Κορράδος Α΄ της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κονράδος Α' της Γερμανίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κορράδος Α' της Γερμανίας
Die deutschen Kaiser Konrad I.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Βάιλμπουργκ
Σύζυγος Κουνιγκούντα της Σουηβίας
Γονείς Κορράδος της Θουριγγίας
Αδέλφια Έμπερχαρντ της Φραγκονίας
Αξίωμα βασιλιάς

Ο Κορράδος Α' της Γερμανίας (Konrad I., 88123 Δεκεμβρίου 918), ή Κορράδος ο νεώτερος, ήταν δούκας της Φραγκονίας (906–918) και βασιλιάς των Γερμανών (911–918).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς Κορράδος Α' της Γερμανίας στον θρόνο του

Διαδέχθηκε τον Λουδοβίκο τον παίδα. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον Τευτονικό τίτλο του βασιλιά των Γερμανών, αλλά προτίμησε τον τίτλο του βασιλιά των Ανατολικών Φράγκων, ένα βασίλειο που αναπτύχθηκε τον 10ο αιώνα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν γιος και διάδοχος του Κορράδου του πρεσβύτερου δούκα της Θουριγγίας. Οι Κορραδίνοι ήταν κόμητες στην περιοχή του Λαν, ενώ οι Μπάμπενμπεργκ στο Μαίν με φιλοδοξίες να κυριαρχήσουν στην Φραγκονία. Το 906 σε μάχη στο Φρίτζλαρ ο πατέρας του Κορράδος ο πρεσβύτερος μαζί με δύο από τους τρεις αδελφούς του σκοτώθηκαν και ο τρίτος αδελφός του εκτελέστηκε αμέσως μετά. Τότε ο Κορράδος, σε ηλικία 16 ετών, διαδέχθηκε τον πατέρα του στην Φραγκονία.

Εξελέγη βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων στις 10 Νοεμβρίου του 911, μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου Καρολίδη βασιλιά Λουδοβίκου του παιδός. Η βασιλεία του χαρακτηρίζεται από ασταμάτητες διαμάχες με τους δούκες της Σαξονίας, της Βαυαρίας και της Σουηβίας. Οι στρατιωτικές του εκστρατείες ήταν όλες αποτυχημένες, όπως και οι προσπάθειές του να περιορίσει την δύναμη των επισκόπων.

Απεβίωσε σε ηλικία 28 ετών. Στην επιθανάτιο κλίνη του ζήτησε, για το καλό της χώρας, από τον αδελφό του Έμπερχαρντ μαργράβο της Φραγκονίας να ορίσει ως διάδοχό του στην Ανατολική Φραγκία τον Ερρίκο Α΄ τον ορνιθοθήρα δούκα της Σαξονίας, που τον θεωρούσε ως τον πιο αξιόλογο από τους αντιπάλους του. Οι Φράγκοι ευγενείς σεβάστηκαν την τελευταία επιθυμία του Κορράδου, εκλέγοντας βασιλιά τον Ερρίκο Α΄, ενώ ο αδελφός του Έμπερχαρντ διαδέχθηκε τον Κορράδο στην Φραγκονία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 913 την Κουνιγκούντα, αδελφή του Ερχάγκερ κόμητος της Σουηβίας, χήρα του Λιουτπόλδου και μητέρα του Αρνούλφου της Βαυαρίας. Το 913 απέκτησε δύο δίδυμα παιδιά, την Κουνιγκούντα και τον Χέρμαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad I of Germany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]