Κοπαονίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κοπαονίκ
Pančićev vrh during winter.jpg
Ύψος 2017 m
Χώρες Σερβία
Commons page Πολυμέσα

Το Κοπαονίκ (σερβικά : Копаоник) είναι οροσειρά της κεντρικής Σερβίας η οποία εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά με μήκος περίπου 75 χιλιόμετρα , φθάνοντας στο μεσαίο τμήμα της έχει πλάτος περίπου 40 χλμ. Ένα μέρος της είναι προστατευόμενη περιοχή με το όνομα Εθνικό πάρκο Κοπαονίκ, εντός του οποίου υπάρχουν πολλές προστατευόμενες φυσικές περιοχές και το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στη Σερβία. Η υψηλότερη κορυφή του είναι η Πάνσιτσεβ (Pančićev) με 2017 μέτρα υψόμετρο. Στην κορυφή υπάρχει το μαυσωλείο του διάσημου φυσιοδίφη της Σερβίας από τον οποίο πήρε το όνομά της, και μια στρατιωτική βάση. Η στρατιωτική βάση το 1995 βομβαρδίστηκε επανειλημμένα από το ΝΑΤΟ, ακόμα και σήμερα στο Κοπαονίκ υπάρχουν Νατοϊκές νάρκες διασποράς που δεν έχουν εξουδετερωθεί.

Η οροσειρά ονομάζεται και "αργυρό βουνό" από τον μεγάλο πλούτο μεταλλεύματος αργυρού που εξορυσσόταν από το Μεσαίωνα. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Στο Κοπαονίκ πηγάζουν πολλοί ποταμοί και στους πρόποδες του έχει πολλά αρχαιολογικά μνημεία όπως κάστρα, μοναστήρια και μεσαιωνικά ορυχεία.

Έχει 200 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, λόγω της νότιας θέσης της το ύψος και το άνοιγμα του εδάφους, εμποδίζει την κατακράτηση των νεφών πάνω από το βουνό. Ο κρύος αέρας πέφτει μέσα από τις γύρω πεδιάδες και όρμους, έτσι ώστε οι θερμοκρασίες τον χειμώνα δεν είναι πολύ χαμηλές. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 3,7 ° C. , το χιόνι ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τον Μάιο, 159 ημέρες το χρόνο. Το υψηλότερο επίπεδο βροχόπτωσης είναι από 1000 mm ετησίως.

Το Κοπαονίκ είναι η πιο διαδεδομένη διαμελισμένη δασική ζώνη και βοσκοτόπων της κεντρικής Σερβίας. Σε υψηλότερα τμήματα της φύεται Πεύκη και έλατα, και χαμηλότερα η οξιά και ο δρυς. Από τα πολλά είδη ζώων είναι το πιο σημαντικό είναι ο πετρίτης ( Falco peregrinus ), ο χρυσαετός ( Aquila chrysaetos ), η κουκουβάγια ( Bubo bubo ), η άγρια γάτα ( Felix silvestris ) και το ζαρκάδι ( Capreolus capreolus ).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6