Κουινκτίλιος Βάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Κουινκτίλιος Βάρος
Quinctilius Varus minor.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Publius Quinctilius Varus (Λατινικά)
Γέννηση4 (περίπου)
Θάνατος27
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςPublius Quinctilius Varus και Claudia Pulchra
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓερουσιαστής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ο Κουνκτίλιος Βάρος (λατ. Quinctilius Varus) ήταν το μοναδικό παιδί του Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Πούμπλιου Κουνκτίλιου Βάρου από το δεύτερο γάμο του με τη Κλαύδια Πούλχρα. Μέσω της μητέρας του ήταν πρώτος εξάδελφος της αυτοκράτειρας Βαλέριας Μεσσαλίνας και του αδερφού της Μάρκου Βαλέριου Μεσσάλα Κόρνιβου, και δεύτερος εξάδελφος των παιδιών της Μεσσαλίνας, Κλαύδιας Οκτάβιας και Βρετανικού. Δεύτερα εξαδέλφια του ήταν επίσης τα δισέγγονα του αυτοκράτορα Αύγουστου, η Αιμίλια Λέπιδα και ο Μάρκος Αιμίλιος Λέπιδος.

Γεννήθηκε στη Ρώμη μεταξύ των ετών 1-6 και μεγάλωσε εκεί. Το 7 ο πατέρας του ορίστηκε κυβερνήτης της Γερμανίας αλλά αυτοκτόνησε δύο χρόνια αργότερα, λόγω της ήττας του στη Μάχη του Τευτοβούργιου δρυμού. Η μητέρα του δεν παντρεύτηκε πάλι και πέθανε στην εξορία το 26 μετά από την καταδίκη της για προδοσία. Ο Κουνκτίλιος Βάρος κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τους γονείς του. Ο ίδιος έπεσε θύμα των δικών επίσης για προδοσία του Σεϊανού και καταδικάστηκε το 27. Κατήγορός του ήταν ο περίφημος ρήτορας Δομίτιος Άφερ. Ο τότε αυτοκράτορας Τιβέριος δεν έκανε καμία προσπάθεια για να σώσει τον συγγενή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tacitus - The Annals of Imperial Rome
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Quinctilius Varus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).