Κονδυλώματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κονδυλώματα
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Κονδυλώματα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.
Ταξινόμηση ICD-10 B07
Ταξινόμηση ICD-9 078.1
DiseasesDB 28410
MedlinePlus 000885
eMedicine emerg/641
MeSH D014860

Τα Κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στους βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Τα κονδυλώματα του δέρματος αποκαλούνται επίσης μαντραβίτσες ή μυρμηγκιές. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υποτύποι του ιού των θηλωμάτων (PV) από τους οποίους οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα. Επειδή η ομάδα των Ιών HPV είναι μεγάλη, στην Ελληνική βιβλιογραφία αλλά και στην Αγγλοσαξωνική επικρατεί ο διαχωρισμός σε:

  • (α) Λοιμώξεις από HPV του δέρματος των χεριών και των ποδιών, που ονομάζονται μυρμηγκιές (Αγγλικά Warts ή Verucca)
  • (β) Λοιμώξεις των Βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδοίου που είναι αφροδίσιο νόσημα και λέγονται Κονδυλώματα (Condylomas)

Καλό είναι να μην γίνεται σύγχυση ανάμεσα στις δύο αυτές δερματολογικές παθήσεις γιατί οφείλονται σε διαφορετικούς τύπους Ιών HPV.

Κονδυλώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλώματα που θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ο ιός ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις. Αν και τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται μόνο στα γεννητικά όργανα του ανθρώπου, ωστόσο η εμφάνισή τους στο σημείο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η μεγάλη σημασία που έχουν τα κονδυλώματα όταν εμφανίζονται στην περιοχή αυτή, βασίζεται στο γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των γυναικών που έχουν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου, έχουν εμφανίσει και κονδυλώματα στην περιοχή αυτή. Παρά την παραπάνω διαπίστωση, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες, που έχουν παρουσιάσει κονδυλώματα, καρκίνο του τραχήλου. Οι έρευνες μέχρι στιγμής, έχουν πιστοποιήσει 180 τύπους του ιού που προκαλεί κονδυλώματα. Από αυτούς οι 40 είναι τύποι οι οποίοι προσβάλουν τα γενετικά όργανα και μία μικρή μειοψηφία από αυτούς έχει την τάση να προσβάλει το DNA προκαλώντας αλλοιώσεις στον τράχηλο, το αιδοίο ή τον κόλπο. Τα κονδυλώματα τα οποία εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι. Πρέπει εδώ να τονισθεί πως τα κονδυλώματα μολύνουν το υγιές δέρμα με απλή επαφή συνεπώς δεν απαιτείται ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή για την μόλυνση.

Οι επιπλοκές των κονδυλωμάτων διακρίνονται σε ελάσσονες και μείζονες και είναι οι εξής:

  • Ελάσσονες επιπλοκές κονδυλωμάτων: εκλώσεις και δημιουργία πληγών, αιμορραγία, επιμόλυνση, μηχανικά προβλήματα κατά την ούρηση και ψυχολογικά προβλήματα.
  • Μείζονες επιπλοκές κονδυλωμάτων: γιγάντια κονδυλώματα, δυσπλασίες, καρκίνοι πρωκτογεννητικής χώρας, καρκίνος τραχήλου, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Πρόληψη - θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gardasil είναι ένα εμβόλιο που προστατεύει από τους τύπους 16,18,6,11 του HPV. Τύποι 6 και 11 του ιού προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ 16 και 18 προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο είναι προληπτικό, δεν είναι θεραπευτικό και πρέπει να δοθεί πριν από την έκθεση στον ιό για να είναι αποτελεσματικό, καλύτερα πριν από την την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας . Το εμβόλιο είναι ευρέως διαδεδομένο και έχει εγκριθεί για τις γυναίκες ενώ είναι υπό δοκιμή για τους νέους άντρες. Έχει εγκριθεί για τους άνδρες σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. Για να εξαλειφθεί πρέπει να καυτηριαστεί. Ενδείκνυται ο ψυχρός καυτηριασμός. Είναι μεταδοτική, αν και όχι εύκολα. Μετά από ψυχρό καυτηριασμό εξαφανίζεται περίπου 15 μέρες από την εφαρμογή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα