Κουζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κουζίνα (τρόπος))
Μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών στη Λα Μποκερία, μια δημόσια αγορά στην επαρχία Σιουτάτ Βέλια της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
Δείγμα φαγητών της τουρκικής κουζίνας.

Η κουζίνα είναι ο τρόπος μαγειρικής ο οποίος γίνεται διακριτός από τα ξεχωριστά συστατικά, τεχνικές και πιάτα, τα οποία συνήθως συνδέονται με ένα συγκεκριμένο πολιτισμό ή γεωγραφική περιοχή. Συχνά οι τοπικές παραδόσεις ετοιμασίας του φαγητού, τα έθιμα και τα συστατικά συνδυάζονται δημιουργώντας πιάτα που εμφανίζονται μόνο σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.[1]

Μια κουζίνα επηρεάζεται κυρίως από τα συστατικά που είναι διαθέσιμα τοπικά ή μέσω εμπορίου. Τα συστατικά μπορούν να γίνουν ξεχωριστή ομάδα συστατικών εφόσον γίνουν δημοφιλή σε μια περιοχή (π.χ. Ιαπωνικό ρύζι στην ιαπωνέζικη κουζίνα και Τσίλι του Νέου Μεξικού στην κουζίνα του Νέου Μεξικού).

Οι θρησκευτικοί νόμοι για το φαγητό μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στη κουζίνα (π.χ. ο Ινδουισμός στην Ινδική κουζίνα, ο Σιχισμός στην Παντζαμπική κουζίνα, ο Βουδισμός στην Ασιατική κουζίνα, το Ισλάμ στην Μεσανατολίτικη κουζίνα και ο Ιουδαϊσμός στην Ισραηλινή κουζίνα).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]