Κορνέλις Γιοχάνες φαν Χάουτεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κορνέλις Γιοχάνες βαν Χούτεν)
Κορνέλις Γιοχάνες φαν Χάουτεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Φεβρουαρίου 1920
Χάγη
Θάνατος24  Αυγούστου 2002
Χάγη
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο των Κάτω Χωρών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΔανικά[1]
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ της Φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Λέιντεν
Οικογένεια
ΣύζυγοςΊνγκριντ φαν Χάουτεν-Χρούνεβελτ

Ο Κορνέλις Γιοχάνες φαν Χάουτεν (ολλανδικά: Cornelis Johannes van Houten) (Χάγη, 18 Φεβρουαρίου 1920 - 24 Αυγούστου 2002) ήταν Ολλανδός αστρονόμος. Μερικές φορές το όνομά του δίνεται επίσης στη βιβλιογραφία ως Κέις φαν Χάουτεν (Kees van Houten).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με εξαίρεση ένα σύντομο διάστημα ως βοηθός στο Αστεροσκοπείο Γιερκς στις ΗΠΑ (1954 έως 1956), ο φαν Χάουτεν πέρασε ολόκληρη την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

Ως αποτέλεσμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έπρεπε να διακόψει τις σπουδές του και δεν ήταν σε θέση να κάνει το διδακτορικό του παρά το 1952.

Παντρεύτηκε την αστρονόμο Ίνχριντ Χρόνεφελντ (που πήρε το όνομα Ίνχριντ φαν Χάουτεν-Χρόνεφελντ). Ο φαν Χάουτεν, η σύζυγός του και ο αστρονόμος Tom Gehrels σχημάτισαν μια πολύ επιτυχημένη επιστημονική τριάδα που ανακάλυψε συνολικά 4.329 αστεροειδείς στο πλαίσιο της έρευνας Palomar-Leiden. Πήρε εκτεταμένες φωτογραφίες του ουρανού με την κάμερα 48 " - Schmidt του Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ στις ΗΠΑ. Οι φωτογραφικές πλάκες στάλθηκαν στην Ολλανδία και αναλύθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν για τον προσδιορισμό των αστεροειδών. Η στατιστική κατανομή των τροχιών τους έδειξε ότι οι αστεροειδείς περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε ομάδες.

Ο φαν Χάουτεν μελέτησε επίσης τις ακτινικές ταχύτητες των κοντινών δυαδικών αστέρων.

Μέχρι τον θάνατό του δημοσίευσε άρθρα για αστεροειδείς και την έκλειψη δυαδικών αστέρων. Ο αστεροειδής (1673) φαν Χάουτεν πήρε το όνομά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]