυα με ανατομικές ανωμαλίες, τις οποίες ο Πέτρος είχε δει το 1697 όταν επισκέφθηκε τον Frederick Ruysch και Levinus Vincent. Η ιδέα πίσω από τις κουνστκάμερες ήταν να συγκεντρωθεί η πλήρης γνώση του κόσμου. Η Ολλανδική λέξη "kunst-kamer" φαίνεται να έχει εισαχθεί από τον χειρούργο Στίβεν Μπλάνκααρτ το 1680.

Η Κουνστκάμερα του Μεγάλου Πέτρου έχει ειδωθεί συχνά ως μια αμεθόδευτη συλλογή από χωρίς συνοχή σπανιότητες, αλλά τελικά φαίνεται ότι είχαν συλλεχθεί συστηματικά υποκείμενα σε ένα καλώς ορισμένο πλάνο. Το κύριο ενδιαφέρον του Πέτρου ήταν στα "naturalia", παρά στα ούτως αποκαλούμενα "artificialia". Ο Πέτρος ενθάρρυνε την έρευνα των ανωμαλιών, προσπαθώντας εξαρχής να γελοιοποιήσει τον δεισιδαιμονικό φόβο για τα τέρατα. Εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο παρήγγειλε όλα να τερατόμορφα, πεθαμένα στη γέννα παιδιά να αποστέλλονται απ'όλη τη χώρα στην αυτοκρατορική συλλογή. Στη συνέχεια τα τοποθετούσε στην έκθεση της Κουνστκάμερα ως παραδείγματα ατυχημάτων της φύσης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ROR Data» 16  Φεβρουαρίου 2023.
  2. Driessen-Van het Reve, J.J. (2006). De Kunstkamera van Peter de Grote. De Hollandse inbreng, gereconstrueerd uit brieven van Albert Seba en Johann Daniel Schumacher uit de jaren 1711-1752. Αγγλική περίληψη, σελ. 335-336.