Κοινός φρύνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινός φρύνος

Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Chordata (Χορδωτά)
Ομοταξία: Amphibia (Αμφίβια)
Τάξη: Anura (Άνουρα)
Οικογένεια: Bufonidae
Γένος: Bufo
Είδος: B. bufo
Διώνυμο
Bufo bufo
(Linnaeus, 1758)

Φυσική κατανομή κοινού φρύνου

Ο κοινός φρύνος, Bufo bufo (Linnaeus, 1758) ή χωματόφρυνος, όπως είναι αλλιώς γνωστός, είναι ένα αμφίβιο της οικογένειας Bufonidae, που απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φρύνο της Ευρώπης με ολικό μήκος σώματος έως και 18cm[1].

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντοπίζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με εξαίρεση τη νοτιοδυτική Ευρώπη, την Ιρλανδία και άλλα μεγάλα νησιά της Μεσογείου[1]. Στη νοτιοδυτική Ευρώπη αντικαθίσταται από τον Bufo spinosus[1]. Στην Ελλάδα απαντάται σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα περισσότερα Ιόνια νησιά, τη Σαμοθράκη, την Άνδρο, τη Σάμο και την Κω.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι εδαφόβιος και κυρίως νυκτόβιος φρύνος, αν και παρατηρείται και την ημέρα, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά ανεβαίνουν στην πλάτη των θηλυκών αγκαλιάζοντάς τα, γονιμοποιώντας τα αυγά των θηλυκών τα οποία γεννούν συγχρόνως 2 "χορδές" αυγών, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 5 μέτρα σε μήκος[2]. Τα μεγάλα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν έως και 8000 αυγά[2].

Άμυνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν απειληθεί σηκώνει το σώμα του ψηλά τεντώνοντας τα άκρα και κατεβάζοντας το κεφάλι, ενώ αν αρπαχτεί βίαια εκκρίνει αμυντικές τοξικές ουσίες από αδένες του δέρματος ικανές να αποτρέψουν τους περισσότερους θηρευτές αφού είναι ιδιαίτερα δύσγευστες, δεν πτοούν όμως μερικούς θηρευτές όπως είναι και τα νερόφιδα. Οι ουσίες αυτές είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, μπορεί όμως να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα ερεθισμού ή και άλλα σε περίπτωση κατάποσης ή αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια ή πληγές[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Speybroeck, J., Beukema, W., Bok, B., Van Der Voort, J. (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe.. San Diego, USA: Bloomsbury Natural History.
  2. 2,0 2,1 2,2 «.:| herpetofauna.gr |:. ..Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2018.