Nesquik

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κουικάρας)
Nesquik
Ίδρυση1948
ΠροϊόνταΚακάο, breakfast cereal, Σιρόπι και candy bar
ΙδιοκτήτηςΝεστλέ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα

Το Nestlé Nesquik είναι σειρά προϊόντων που παράγει η Nestlé. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μείγματα σε μορφή σκόνης για στιγμιαία ανάμειξη με γάλα, ροφήματα με βάση το γάλα, ράβδοι σοκολάτας, σιρόπια και παγωτά.

Το πρώτο προϊόν Nesquik που κυκλοφόρησε ήταν η σκόνη κακάο για ανάμειξη με γάλα, η οποία δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. το 1948 και πρωτοπαρουσιάστηκε με το όνομα Nestlé Quik. Τη δεκαετία του 1950 εισήχθη στην Ευρώπη με το όνομα Nesquik. Το 1999 η ονομασία του προϊόντος άλλαξε και στις χώρες που χρησιμοποιούνταν το όνομα Nestlé Quik (όπως Η.Π.Α. και Αυστραλία) στη διεθνή πλέον ονομασία Nesquik.

Στην Ελλάδα, το Nesquik λανσαρίστηκε και ως σκόνη για ανάμειξη με κρύο γάλα και χτύπημα σε σέικερ, με την ονομασία Nesquik Φραπέ.

Άλλα προϊόντα Nesquik[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εκτός από τη σκόνη σοκολάτας, το 1959 κυκλοφόρησε και σκόνη σε γεύση φράουλα, η οποία κυκλοφορεί ακόμα, μαζί με άλλες γεύσεις, όπως μπανάνα και βανίλια.
  • Το 1959 κυκλοφόρησε ακόμα σκόνη-σοκολάτα Nesquik χωρίς ζάχαρη η οποία κυκλοφορεί ακόμα σε χώρες του εξωτερικού.
  • Κυκλοφορούν μίλκσεϊκ Nesquik σε πολλές γεύσεις: σοκολάτα, φράουλα, μπανάνα και βανίλια. Κάποια από αυτά κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα.
  • Το 1989 κυκλοφόρησαν σιρόπια Nesquik με γεύση σοκολάτα και φράουλα.
  • Κυκλοφόρησε Nesquik σε μορφή δημητριακών για γάλα, από ρύζι και νιφάδες καλαμποκιού με γεύση σοκολάτα, που όπως και άλλα προϊόντα του είδους μόλις αναμειχθούν με το γάλα το μετατρέπουν σε σοκολατένιο. Τα δημητριακά παράγονται από την Cereal Partners Worldwide (συνεργασία μεταξύ της General Mills και της Nestlé).
  • Σκόνη Nestlé για ζεστή σοκολάτα με γεύση Nesquik. Η σκόνη αυτή είχε μαρσμέλοου σε σχήμα κουνελιού και 38% περισσότερο ασβέστιο από την κανονική σκόνη.
  • Έχει κυκλοφορήσει ακόμα πλάκα σοκολάτας Nesquik με κόκκους ρυζιού, τύπου Crunch.

Μασκότς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1973 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Quicky (Κουίκι), το κουνέλι-μασκότ του Nesquik.

Στη Γαλλία (και στην Ελλάδα) αρχικά η μασκότ ήταν διαφορετική και ονομαζόταν Κουικάρας. Το 1990, η Nestlé καθιέρωσε διεθνώς τον Quicky ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα. Στην Πορτογαλία υπήρχε διαφορετική μασκότ, ο Kangurik το καγκουρό, που αντικαταστάθηκε κι αυτός μεταξύ 1989-1990.

Κουικάρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση του Κουικάρα.

Ο Κουικάρας ήταν παλαιότερα η μασκότ του προϊόντος Nesquik της Nestlé στη Γαλλία και στην Ελλάδα (και πιθανώς σε άλλες χώρες). Πιθανώς η ελληνική Nestlé εισήγαγε το Nesquik από τη γαλλική ομόλογό της. Στις υπόλοιπες χώρες μασκότ ήταν ο Quicky, ο οποίος καθιερώθηκε διεθνώς το 1990.

Ο Κουικάρας είναι ένας συμπαθής κίτρινος τερατόμορφος χοντρός γίγαντας με βαθειά φωνή. Φοράει ένα καπέλο με άσπρες και κόκκινες ρίγες. Το όνομά του στα γαλλικά είναι Groquik, σύντμηση του "Gros Quik" (χοντρο-Κουίκ).

Ο Κουικάρας δημιουργήθηκε το 1978. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο γαλλικό περιοδικό Téléjunior τον Απρίλιο του 1979. Το σχεδιασμό του χαρακτήρα έκανε ο Ζιλμπέρ Μα.[1] Στις γαλλικές διαφημίσεις όπου ο Κουικάρας ήταν μεγάλη μαριονέτα, τον χαρακτήρα υποδύθηκε ο γνωστός Γάλλος μαριονετίστας Υβ Μπρουνιέ, ο οποίος κατασκεύαζε και τις μαριονέτες.

