Κομπαγιάσι Μαρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέφυρα διακυβέρνησης αστροπλοίου USS Enterprise. Η άσκηση Κομπαγιάσι Μαρού λάμβανε χώρα σε προσομοιωτή / αντίγραφο της γέφυρας διακυβέρνησης

Το Κομπαγιάσι Μαρού (Kobayashi Maru) είναι άσκηση προσομοίωσης στο φανταστικό σύμπαν του Star Trek που σχεδιάστηκε για να ελέγξει το χαρακτήρα των δοκίμων της Ακαδημίας του αστροστόλου σε ένα σενάριο όπου η νίκη είναι αδύνατη. Η άσκηση Κομπαγιάσι Μαρού αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αρχική σκηνή της ταινίας Star Trek II: Η οργή του Χαν. Εμφανίζεται επίσης στην ταινία Star Trek του 2009. Η επινόηση της άσκησης έγινε από τον σκηνοθέτη Jack B. Sowards. Το όνομα της άσκησης χρησιμοποιείται περιστασιακά μεταξύ των οπαδών Star Trek ή εκείνων που είναι εξοικειωμένοι με τη σειρά για να περιγράψουν ένα σενάριο χωρίς νίκη, μια δοκιμασία του χαρακτήρα ενός ατόμου ή μια λύση που επαναπροσδιορίζει το πρόβλημα και διαχειρίζεται ένα ανυπέρβλητο σενάριο με διαφορετικό τρόπο.

Ο πλασματικός πρωταρχικός στόχος της άσκησης είναι η διάσωση του πολιτικού σκάφους Κομπαγιάσι Μαρού σε μια προσομοίωση μάχης με τους Κλίνγκονς. Το αδρανοποιημένο σκάφος βρίσκεται στην Ουδέτερη Ζώνη των Κλίνγκον και κάθε σκάφος του Στόλου που εισέρχεται στη ζώνη θα προκαλούσε ένα διαστρικό συνοριακό συμβάν. Το πλησιέστερο πλήρωμα του δοκίμου πρέπει να αποφασίσει αν θα προσπαθήσει να σώσει το πλήρωμα Κομπαγιάσι Μαρού - θέτοντας σε κίνδυνο το δικό του σκάφος και τις ζωές τους - ή να αφήσει το Κομπαγιάσι Μαρού να καταστραφεί. Εάν ο δόκιμος επιλέξει να επιχειρήσει διάσωση, η προσομοίωση έχει σχεδιαστεί για να εγγυηθεί ότι το πλοίο του δοκίμου θα βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν θα έχει καμία απολύτως πιθανότητα να κερδίσει, να δραπετεύσει, να διαπραγματευτεί ή και να επιβιώσει.

Ο μοναδικός δόκιμος της Ακαδημίας του αστροστόλου που κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή με επιτυχία, ήταν ο Τζέιμς Τ. Κιρκ, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει / πειράξει το πρόγραμμα της προσομοίωσης. Παρά το ότι η λύση που έδωσε ξεγέλασε το σύστημα εξετάσεων, του δόθηκε εύφημος μνεία για πρωτότυπη σκέψη.

Προσομοίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμβλημα του αστροστόλου, στην ακαδημία του οποίου γινόταν η άσκηση με το Κομπαγιάσι Μαρού

Στο Star Trek II: Η οργή του Χαν , η προσομοίωση πραγματοποιείται σε αντίγραφο γέφυρας διακυβέρνησης αστροπλοίου, με τον εξεταζόμενο ως κυβερνήτη και άλλα μέλη του Στόλου, αξιωματικούς ή άλλους δοκίμους, σε άλλες βασικές θέσεις. Στο σενάριο της δεκαετίας του 2280, ο δόκιμος δέχεται ένα σήμα κινδύνου το οποίο δηλώνει ότι το πολιτικό φορτηγό Κομπαγιάσι Μαρού χτυπήθηκε από βαρυτική νάρκη στην ουδέτερη ζώνη των Κλίνγκον και χάνει γρήγορα την ισχύ του, την ακεραιότητα του κύτους και τα συστήματα υποστήριξης ζωής. Οι μετρήσεις των αισθητήρων είναι απροσδιόριστες και δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης του σήματος κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλα σκάφη κοντά. Ο δόκιμος πρέπει να λάβει γρήγορα μια απόφαση:

  • Να προσπαθήσει τη διάσωση του πληρώματος και των επιβατών του Κομπαγιάσι Μαρού η οποία περιλαμβάνει την παραβίαση της ουδέτερης ζώνης και έτσι προκαλώντας τους Κλίνγκονς σε εχθρική δράση ή, ενδεχομένως, και σε πόλεμο, ή
  • Να εγκαταλείψει το Κομπαγιάσι Μαρού, αποτρέποντας τον πόλεμο με τους Κλίνγκονς αλλά αφήνοντας το πλήρωμα και τους επιβάτες του ναυαγίου να πεθάνουν.

