Κοροβάι
Το κοροβάι (ουκρανικά: коровай, πολωνικά: korowaj), καραβάι (ρωσικά: каравай)[1] ή κραβάι (βουλγαρικά: кравай) είναι παραδοσιακό βουλγαρικό, ρωσικό, ουκρανικό, ρουμανικό και πολωνικό[2] ψωμί το οποίο χρησιμοποιείται συχνότερα στους γάμους, όπου έχει μεγάλο συμβολικό νόημα και παρέμεινε μέρος της γαμήλιας παράδοσης στη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την ουκρανική διασπορά. Η χρήση του στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία χρονολογείται από τη φιλοξενία και τα έθιμα των διακοπών στην αρχαία Ρωσία. Το στρογγυλό κοροβάι είναι ένα κοινό στοιχείο της τελετής ψωμιού και αλατιού.
Προέλευση και διακόσμηση του κοροβάι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ψωμί έχει αρχαία προέλευση και προέρχεται από την παγανιστική πίστη στις μαγικές ιδιότητες των σιτηρών.[3] Το Κοροβάι ήταν ένα μεγάλο στρογγυλό πλεκτό ψωμί, παραδοσιακά ψημένο από αλεύρι σίτου και διακοσμημένο με συμβολικές σημαίες και ειδώλια, όπως ήλιους, φεγγάρια, πουλιά, ζώα και κουκουνάρια.[4] Χρησιμοποιούνταν μίσχη από σιτάρι, βότανα, ξηροί καρποί, λουλούδια και φρούτα για να διακοσμήσουν το κοροβάι. Το ψωμί δεν έχει καθόλου σχεδιασμό. Το στυλ και η διακόσμηση του κοραβάι ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, αν και το κόκκινο, το χρυσό και το ασήμι χρησιμοποιούνταν πιο συχνά στη διακόσμηση.[5]
Το ψωμί ετοιμαζόταν παραδοσιακά στο σπίτι της νύφης από γυναίκες που τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια για να τα καθοδηγήσουν μέσα από την παραγωγή.[3] Αυτές οι γυναίκες ονομάζονταν κοροβάινιτσι (πολωνικά: korowajnice), και συχνά προσκαλούνταν σε περιττούς αριθμούς για να κάνουν τη δουλειά της παρασκευής του ψωμιού. Οι γυναίκες συνήθως ήταν εφτά.
Τα διακοσμητικά στοιχεία εξυπηρετούσαν μια συμβολική λειτουργία. Δύο πτηνά, κατασκευασμένα από ζύμη, αντιπροσωπεύουν το ζευγάρι και άλλα πουλιά αντιπροσωπεύουν την οικογένεια και τους φίλους. Ολόκληρη η διαρρύθμιση περιβάλλεται από ένα στεφάνι από πέρκα, ένα σύμβολο αγάπης και καθαρότητας. Το κοροβάι λαμβάνει ευλογίες πριν τοποθετηθεί στο φούρνο για το ψήσιμο.
Η νύφη και ο γαμπρός λαμβάνουν το κοροβάι ως ευλογία πριν την γαμήλια τελετή. Το κοροβάι μοιράζεται με όλους τους προσκεκλημμένους του γάμου, και γι'αυτό θεωρείται ως το αποκορύφωμα του γάμου. Σε περιόδους δυσκολίας, όταν ένας γάμος ήταν αδύνατος, η ευλογία και το μοίρασμα του ψωμιού θεωρούταν συχνά αρκετό για να αποτελέσει γάμο στα μάτια της κοινότητας.[6]
Κόβοντας το κοροβάι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το άνω μέρος του καραβάι συμβολίζει τη Σελήνη. Χωρίζεται στο μισό και ανήκει στο ζευγάρι, το επόμενο κομμάτι πηγαίνει στη μητέρα και τον πατέρα της νύφης και ούτω καθεξής. Στην ανατολική Ουκρανία, η μητέρα λαμβάνει ένα ζευγάρι παπούτσια κατασκευασμένα από ζύμη, ενώ ο πατέρας λαμβάνει μια κουκουβάγια, από εκείνες που διακοσμούν το κοροβάι.[7]
Το κάτω μέρος του κοροβάι που ονομάζεται πιντόσβα μπορεί να μοιραστεί με τους επισκέπτες και την ομάδα ως σύμβολο καλής τύχης και μελλοντικής ευημερίας.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Καλάτς
- Σλάβσκι κολάτς
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Russian Karavai». todiscoverrussia.com. 28 Μαΐου 2014.
- ↑ Piękno użyteczne czy piękno ginące, ed. B. Kopczyńska-Jaworska and M. Niewiadomska-Rudnicka, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Łódź 1997, (ISBN 83-87266-15-9)
- ↑ 3,0 3,1 «Korovai». www.encyclopediaofukraine.com.
- ↑ Betsy Oppenneer. Celebration Breads: Recipes, Tales, and Traditions . Simon & Schuster, 2003. (ISBN 0-7432-2483-3)
- ↑ Korovai Αρχειοθετήθηκε 2008-08-20 στο Wayback Machine.. Nazdorovya: Korovai by Lisa McDonald. Site last updated: 31 August 2007
- ↑ Orysia Paszczak Tracz. Vesillia: Ukrainian weddings in Manitoba over the last century . The Ukrainian Weekly. October 27, 2002.
- ↑ Vesillia - Sviata Nedilia: Sviatyi Caravai. Pisni.org.ua