Κοινωνική Συμφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοινωνική Συμφωνία
Koin.symfonia.png
Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος
Γενικός Γραμματέας Νικήτας Κανάκης
Εκπρόσωπος Τύπου Λάζαρος Λασκαρίδης
Ιδρυτής Λούκα Κατσέλη
Ίδρυση 14 Μαρτίου 2012
Διάσπαση από ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Έδρα Οδός Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
Πτέρυγα νεολαίας Νεολαία Κοινωνικής Συμφωνίας
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Οικοσοσιαλισμός
Ευρωπαϊσμός
Πολιτική θέση Κεντροαριστερά
Εθνική προσχώρηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Χρώματα πράσινο, πετρόλ
Κοινοβούλιο
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Περιφέρειες
0 / 703
Ιστοσελίδα
koinonikisymfonia.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Κοινωνική Συμφωνία, είναι πολιτικό κόμμα της κεντρoαριστεράς, το οποίο δημιουργήθηκε στις 14 Μαρτίου 2012 από τους ανεξάρτητους βουλευτές και πρώην υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη[1]. Η ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου αυτού πολιτικού φορέα έγινε στην Αίγλη Ζαππείου. Στην παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης της Κοινωνικής Συμφωνίας που συντόνισε η βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου, ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο πρ. υφυπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Κουβέλης και η πρ. βουλευτής Πέμυ Ζούνη καθώς και όλα τα μέλη της ιδρυτικής επιτροπής που αναφέρονται από κάτω καθώς και πλήθος πολιτών που αναζητούσε μια πολιτική στέγη, ενώ στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης αναφέρεται ότι η Κοινωνική Συμφωνία μπορεί να αλλάξει το μνημόνιο και να πραγματοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς όμως να κινδυνέψει το παραμικρό από τα κεκτημένα πλεονεκτήματα της εισόδου στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ενώ αυτή υπογράφεται από 243 ιδρυτικά μέλη.

Η ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοινωνική Συμφωνία πιστεύει πως πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας την αλλαγή του μνημονίου σε ένα σχέδιο εθνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με "κόκκινες γραμμές" την κοινωνική συνοχή και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων και πολικών για τη ρευστότητα στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη φορολογία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, αλλά και την αναδιοργάνωση του κράτους και τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο και το πολιτικό σύστημα.

Κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών που με τον κυρωτικό Νόμο του Μνημονίου δόθηκαν στις τράπεζες, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, προκειμένου τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των περισσότερο αδύνατων κοινωνικών ομάδων και τη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.

Περιστολή της δημόσιας σπατάλης, ιδιαίτερα μέσω του αποτελεσματικού ελέγχου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, των προμηθειών, και των ενοικίων στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διοχετευθούν σε δημόσιες επενδύσεις και σε στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης.

Στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με δράσεις για την καταπολέμηση των καρτέλ και των μεσαζόντων στην παραγωγή, τις μεταφορές και το εμπόριο, παράλληλα με τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Διασφάλιση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας στο τραπεζικό σύστημα και την αποτελεσματική συγκρότηση και λειτουργία ενός τραπεζικού πυλώνα δημοσίου συμφέροντος. Ευνοϊκή διευθέτηση των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άρση αντικινήτρων και ριζική απλούστευση φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας είναι αναγκαία και πρέπει να κατατείνει στην παραγωγή νέου πλούτου με επενδύσεις και παραγωγικές αναδιαρθρώσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, σε ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας και στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της βιώσιμης αξιοποίησης των εγχώριων πηγών της, της ναυτιλίας, του πολιτισμού αλλά και των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης αποτελούν αιχμή του δόρατος στη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργασίες-Προσχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογή νέου Προέδρου της Κοινωνική Συμφωνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινωνικής Συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, εκλέχθηκε ομόφωνα νέος Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, μετά την παραίτηση της Λούκα Κατσέλη, λόγω ανάληψης των καθηκόντων της ως Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.[3]

Αποχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε το καταστατικό συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας. Είχαν προηγηθεί δύο πανελλαδικές συνδιασκέψεις στις οποίες τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2012, το κόμμα συμμετείχε αυτόνομα και στις 56 Εκλογικές Περιφέρειες της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν αρκετά καλό για την Κοινωνική Συμφωνία που ήταν ένα πολύ καινούριο κίνημα και είχε ιδρυθεί μόλις 53 ημέρες πριν τις εκλογές. Η Κοινωνική Συμφωνία κατέλαβε 0,96% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και 60.753 ψήφους, αφήνοντας όλους τους υποψηφίους εκτός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική με όριο θα πρέπει κάποιο κόμμα να περάσει το 3% ώστε να εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2012, η Κοινωνική Συμφωνία, ήλθε σε συμφωνία με το ΣΥΡΙΖΑ. Κατέβηκαν ως ένα κόμμα, αλλά η Κοινωνική Συμφωνία δεν ζήτησε θέση στις λίστες, αντίθετα συνέχισε τη λειτουργία της και προσπάθησε να κατευθύνει τους ψηφοφόρους της προς το ΣΥΡΙΖΑ.Το ίδιο μοντέλο συνεργασίας υιοθετήθηκε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2009 Λούκα Κατσέλη δε συμμετείχε δε συμμετείχε
8 / 300
8ο κόμμα
(από 14/03/2012)
2012 Ι Λούκα Κατσέλη 60.753 0,96 %
0 / 300
14ο κόμμα
2012 ΙΙ Λούκα Κατσέλη στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ
0 / 300
-
2015 Ι Λούκα Κατσέλη στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ
0 / 300
-
2015 ΙΙ Παναγιώτης
Δημητρουλόπουλος
στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ
0 / 300
-

Κοινοβουλευτική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΓ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαρτίου 2012 ιδρύθηκε η Κοινωνική Συμφωνία αριθμώντας 7 βουλευτές. Ωστόσο, μετά από προσχωρήσεις βουλευτών η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]