Κλίμα της Δυτικής Βεγγάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κλίμα της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία διαφέρει από την τροπική σαβάνα στη νότια τμήματα σε υγρό υποτροπικό στο βορρά.

Πολλές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες κατά τη διάρκεια των δυνατών βροχών από τους μουσώνες στην Δυτική Βεγγάλη.
Η Εθνικής Οδός 31Α περνά από τις όχθες του ποταμού Τίστα κοντά στο Καλιμπόνγκ, στην περιοχή του Νταρτζιλίνγκ της Δυτικής Βεγγάλης.

Εποχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πέντε κύριες εποχές στη Δυτική Βεγγάλη: η άνοιξη, το καλοκαίρι, η περίοδος των βροχών, ένα σύντομο φθινόπωρο και ο χειμώνας.

Άνοιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια σύντομη άνοιξη σε ορισμένα τμήματα της πολιτείας, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Βόρειας Βεγγάλης. Αυτός είναι το χρόνος που συμβαίνει το Χόλι.

Καλοκαίρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι εκτείνεται από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έως τον Ιούνιο. Ενώ το καλοκαίρι στην περιοχή του δέλτα είναι γνωστή για την υπερβολική υγρασία, τα δυτικά υψίπεδα έχουν ξηρό καλοκαίρι όπως η βόρεια Ινδία, με την υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία να κυμαίνεται από 38 °C έως 45 °C.[1] Η μέση θερμοκρασία είναι 30 βαθμούς Κελσίου.

Τα βράδια, ένα δροσερό νότιο αεράκι μεταφέρει την υγρασία από τον Κόλπο της Βεγγάλης, φέρνοντας ανακούφιση στους κατοίκους. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό περιοχών χαμηλής πίεσης στις περιοχές της πολιτείας κατά τη διάρκεια του Απριλίου–Μαΐου. Οι περιοχές προσελκύουν ανέμους από τα βορειοδυτικά και κυκλωνικές καταιγίδες και βροχοπτώσεις, ενώ συμβαίνουν συχνά και καταιγίδες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως Καλμπαϊσάχι στη Δυτική Βεγγάλη ή Βορειοδυτικοί άνεμοι.[2]

Εποχή των βροχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος των βροχών απλώνεται από τον Ιούλιο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι νοτιοδυτικοί μουσώνες λαμβάνουν την υγρασία από το Κόλπο της Βεγγάλης και επηρεάζουν την πολιτεία. Το μεγαλύτερο μέρος της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης 1.250 με 1.750 χιλιοστών παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έντονη βροχόπτωση πάνω από 2.500 χιλιοστά παρατηρείται στις επαρχίες Νταρτζιλίνγκ, Τζαλπαϊγκούρι, Αλιπουρντουάρ και Κουτς Μπιχάρ. Αργότερα, φυσώντας προς τα δυτικά, οι άνεμοι φέρνουν μέση βροχόπτωση 1.250 χιλιοστών στις βόρειες πεδιάδες και το δυτικό οροπέδιο. Κατά την άφιξη των μουσώνων, χαμηλές πιέσεις στην περιοχή του Κόλπου της Βεγγάλης συχνά οδηγούν στην εμφάνιση καταιγίδων στις παράκτιες περιοχές.

Φθινόπωρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εποχή του φθινοπώρου παρουσιάζεται στη Δυτική Βεγγάλη για πολύ σύντομη χρονική περίοδο, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Οι ουρανοί καθαρίζουν το φθινόπωρο και η θερμοκρασία αρχίζει να μειώνεται σταδιακά. Η υψηλή πίεση αντικαθίσταται από τη χαμηλή πίεση και οφείλεται στην επίδραση που έχει η υποχώρηση τωνμουσώνων πάνω από τη πολιτεία. Περιοχές με χαμηλή πίεση, αναπτύσσονται συχνά κοντά στον Κόλπο της Βεγγάλης, με αποτέλεσμα κυκλωνικές καταιγίδες. Αυτές είναι γνωστές ως Ασουινέρ Τζαρ και συχνά προκαλούν τεράστια καταστροφή. Αυτή η εποχή είναι μια εορταστική περίοδος στην Δυτική Βεγγάλη, λόγω του εορτασμού του Ντούργκα Πούτζα, του Λάκσμι Πούτζα και του Ντιουάλι. Είναι η εποχή των διακοπών. Είναι η εποχή της οικογενειακής επανένωσης και απόλαυσης. Είναι η εποχή για του αισθήματος συντροφικότητας.

Χειμώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χειμώνας ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τον Φεβρουάριο, με τον Ιανουάριο να είναι ο πιο κρύος μήνας. Ο χειμώνας είναι κρύος με ήπιος πάνω από τις πεδιάδες, με μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες από 9 έως 16 °C. Ένας ψυχρός και ξηρός βόρειος άνεμος φυσάει το χειμώνα, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο υγρασίας. Ωστόσο, ορισμένες βροχοπτώσεις μπορούν να ληφθούν από τις Δυτικές Διαταραχές. Ωστόσο, η Περιοχή των Ιμαλαΐων στο Νταρτζιλίνγκ έχει σκληρό χειμώνα, με περιστασιακή χιονόπτωση σε περιοχές. Στη περιοχή των βόρειων πεδιάδων, η οποία περιλαμβάνει τις επαρχίες Τζαλπαϊγκούρι, Κουτσμπιχάρ και Αλιπουρντουάρ η ελάχιστη θερμοκρασία μπορεί συχνά να πέσει στους 5 έως 7 °C. Περιστασιακά, λίγη βροχόπτωση εμφανίζεται κάτω από την επίδραση των χαμηλών υφέσεων στη βορειοδυτική Ινδία. Αυτές είναι γνωστές ως "δυτικές διαταραχές".

Θερμοκρασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τροπικός του Καρκίνου περνά 6 χλμ. βόρεια του Ναμπαντουίπ, οπότε, σύμφωνα με το γεωγραφικό πλάτος, το βόρειο τμήμα της πολιτείας πέφτει στην εύκρατη ζώνη και το νότιο τμήμα πέφτει στην τροπική ζώνη. Αλλά το νότιο τμήμα λαμβάνει επαρκείς βροχοπτώσεις και λόγω της θαλάσσιας επιρροής δεν είναι πολύ ζεστό. Εκτός από τα ορεινά μέρη του Νταρτζιλίνγκ και του Τζαλπαϊγκούρι, όλη η πολιτεία αντιμετωπίζει ένα ζεστό, υγρό κλίμα τροπικών μουσώνων. Οι περιφερειακές διαφορές είναι ορατές στο κλίμα. Στη δυτική περιοχή των οροπέδιων, η βροχόπτωση είναι χαμηλή και οι μεταβολές της θερμοκρασίας είναι πιο συνηθισμένες. Η θαλάσσια επιρροή στην παράκτια περιοχή κάνει το κλίμα της περιοχής μέτριο και ευχάριστο. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στην πολιτεία κυμαίνεται μεταξύ 26 °C και 43 °C , ενώ τον χειμώνα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 10 °C έως 19 °C.

Βροχόπτωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετήσια βροχόπτωση διαφέρει στα διάφορα τμήματα της πολιτείας. Η Βόρεια Βεγγάλη λαμβάνει την υψηλότερη βροχόπτωση, από 2.000 έως 4.000 χιλιοστά. Στις παράκτιες περιοχές η βροχόπτωση είναι περίπου 2.000 χιλιοστά. Στην πεδιάδα του Γάγγη και στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας η βροχόπτωση είναι περίπου 1.500 με 2.000 χιλιοστά και στη δυτική περιοχή των οροπεδίων το ύψος των βροχοπτώσεων που λαμβάνεται είναι περίπου 1.000 έως 1.250 χιλιοστά. Η ξηρασία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις επαρχίας Μπανκούρα και Πουρούλια. Οι βροχοπτώσεις που παρουσιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά φέρνει έντονες καταιγίδες που ονομάζονται Καλμπαϊσάχι.

Κυκλώνες που πλήττουν τη Δυτική Βεγγάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Χαμηλότερη πίεση (mbar) Έτος Άνεμοι (σε χιλιόμετρα) Εικόνα
Κυκλώνας Μπόλα (1970) 966 1970
BOB 03 964 1981
BOB 07 994 1997
BOB 06 984 1998
BOB 04 998 2000
BOB 03 970 2002 100
Σιντρ 944 2007 215
Ράσμι 996 2008 85
Αϊλά 970 2009 120
Κομέν 986 2015 75
Ροάνου 983 2016 85
Μόρα 978 2017 110

Ορεινή περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, τα ορεινά μέρη των επαρχιών Νταρτζιλίνγκ και Τζαλπαϊγκούρι έχουν δροσερό εύκρατο κλίμα. Η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία είναι περίπου 15 °C, και το χειμώνα η θερμοκρασία είναι περίπου 2 °C. Η χιονόπτωση παρουσιάζεται σε μέρη της περιοχής. Καθώς βρίσκεται νότια από τα Ιμαλάια, η περιοχή δέχεται έντονες βροχοπτώσεις. Λόγω της φυσικής ομορφιάς και του ήπιου κλίματος της περιοχής, ένας τεράστιος αριθμός τουριστών επισκέπτονται τις περιοχές. Εδώ το Καλιμπόνγκ είναι ένας άλλος διάσημος σταθμός λόφων, το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου για την φυσική ομορφιά και την μέση δροσερή θερμοκρασία όλο το χρόνο.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επαρκείς βροχοπτώσεις στις πεδιάδες της Δυτικής Βεγγάλης επηρεάζουν της φυτικής παραγωγής. Το καυτό και υγρό κλίμα είναι καλό για την παραγωγή ρυζιού και γιούτας. Οι υψηλότερες βροχοπτώσεις που λαμβάνονται στη βόρεια ορεινή περιοχή είναι ευνοϊκές για την παραγωγή τσαγιού, το οποίο είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Τα όσπρια και οι ελαιούχοι σπόροι επίσης παράγονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι άνθρωποι προτιμούν να φορούν χαλαρά και λεπτά βαμβακερά ρούχα, λόγω του ζεστού υγρού κλίματος. Το ρύζι και τα ψάρια είναι η βασική τροφή των Μπενγκάλι καθώς είναι εύκολο να αναπαραχθούν μέσα σε αυτό το κλίμα και να είναι εύκολα διαθέσιμα. Το ζεστό και υγρό κλίμα, εμποδίζει την απόδοση των ατόμων, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να κουράζονται εύκολα. Για την προστασία από έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα βόρεια, οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια με επικλινείς στέγες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Climate». West Bengal: Land. Suni System (P) Ltd. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006. 
  2. «kal Baisakhi». Glossary of Meteorology. American Meteorological Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2006.