Κοσταρικανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοσταρικανοί
Costarricenses
Άποψη μιας πέτρινης σφαίρας που δημιούργησε ο πολιτισμός Ντικίς, η οποία εκτίθεται στην αυλή του Εθνικού Μουσείου της Κόστας Ρίκας. Οι πέτρινες σφαίρες είναι το σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας.
Γλώσσες
Ισπανικά της Κόστα Ρίκας, Κρεολική του Λιμόν, Μπριμπρί, Νγκιάμπερε
Θρησκεία
Κύρια θρησκεία: Καθολικισμός,[1] Άλλες θρησκείες: Προτεσταντισμός, Βουδισμός και άλλες θρησκείες.
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Ισπανοί, Ιταλοκοσταρικανοί, Τσοροτέγκα, άλλα ευρωπαϊκά έθνη, Αφροκοσταρικανοί, άλλοι αμερινδιανικοί λαοί, Κινέζοι της Κόστα Ρίκας, Νικαραγουανή διασπορά, Μουλάτο

Οι Κοσταρικανοί (ισπανικά: Costarricenses), επίσης γνωστοί ως Τίκος, είναι οι κάτοικοι ενός πολυεθνικού[2] ισπανόφωνου κράτους στην Κεντρική Αμερική, γνωστή ως Κόστα Ρίκα. Οι Κοσταρικανοί είναι κατά κύριο λόγο καστίζο (κάπου ανάμεσα στους λευκούς και στους μεστίζο), λευκοί και μεστίζο. Ωστόσο η χώρα τους θεωρείται πολυεθνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι είναι η πατρίδα ανθρώπων με ποίκιλες εθνικές καταγωγές. Ως αποτέλεσμα, οι Κοσταρικανοί δεν θεωρούν την εθνικότητά τους ως εθνότητα. Αντιθέτως, βλέπουν την εθνικότητά τους ως μια εθνότητα με πολλές εθνότητες. Η Κόστα Ρίκα έχει τέσσερις μικρές μειονοτικές ομάδες: τους Μουλάτος, τους μαύρους, τους Ασιάτες και τους Αμερινδιάνους. Στην Κόστα Ρίκα ζουν πολλοί Ασιάτες. Οι περισσότεροι Κινέζοι και Ινδοί της χώρας είναι απόγονοι των μεταναστών που έφθασαν στην χώρα τον 19ο αιώνα ως μετανάστες εργάτες.[3]

Το 2018, ο πληθυσμός της χώρας ξεπέρασε τα 5.000.000 άτομα. Το ετήσιο ποσοστό ανόδου του πληθυσμού την εξαετία 2005 με 2010 εκτιμήθηκε στο 1.5%. Η αναλογία ζωντανών γεννήσεων ανά 1.000 άτομα εκτιμήθηκε στις 17.8 μονάδες. Η αναλογία θανάτων ανά 1.000 άτομα εκτιμήθηκε στις 4.1 μονάδες. Το 2016 ο πληθυσμός της χώρας προσέγγιζε τα 4.9 εκατομμύρια άτομα.[4]

Η Κόστα Ρίκα ήταν το σημείο σύγκλισης του Μεσοαμερικανικού και του Νοτιοαμερικανικού προκολομβιανού πολιτισμού. Το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η χερσόνησος Νικόγια, ήταν το νοτιότερο σημείο της ναουατλικής πολιτιστικής επιρροής όταν κατέφθασαν οι Ισπανοί κονκισταδόρες τον 16ο αιώνα. Το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας είχε επιρροές από τους Τσίμπτσα. Η ατλαντική ακτή της χώρας κατοικήθηκε από τζαμαϊκανούς μετανάστες εργάτες κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Η χώρα έχει λάβει μετανάστες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή κτλ. Η μετανάστευση από τη Νικαράγουα και τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Αμερικής είναι εμφανής σε όλη τη χώρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Las religiones en tiempos del Papa Francisco» (στα Spanish). Latinobarómetro. Απριλίου 2014. σελ. 6. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. «Lawmakers vote to define Costa Rica as a multiethnic, plurinational country». The Tico Times. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2015. 
  3. «Luxury Centralamerica Culture packages - Travelwizard». Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2015. 
  4. «Capital Facts for San José, Costa Rica». 20 Ιουλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]