Κορρέτζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κορρέτζο
Antonio Allegri da Correggio.jpg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Correggio, Emilia-Romagna
Θάνατος
Τόπος θανάτου Correggio, Emilia-Romagna
Υπηκοότητα Ιταλία
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ζωγράφος
Commons page Wikimedia Commons
Θόλος του San Giovanni Evangelista της Πάρμας
Θόλος της μητρόπολης της Πάρμας

Ο Κορρέτζο (Antonio Allegri da Correggio, Αύγουστος 1489 - 5 Μαρτίου 1534) ήταν Ιταλός ζωγράφος, ο αντιπροσωπευτικός της σχολής της Πάρμας.

Λίγα είναι γνωστά για την ζωή του, για τους καλλιτέχνες δίπλα στους οποίους μαθήτευσε και για τις επιρροές που δέχτηκε. Επικρατέστερη πάντως θεωρείται αυτή του Αντρέα Μαντένια .

Τα δύο μεγάλης κλίμακας έργα του ήταν οι τοιχογραφίες του στους θόλους του San Giovanni Evangelista (1520) και της μητρόπολης της Πάρμας (1526). Στα έργα αυτά ο Κορρέτζο ανέπτυξε την τεχνική του sotto in su, μια προοπτική σμίκρυνση που έκανε τις μορφές να φαίνονται ότι αιωρούνται στους θόλους.

Τα χαρακτηριστικά του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρήθηκε ότι η πορεία του έργου του αντικατόπτριζε τρόπον τινά την παρακμή του θρησκευτικού αισθήματος των μορφωμένων τάξεων της Ιταλίας. Μια παραγγελία της ηγουμένης της μονής του Αγίου Παύλου της Πάρμας στάθηκε η απροσδόκητη αιτία της στροφής αυτής του Κορρέτζο. Φαίνεται ότι η οικογένεια της ηγουμένης ανήγαγε την καταγωγή της στην Άρτεμη, κι αυτό το παγανιστικό θέμα ήταν που ζήτησε να ζωγραφιστεί στο διαμέρισμά της. Αλλά και στους θόλους της Πάρμας που προαναφέρθηκαν, η γυμνότητα των αποστόλων, η κλασσική απόδοση της σωματικής ρώμης και η αβρότητα και γυμνότητα των αγγέλων, επιβεβαίωναν αυτήν την αλλαγή. Και ακολούθησαν βέβαια τα αμιγώς ειδωλολατρικά του θέματα, Λήδα, Δανάη κτλ. που επηρέασαν καταφανέστατα την ιταλική και γαλλική τέχνη.

Αναφέρεται ότι όταν ο Τιτσιάνο είδε τον θόλο της μητρόπολης της Πάρμας και έμαθε για μιαν αντιδικία σχετικά με την αμοιβή του Κορρέτζο, είπε πως ακόμη κι αν αναποδογύριζαν τον θόλο και τον γέμιζαν με δουκάτα, το ποσό πάλι δεν θα έφτανε για να πληρωθεί η αξία της ζωγραφικής αυτής.

Άλλα έργα του Κορρρέτζο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Giorgio Vasari : Le vite de' più eccellenti pittori, scultori e architettori

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα