Κορυφή Κομ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κορυφή Κομ (βουλγαρικά: Ком‎  [kɔm]) ή αλλιώς Γκίλιαμ Κομ (βουλγαρικά: Голям Ком, "Μεγάλη Κομ") είναι μια κορυφή στην οροσειρά του Αίμου, η οποία βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, όχι μακριά από τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία. Η κορυφή Κομ έχει υψόμετρο 2.016 μέτρα και βρίσκεται στα νότια της πόλης Μπερκόβιτσα, της οποίας αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά σύμβολα. Η κορυφή Κομ, μαζί με τις χαμηλότερές της κορυφές Σρέντεν Κομ ("Μεσαία Κομ") και Μάλακ Κομ ("Μικρή Κομ") στα ανατολικά, σχηματίζουν ένα δυτικόανατολικό ύψωμα με μια στρογγυλή χλοώδη κορυφογραμμή, μια απότομη βραχώδη βόρεια πλαγιά και μια κεκλιμένη χλοώδη νότια πλαγιά. Κοιτάζοντας προς τα βόρεια, μπορεί κανείς να δει την πόλη Μπερκόβιτσα και τα γύρω χωράφια, καθώς επίσης και την Μοντάνα και τη λίμνη Ογκόστα, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Η κορυφή ενέπνευσε τον εθνικό συγγραφέα Ιβάν Βάζοφ να δημιουργήσει το ποίημα που τιτλοφορείται On Kom. Προς τιμήν του συγγραφέα, έχει στηθεί στην κορυφή μια ανάγλυφη πλάκα που φέρει την εικόνα του καθώς και αποσπάσματα από το σχετικό ποίημα. Η κορυφή Κομ σηματοδοτεί επίσης την έναρξη του βουλγαρικού τμήματος της ευρωπαϊκής πεζοπορικής διαδρομής E3, επίσης γνωστή ως το μονοπάτι Κομ–Έμινε κατά μήκος της κύριας κορυφογραμμής των οροσειρών των Βαλκανίων, καθώς και του αντίστοιχου αγώνα.

Υπάρχουν διάφορες αναρριχητικές διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή, όπως η σαλέ Κομ (δίωρη ανάβαση), από το πέρασμα Πέτροχαν (που έχει διάρκεια τρισείμισι ώρες μέχρι την κορυφή), από τα χωριά Κομστίτσα και Γκίντσι (σε απόσταση τριών ωρών).

Ο ποταμός Νίσαβα, ένας μεγάλος παραπόταμος του Νότιου Μοράβα, πηγάζει από τα ανατολικά της κορυφής Κομ, όπως και ο Βισότσιτσα. Μαζί με την Μιτζούρ, η Κομ είναι μια από τις υψηλότερες και τις πιο γνωστές κορυφές της οροσειράς των δυτικών Βαλκανίων. Μια μάρκα μεταλλικού νερού από τη Βουλγαρία φέρει επίσης το όνομα Κομ. Η κορυφή Κομ είναι ένα από τις 100 τουριστικά σημεία της Βουλγαρίας, μαζί με το μουσείο εθνογραφίας στην Μπερκόβιτσα. Υπάρχουν πολλές χιονοδρομικές πίστες οι οποίες ξεκινούν από την κορυφή Κομ.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παγετώνας Κομ στην ακτή Fallières της Ανταρκτικής έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη κορυφή.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Връх Ком» (στα Βουλγαρικά). Берковица Туризъм. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2008. 
  • Новаков, Красимир. «До връх Ком» (στα Βουλγαρικά). Водач за българските планини. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]