Κομάντσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του έθνους των Κομάντσι

Οι Κομάντσι είναι μια ιθαγενής φυλή στις νότιες πεδιάδες των σημερινών ΗΠΑ. Η φυλή είναι αναγνωρισμένη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ως το "Έθνος των Κομάντσι" και έχει την έδρα της στο Λώτον της πολιτείας της Οκλαχόμα.

Η γλώσσα των Κομάντσι ανήκει στην Ουτο-Αζτεκική οικογένεια. Αρχικά ήταν μια διάλεκτος των Σοσόνι αλλά σταδιακά διαφοροποιήθηκε και έγινε διαφορετική γλώσσα. Οι ίδιοι οι Κομάντσι ήταν κάποτε μέρος της φυλής των Σοσόνι.

Το όνομά τους προέρχεται από το όνομα που τους είχε δώσει η φυλή Ούτε και που σημαίνει εχθρός.

Η πρώτη αναφορά στη φυλή τους εμφανίζεται το 1706 όταν οι Ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι οι Κομάντσι ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο σημερινό νότιο Κολοράντο.

Τον 18ο και 19ο αιώνα οι Κομάντσι ζούσαν στις περιοχές που σήμερα αποτελούν το βορειοδυτικό Τέξας, το ανατολικό Νέο Μεξικό, το νοτιοανατολικό Κολοράντο, το νοτιοδυτικό Κάνσας, τη δυτική Οκλαχόμα και τη βόρεια πολιτεία της Τσιουάουα του Μεξικού. Ζούσαν νομαδική ζωή με επίκεντρο το άλογο και το κυνήγι του βίσονα. Έκαναν ανταλλαγές προϊόντων με γειτονικές φυλές καθώς και Ισπανούς, Γάλλους και Αμερικανούς αποίκους.

Με την είσοδο όλο και περισσοτέρων λευκών Αμερικανών στις περιοχές τους, οι Κομάντσι ξεκίνησαν επιδρομές τόσο στους λευκούς όσο και σε άλλες φυλές ιθαγενών. Έπαιρναν αιχμαλώτους που είτε τους χρησιμοποιούσαν σαν σκλάβους, είτε τους πουλούσαν στους Ισπανούς και αργότερα τους Μεξικανούς αποίκους, είτε τους ενέτασσαν στη φυλή τους.

Ως αποτέλεσμα της συνεχής ροής αποίκων, το συνεχή πόλεμο και την αυξημένη θνησιμότητα από νέες για αυτούς ασθένειες που εισήχθησαν από τους Ευρωπαίους, οι Κομάντσι αναγκάστηκαν από τη δεκαετία του 1870 και μετά να ζουν πλέον σε συγκεκριμένες περιοχές που τους είχαν παραχωρήσει οι ΗΠΑ.

Σήμερα το έθνος των Κομάντσι αριθμεί περίπου 17000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Οκλαχόμα.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kavanagh, Thomas W., The Comanches: A History 1706–1875, 1996, University of Nebraska Press ISBN 978-0-8032-7792-2