Κοσμάς Τσαντσάνογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κοσμάς Τσαντσάνογλου ήταν πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και ο πρώτος τεχνικός ραδιοφωνικού σταθμού. Εργάστηκε στον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδας, το Ράδιο Τσιγγιρίδη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος σε ένα ελληνικό χωριό της Καππαδοκίας, ο Κοσμάς Τσαντσάνογλου άφησε μόνος του το σπίτι του στην ηλικία των 12 ετών και πήγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί πέρα, σπούδασε και έζησε έως ότου τον ανακάλυψε η αδερφή του και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κοσμάς Τσαντσάνογλου εργάζονταν ως τεχνικός στο εργαστήριο επισκευής ραδιοφώνων του Κλήμη Έπογλου, προμηθευτή του Ράδιο Τσιγγιρίδη, το πρώτο εργαστήριο του είδους του στη Θεσσαλονίκη. Κατείχε πτυχίο ηλεκτρολογίας, ωστόσο ως ραδιοτεχνίτης ήταν αυτοδίδακτος. Λόγω των γνώσεών του επί της πρακτικής λειτουργίας του ραδιοφώνου, προσελήφθη από το Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1929 προκειμένου να τον βοηθήσει στη λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού. Εκεί, ανέλαβε την τεχνική διεύθυνση του σταθμού.

Εκείνη τη χρονιά η Γερμανία είχε αρχίσει να αντικαθιστά τους παλιούς πομπούς μεσαίων κυμάτων με άλλους ισχυρότερους. Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης, με την οικονομική ενίσχυση του αδερφού του, Νίκου και βάζοντας υποθήκη το σπίτι του, προέβη στην αγορά του ραδιοφωνικού πομπού της γερμανικής πόλης Μουλάκερ. Του πομπού αυτού ανέλαβε υπεύθυνος ο Κοσμάς Τσαντσάνογλου, μετά την εγκατάστασή του από το Γερμανό μηχανικό Δρ. Χανς Κράουτερ.

Ο τεχνικός Κοσμάς Τσαντσάνογλου παρέμεινε στη θέση του στο ραδιοφωνικό σταθμό μέχρι και την διακοπή της λειτουργίας του, λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, στο τέλος του 1946, οπότε εξαναγκάζεται να θέσει σε λειτουργία τον Αγγλικό στρατιωτικό πομπό MARCONI C-43 250 watt, στην εγκατάσταση βραχέων ΤΤΤ στη Δόξα Τριανδρίας, με τον οποίο εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου 1947 ο κρατικός πλέον Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης του ΕΙΡ, με στούντιο στο Σπίτι του Στρατιώτη στο στρατιωτικό θέατρο της πόλης. Παρότι είχε δοθεί η υπόσχεση ότι όλοι οι υπάλληλοι του Ράδιο Τσιγγιρίδη θα προσλαμβάνονταν στον κρατικό ραδιοσταθμό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ με μόνη εξαίρεση τον τεχνικό βοηθό Απόστολο Κωσταντέλλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλέχοβα, Όλγα (2002). Το πρώτο Ελληνικό ραδιόφωνο... και το πρώτο των Βαλκανίων. Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης. ISBN 960-267-107-6. 
  • Κίσκιλας, Παναγιώτης (2003). Μέρες ραδιοφωνίας. Αυτοέκδοση. ISBN 978-960-93-6151-4. 
  • Αδαμίδης, Αργύρης (2008). Το Ραδιόφωνο του Χθες. ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. ISBN 978-960-287-100-3. 
  • Όλγα Τσαντσάνογλου, εγγονή του υποφαινόμενου