Αν ο δόκιμος επιλέξει να διασώσει το πλήρωμα και τους επιβάτες του Κομπαγιάσι Μαρού το σενάριο εξελίσσεται γρήγορα. Οι αξιωματικοί της γέφυρας ενημερώνουν το δόκιμο ότι παραβιάζουν τη συνθήκη μεταξύ της Ομοσπονδίας και των Κλίνγκον, δίνοντας στον κάτοχο την ευκαιρία να γυρίσει πίσω πριν τελικά δεσμευτεί σε αυτή την επικίνδυνη ενέργεια. Καθώς το διαστημόπλοιο εισέρχεται στην Ουδέτερη Ζώνη, ο υπεύθυνος επικοινωνίας χάνει την επαφή του με το χτυπημένο σκάφος. Τα πολεμικά πλοία των Κλίνγκον εμφανίζονται γρήγορα σε μια διαδρομή παρακολούθησης. Οι προσπάθειες επικοινωνίας με αυτούς δεν είναι επιτυχημένες και η απάντηση είναι η ραδιοφωνική σιωπή. Πράγματι, η μόνη απάντησή τους είναι να ανοίξουν πυρ με καταστροφικά αποτελέσματα. Καμία άμυνα δεν είναι επαρκής ενάντια στους Κλίνγκονς και το πλοίο του δοκίμου τελικά θα νικήσει (και θα καταστραφεί αν το σενάριο παίζει πλήρως).

Στην ταινία δεν απεικονίζονται οι πιθανές συνέπειες της απόρριψης της έκκλησης διάσωσης. Αυτές συζητούνται εκτενώς σε μυθιστορήματα και βιντεοπαιχνίδια και περιλαμβάνουν την εξέγερση του πληρώματος, όταν καλούνται να εγκαταλείψουν τους αμάχους που θα πεθάνουν χωρίς βοήθεια, παραβιάσεις της πολιτικής της Πολιτικής Ασφαλείας του Αστροστόλου σχετικά με την παροχή βοήθειας σε σκάφη που υποφέρουν από προβλήματα, εισβολή των Κλίνγκον στην επικράτεια της Ομοσπονδίας ανταποκρινόμενη στην «πρόκληση» από το Κομπαγιάσι Μαρού, ή το βάρος στη συνείδηση του δοκίμου που προκαλείται από την άρνηση παροχής βοήθειας.

Ο στόχος της άσκησης δεν είναι να ξεπεράσει ο δόκιμος τον αντίπαλό του, αλλά μάλλον να αναγκάσει τον δόκιμο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση χωρίς νίκη και απλά να παρατηρήσει πώς αντιδρά.

Το επεισόδιο της άσκησης του Κομπαγιάσι Μαρού αναφέρεται αρκετές φορές στο σύμπαν του Σταρ Τρεκ, όχι μόνο σε ταινίες, αλλά και σε διηγήματα της σειράς.

Επιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Entertainment Weekly αποκάλεσε την προσομοίωση Kobayashi Maru ένα από τα δέκα κορυφαία στοιχεία του Star Trek με τα οποία οι μη οπαδοί είναι πιθανό να είναι εξοικειωμένοι. [1]

  • Οι σχολιαστές Επιχειρησιακών Θεωριών σε εταιρείας χρησιμοποίησαν το Kobayashi Maru ως παράδειγμα της ανάγκης να επαναπροσδιοριστεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο ανταγωνίζεται μια επιχείρηση - αλλάζοντας τους κανόνες αντί να παίζει μέσα σε ένα χαμένο παιχνίδι - ως παράδειγμα επιτυχημένης επιχειρησιακής στρατηγικής. [2]
  • Ο Randy Pausch, στην εκπομπή της τελευταίας διάλεξης, ανέφερε το όνειρο της παιδικής του ηλικίας να είναι «καπετάνιος Κερκ». Μετά τη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος (ο οποίος αποδείχθηκε θανάσιμος σχεδόν δύο χρόνια αργότερα) έλαβε μια υπογεγραμμένη υπογεγραμμένη φωτογραφία του Kirk με την επιγραφή "Δεν πιστεύω στο σενάριο που δεν κερδίζει. My Best, Bill Shatner " [3]
  • Το Κομπαγιάσι Μαρού έχει χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ασφαλείας υπολογιστών για να διδάξουν στους μαθητές τους να σκέφτονται σαν τον αντίπαλο, ότι με την υπέρβαση των κανόνων του παιχνιδιού μπορεί κανείς να επαναπροσδιορίσει το παιχνίδι. [4]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Franich, Darren (6 Μαΐου 2016). «'Star Trek II: The Wrath of Khan' is a movie about acting». Entertainment Weekly. Time Inc. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2016. 
  2. Olenick, Michael (8 Φεβρουαρίου 2008). «Redefining Markets: Captain Kirk & the Kobayashi Maru». Valueinnovation.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  3. «March 17th, 2007: A note on staying positive». Download.srv.cs.cmu.edu. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2012. 
  4. Gregory Conti and James Caroland. "Embracing the Kobayashi Maru: Why You Should Teach Your Students to Cheat." IEEE Security and Privacy, Vol. 9, No. 4, July–August 2011, pp. 48-51.