Κομητεία Πένινγκτον (Νότια Ντακότα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Όρος Ράσμορ, όπου οι μορφές 4 Προέδρων των ΗΠΑ είναι σκαλισμένες σε τεράστιες διαστάσεις ψηλά στην πλαγιά του βουνού

Η Κομητεία Πένινγκτον (Pennington County) στην πολιτεία των ΗΠΑ Νότια Ντακότα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό από τις 66 κομητείες της πολιτείας αυτής. Κατά την απογραφή του 2010 ο πληθυσμός της κομητείας ήταν 100.948 κάτοικοι[1], υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το όριο των 100 χιλιάδων σε επίσημη απογραφή.

Η έδρα και μεγαλύτερη πόλη της κομητείας, όπου ζουν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της, είναι η Ράπιντ Σίτυ.[2] Η Κομητεία Πένινγκτον δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1875 και απέκτησε την οργάνωση κομητείας 27 μήνες αργότερα.[3] Πήρε το όνομά της προς τιμή του Τζων Λ. Πένινγκτον, πέμπτου Κυβερνήτη του Εδάφους της Ντακότα, ο οποίος κατείχε το αξίωμα αυτό όταν δημιουργήθηκε η κομητεία.[4]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφικώς, η Κομητεία Πένινγκτον έχει έκταση 7.210 τετραγωνικά χιλιόμετρα (από τα οποία τα 20 καλύπτονται από νερά) και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Νότιας Ντακότα, με το δυτικό όριό της να συνορεύει με την πολιτεία Ουαϊόμινγκ. Το σχήμα της είναι επίμηκες, στη διεύθυνση ανατολή-δύση. Στην Κομητεία Πένινγκτον βρίσκεται το πολύ γνωστό Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ, όπου τα πρόσωπα τεσσάρων σημαντικών Προέδρων των ΗΠΑ είναι σκαλισμένα σε τεράστιο μέγεθος ψηλά στην πλαγιά του βουνού. Αυτή δεν είναι η υψηλότερη κορυφή στην κομητεία: Η κορυφή της Μπλακ Ελκ (πρώην Χάρνεϋ) 6 χιλιόμετρα δυτικά του Ράσμορ είναι το υψηλότερο σημείο σε ολόκληρη τη Νότια Ντακότα με υψόμετρο 2.208 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή 463 μέτρα υψηλότερη από την κορυφή του Ράσμορ. Από την άλλη, το χαμηλότερο σημείο του εδάφους της Κομητείας Πένινγκτον έχει υψόμετρο 578 μέτρα και βρίσκεται στο βορειοανατολικό της άκρο.[5]

Εκτός από την πολιτεία Ουαϊόμινγκ, η Πένινγκτον, εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της (είναι η τρίτη σε έκταση από τις 66 κομητείες της Νότιας Ντακότα) συνορεύει με τις εξής επτά κομητείες της πολιτείας της:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «State & County QuickFacts». United States Census Bureau. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2013. 
  2. «Find a County». National Association of Counties. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011. 
  3. «Dakota Territory, South Dakota, and North Dakota: Individual County Chronologies». Dakota Territory Atlas of Historical County Boundaries. The Newberry Library. 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2015. 
  4. "Pennington County, SD History" Αρχειοθετήθηκε October 22, 2013, στο Wayback Machine.. Επίσημος ιστότοπος της Κομητείας. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2011.
  5. «"Find an Altitude" Google Maps». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]