Κοκκινομπομπίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοκκινομπομπίνα

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Anura (Άνουρα)
Οικογένεια: Bombinatoridae
Γένος: Bombina
Είδος: B. bombina
Διώνυμο
Bombina bombina
(Linnaeus, 1761)

Φυσική κατανομή κοκκινομπομπίνας

Η κοκκινομπομπίνα, Bombina bombina (Linnaeus, 1761) είναι ένας φρύνος της οικογένειας Bombinatoridae. Πρόκειται για ένα μικρό φρύνο με ολικό μήκος που συνήθως δεν ξεπερνά τα 5cm[1]. Συναντάται σε ρηχά, στάσιμα νερά, σε υψόμετρα συνήθως κάτω των 250m. Πολύ δειλός φρύνος που καταδύεται αμέσως στο νερό μόλις αντιληφθεί κίνδυνο.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος αυτό απαντάται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από τη Δανία, τη Ν. Σουηδία και τη Β. Γερμανία έως τα Ουράλια όρη ανατολικά και έως τη λεκάνη του Δούναβη, την Τουρκία και βόρεια του Καυκάσου νότια. Έχει εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στο ανατολικό τμήμα του νομού Έβρου, από το Δέλτα έως και το τριεθνές, κατά μήκος των συνόρων.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέφεται κυρίως με έντομα και προνύμφες αυτών. Ζευγαρώνει αργά την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν αρκετές φορές ανά εποχή, έως και 300 αυγά συνολικά[1]. Τα θηλυκά συνήθως ζευγαρώνουν κάθε 2 χρόνια.

Άμυνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν συλληφθεί καμπυλώνει χαρακτηριστικά το σώμα και τα άκρα του προς τα πάνω, επιδεικνύοντας τα έντονα χρώματα της κοιλιάς του, προειδοποιώντας έτσι για το τοξικό υγρό που μπορεί να εκκρίνει μέσω αδένων του δέρματος σε περίπτωση άμυνας. Οι ουσίες αυτές, αν και αποτελεσματικές στην αποτροπή θηρευτών, είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2018.