Κολοστομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κολοστομία είναι χειρουργικός όρος που σημαίνει την εκτροπή της αποχετευτικής οδού του πεπτικού σωλήνα.

Κατά την κολοστομία τα κόπρανα δε βγαίνουν πια από τον πρωκτό αλλά από κάποιο, ενδιάμεσο, σημείο του παχέος εντέρου, κατά προτίμηση όσο γίνεται πιο κοντά προς το ορθό, που εκβάλλει διά του κοιλιακού τοιχώματος. Για αυτόν το σκοπό διανοίγεται και δημιουργείται ένα νέο, "παρά φύση", στόμιο απ' όπου, στο εξής, θα εξασφαλίζεται η τελική αποχετευτική λειτουργία του εντέρου.

Μία σημαντική επιπλοκή της κολοστομίας είναι η δημιουργία παραστομιακής κήλης. [1]Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί σε κλινικά περιστατικά ότι δρα ευεργετικά στην ανάταξη παραστομιακής κήλης.

Ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρόλος μιας κολοστομίας μπορεί να είναι προστατευτικός, όταν περιφερικότερα αυτής υπάρχει κάποια επισφαλής αναστόμωση, ή θεραπευτικός, όταν περιφερικότερα της κολοστομίας υπάρχει παθολογική κατάσταση (π.χ. καρκίνος) η οποία δεν επιτρέπει τη διέλευση των κοπράνων δι' αυτής. Τέλος, μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, όπως π.χ. όταν έχει εκταμεί ο πρωκτός.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο ειδών κολοστομίες: η τελική και η δίκανος. Για κάθε μέθοδο υπάρχει η συγκεκριμένη ένδειξη και, κάθε φορά, η επιλογή του αν πρέπει να γίνει τελική ή δίκανος κολοστομία εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο γίνεται.

Τελική κολοστομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό σημαίνει ότι στο σημείο που έχει κριθεί ότι υπάρχει η σχετική ένδειξη, είτε διότι το περιφερικό έντερο έχει αφαιρεθεί, είτε διότι έχει γίνει πλήρης διατομή του παχέος εντέρου και σύγκλειση του περιφερικού τμήματος, το έντερο εκβάλλει προς τα έξω τελικώς. Στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα βλέπουμε ένα στόμιο να παριστά την έξοδο του εντέρου.

Δίκανος κολοστομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτήν την περίπτωση, η κολοστομία γίνεται σε, όποιο κριθεί σκόπιμο, σημείο του παχέος εντέρου, με έλξη του εντέρου προς τα έξω, ενώ παραμένει, σε συνέχεια, το περιφερικό τμήμα του. Έτσι, όταν διανοιγεί το τμήμα που έχει εξωτερικευθεί θα βλέπουμε δύο στόμια, σαν δίκανο όπλο: ένα το οποίο αντιπροσωπεύει την αποχέτευση του κεντρικού τμήματος, και είναι ουσιαστικά το αποχετευτικό στόμιο του πεπτικού σωλήνα, και το άλλο το οποίο οδηγεί στο περιφερικό τμήμα. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κολοστομίας, έναντι της τελικής, είναι ότι συγκλείεται πολύ πιο έυκολα, ενώ εφαρμόζεται και πιο εύκολα όταν γίνεται ως ανεξάρτητη εγχείρηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παπαδημητρίου, "Σύγχρονη γενική χειρουργική", εκδόσεις Μ. Παρισιάνου.