Κουζίνα του Τσατίσγκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κρατίδιο του Τσατίσγκαρ είναι γνωστό ως ο «ορυζώνας της Ινδίας» και έχει πλούσια παράδοση πολιτισμού των τροφίμων.[1][2][3][4][5][6]

Το κόκκινο βελούδινο άκαρι χρησιμοποιείται ως φάρμακο στην παραδοσιακή ιατρική του Τσατίσγκαρ

Οι περισσότερες από τις παραδοσιακές και φυλετικές τροφές είναι φτιαγμένες από ρύζι, αλεύρι ρυζιού,  πηγμένο γάλα για τυρί και μια ποικιλία από πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λαλ μπάατζι, τσοουλάι μπάατζι, τσετς μπάτζι, καάντα μπάατζι, χέκσι, καθάλ, κοτσάι πατά, κόχντα και μποχάρ μπάτζι. Οι Μπάντι και Μπιτζόρι είναι προαιρετικές κατηγορίες τροφίμων. Οι γκουλγκούλα (μπόμπρα), μπιντίγια, ντουντ φαρά, μπαφαούλι, κούσλι, μπαλουσάχι, σινγκάρα, τιχούρ, ανάρσα και χούρμι πέφτουν στις γλυκές κατηγορίες. Μερικά πολύ γνωστά πιάτα φτιαγμένα από ρύζι και αλεύρι ρυζιού περιλαμβάνουν τα φάρα/μούτιγια (ρόλοι ρυζιού σε λευκή σάλτσα), τα τσίλα (ντόσα σαν πιάτο με ρύζι κουρκούτι), ανγκακάρ ρότι, τσοουσέλα ρότι (ρύζι πούρις), κ. λπ. Ένα από τα κοινά γεύματα είναι το Μπόορε Μπάασι που τρώγεται το καλοκαίρι (σημαίνει κυριολεκτικά βυθισμένο ρύζι από προηγουμένως μαγειρεμένο φαγητό), το οποίο αποτελείται κυρίως από μαγειρεμένο ρύζι που βυθίζεται στο νερό/ντάχι/βουτυρόγαλα. Είναι ως επί το πλείστον συνοδευόμενο από τουρσί και ωμό κρεμμύδι. Βοηθά να διατηρήσει τα επίπεδα του νερού στο σώμα, κρατώντας το δροσερό και ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια των ζεστών και ξερών ημερών του καλοκαιριού.

Ένα από τα γνωστά παραδοσιακά πιάτα του Τσατίσγκαρ είναι το ιντχάρ. Είναι παρασκευασμένο με το ουράντ νταλ και κοτσάι πάττα. Και τα δύο είναι τοποθετημένα σε 2-3 εναλλασσόμενες στρώσεις και στη συνέχεια τυλίσσονται. Τα τυλιγμένα, στη συνέχεια, μαγειρεύονται σε ατμό και το κόβονται σε κομμάτια. Μετά από αυτό, προετοιμάζεται με το πηγμένο γάλα για τυρί όπως το κάρυ. Μερικοί άνθρωποι, επίσης, το φτιάχνουν με ρεβυθάλευρο (μπεσάν) αντί του ουράντ νταλ. Διάφορες φυλές και αγροτικοί πληθυσμοί επίσης πίνουν ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα μικρά, κρεμώδη λευκά λουλούδια από ένα τοπικό δέντρο που ονομάζεται Μαχούβα.[7]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oudhia, P. (1999) Chhattisgarh farmer's response on control of weeds in direct seeded rice. Agril. Sci. Digest. 19(4): 261-263.
  2. Das, G.K. and Oudhia, P. (2001). Rice as medicinal plant in Chhattisgarh (India): A survey. Agric. Sci. Digest. 21(3):204-205.
  3. Oudhia, P. (2002). Rice-Acorus intercropping: A new system developed by innovative farmers of Chhattisgarh (India). International Rice Research Notes (IRRN).27(1):56.
  4. «Chhattisgarh». mapsofindia.com. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018. 
  6. «Which of the following district is called as the "Rice Bowl of Andhra Pradesh" ?». gktoday.in. 
  7. «Culture of Chhattisgarh, Festivals in Chhattisgarh,Chhattisgarh Craft». www.chhattisgarhonline.in. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]