Το μότο του Κουικάρα στα ελληνικά ήταν το: «Έχω μια πελωωωώρια λαχτάρα για Nesquik», από το γαλλικό «J’ ai une énoÔorme envie!», ατάκα που πέρασε και στον διάδοχο του, τον Quicky. Στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ο Κουικάρας κυνηγούσε τους κλέφτες του Nesquik, τους έπιανε ή τους ανάγκαζε να φύγουν αφήνοντας πίσω τους το Nesquik, και επέστρεφε το Nesquik στα παιδιά που τον είχαν φωνάξει για βοήθεια. Το μοτίβο αυτό είχε διάφορες παραλλαγές, π.χ. στη θάλασσα με πειρατές, στο βουνό με χιόνια, στο διάστημα, κ.λ.π.

Το 1990 η Nestlé καθιέρωσε διεθνώς τον Quicky ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη μιας συμπαθητικής μασκότ, καθώς και για αμερικανοποίηση του προϊόντος. Οι διαμαρτυρίες αυτές εντάθηκαν αργότερα στο διαδίκτυο, όπου δημιουργήθηκαν πολλές ιστοσελίδες αφιερωμένες στον κίτρινο γίγαντα. Το θέμα έχει απασχολήσει και κάποια ελληνικά ιστολόγια.

Η τελευταία διαφήμιση με τον Κουικάρα, το 1990, τον έδειχνε σε ένα σταθμό τρένου να συστήνει τον Quicky στα παιδιά και να φεύγει με το τρένο. Καθώς τα παιδιά τον αποχαιρετούσαν, οι γνωστοί κλέφτες έκλεβαν το Nesquik και αυτήν τη φορά τη λύση έδινε ο Quicky. Σύντομα η διαφήμιση άρχισε να παίζεται σε συντομότερη εκδοχή, χωρίς τον αποχαιρετισμό του Κουικάρα.

Το 2001 η Nestlé άνοιξε τον δικτυακό τόπο www.groquik.tm.fr, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Κουικάρα. Ο ιστότοπος περιείχε παλιές διαφημίσεις του Nesquik, ηλεκτρονικές κάρτες, διαγωνισμούς, γραμματοσειρές, κλπ. Ο ιστότοπος δεν λειτουργεί πλέον.

Quicky[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Quicky.

Ο Quicky είναι η σημερινή μασκότ του Nesquik. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1973. Είναι ένας ανθρωπόμορφος καφέ λαγός-καρτούν που φοράει ένα γαλάζιο "Q".

Στις Η.Π.Α. το όνομα του Quicky ήταν Quik Bunny, ενώ στην Ευρώπη και στον Καναδά ήταν γνωστός ως “Quicky the Nesquik Bunny”. To 1999 στις Η.Π.Α. το όνομά του άλλαξε σε Nesquik Bunny και το "Q" σε "N", λόγω της αλλαγής του ονόματος του προϊόντος. Στη Γαλλία (και στην Ελλάδα) αρχικά η μασκότ ήταν διαφορετική, ο Κουικάρας, αλλά το 1990 η Nestlé καθιέρωσε διεθνώς τον Quicky ως σήμα του προϊόντος, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις από οπαδούς του Κουικάρα. Η μασκότ επίσης ήταν διαφορετική στην Πορτογαλία, ο Kangurik το καγκουρώ, ο οποίος αντικαταστάθηκε κι αυτός μεταξύ 1989-1990.

Ο Quicky εμφανίζεται στις συσκευασίες, στις διαφημίσεις και στα τηλεοπτικά σποτ του Nesquik. Το μότο του Quicky στα ελληνικά είναι το: «Έχω μια πελωωωώρια λαχτάρα για Nesquik», από το γαλλικό «J’ ai une énoÔorme envie!», ατάκα που είχε και ο προκάτοχός του, Κουικάρας. Επίσης, ο Quicky είχε τραγούδι ειδικά για το Nesquik Φραπέ. Η πιο γνωστή ατάκα του στο αγγλόφωνο κοινό είναι: «It's so rich and thick and choco-lick! But you can't drink it slow if it's Quik!».[2]

Η πρωτότυπη εκδοχή του τραγουδιού ήταν τραγουδισμένη από τον Κουικάρα, και έλεγε: "Βάζω στο σέικερ του Κουικάρα" κλπ. Η φωνή του Quicky στις αμερικανικές διαφημίσεις ανήκει στον Αμερικανό ηθοποιό Μπάρι Γκόρντον.

Τη δεκαετία του 1980 κυκλοφόρησε από την DC το κόμικ Superman Meets The Quik Bunny. Συγγραφέας του κόμικ ήταν ο Μάικ Κάρλιν και σχεδιαστές οι Καρμίν Ινφαντίνο και Ντικ Τζιορντάνο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Entretien avec Yves Brunier / Casimir, Ile aux enfants, Site Officiel de CASIMIR». www.casimirland.com. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2020. 
  2. The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Oxford University Press. 1 Απριλίου 2015. ISBN 9780199313624. 
  3. «Superman Meets the Quik Bunny #1 - Quik Thinking (Issue)». Comic Vine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]