Κορυφή Ισμοΐλ Σομόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°55′N 72°01′E / 38.917°N 72.017°E / 38.917; 72.017

Κορυφή Ισμοΐλ Σομόνι
Πικ Ιμένι Ισμαΐλ Σαμάνι
Χάρτης
Ύψος7.495 μ
ΟροσειράΟροσειρά Παμίρ
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΤατζικιστάν
ΤύποςΠυραμίδα
Πρώτη ανάβαση9 Σεπτεμβρίου 1933 - Γεβγένι Αμπαλάκοφ και Νικολάι Γκόρμπουνοφ

Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ (Τατζίκ: Қуллаи Исмоили Сомонӣ, Qullai Ismoili Somonī; Ρωσικά: пик Исмаила Самани pik Ismaila Samani) είναι το υψηλότερο βουνό στο Τατζικιστάν, στην πρώην ρωσική αυτοκρατορία και κατόπιν στην ΕΣΣΔ, και αντλεί το όνομά της από τον Ισμαΐλ Σαμάνι, τον μεγαλύτερο κυβερνήτη της δυναστείας των Σαμανιδών.

Γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ βρίσκεται στην υπο-οροσειρά των ορέων Παμίρ που ονομάζεται Οροσειρά της Ακαδημίας Επιστημών («Ακαντέμιγια Νάουκ») και όπως όλα τα βουνά της οροσειράς συντίθεται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα και γρανίτη[1].

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ανακαλύφθηκε το 1828 κορυφή στα σοβιετικά όρη Παμίρ υψηλότερη από τη Λένιν Πικ το βουνό ταυτίστηκε με την Γκάρμο Πικ. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα σοβιετικών αποστολών έδειξε ξεκάθαρα το 1932 ότι δεν ήταν τα ίδια βουνά και το 1933 η νέα κορφή, στην οροσειρά Ακαντέμιγια Νάουκ ονομάστηκε Στάλιν Πικ (Pik Stalina, пик Сталина) προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Το 1962 το όνομα άλλαξε σε πικ Κομμουνίζμα (τατζικικά: Пики Коммунизм, Piki Kommunizm, ρωσικά: пик Коммуни́зма, Pik Kommunizma Κορυφή του Κομμουνισμού) με παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ και το 1998 σε Ισμοΐλ Σομόνι Πικ.

Αναβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 από τον σοβιετικό ορειβάτη Γεβγένι Αμπαλάκοφ με τον Νικολάι Γκόρμπουνοφ[2]. Εκπίπτοντας της ευμένειας του Στάλιν ο Νικολάι Γκόρμπουνοφ αργότερα εκτελέστηκε και ο Αμπαλάκοφ έκανε 2 χρόνια φυλακή[3]


Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Akademii Nauk Range». Encyclopædia Britannica. 
  2. The Great Soviet Encyclopaedia. Communizma Peak
  3. Royal Geographical Society· The Alpine Club (2011). Mountaineers. London and Melbourne: Dorling Kindersley Ltd. σελ. 240. ISBN 978-1405365598. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]