Κοινωνικό Φαρμακείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα κοινωνικά φαρμακεία δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στη φαρμακευτική περίθαλψη και για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Λειτουργούν κυρίως στο πλαίσιο δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, σωματείων, ιδρυμάτων και άλλων φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και παρέχουν δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό, παραφαρμακευτικά προϊόντα και διάφορες κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα κοινωνικά φαρμακεία συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σταθερού και ανατροφοδοτούμενου συστήματος δωρεάς και αναδιανομής περισσευούμενων φαρμάκων.

Οι δικαιούχοι των κοινωνικών φαρμακείων ορίζονται από τα κριτήρια της κάθε δομής και είναι συνήθως μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, άποροι, υπερήλικες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άστεγοι, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, ανιθαγενείς, μονογονεϊκές/πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους.

Σήμερα λειτουργούν 130 κοινωνικά φαρμακεία σε όλη την επικράτεια και εκτιμάται ότι εξυπηρετούν περίπου 30.000 πολίτες ενώ καλύπτουν περίπου το 70% των φαρμακευτικών αναγκών των ανθρώπων που τα επισκέπτονται.