Κιτρινομάγουλη Χελώνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κιτρινομάγουλη χελώνα (Trachemys Scripta Scripta) είναι ένα υποείδος χελώνας ξηράς και νερού που ανήκει στην οικογένεια των Εμυδίδων. Αυτό το υποείδος συναντάται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στη Φλόριντα μέχρι τη νοτιοανατολική Βιρτζίνια [1] και μάλιστα θεωρείται ένα από τα πιο κοινά είδη χελώνας για την περιοχή. [2] Ζει σε μια μεγάλη ποικιλία υδροβιότοπων όπως λίμνες, ποτάμια και βάλτους. Εκτός από αυτά η Κιτρινομάγουλη Χελώνα είναι επίσης και πολύ δημοφιλή κατοικίδιο .

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά συνήθως φτάνουν τα 13-23 εκατοστά, μικρότερα από τα θηλυκά τα όποια κυμαίνονται στα 20-33 εκατοστά. [3] Το καβούκι είναι συνήθως καφέ ή μαύρο, συχνά με κίτρινες γραμμώσεις ή κουκκίδες. Το χρώμα δέρματος είναι σκούρο πράσινο με εξίσου συχνά κίτρινες γραμμώσεις στο λαιμό και τα πόδια. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλει και το όνομα της η Κιτρινομάγουλη Χελώνα. Ωστόσο το κάτω κέλυφος της τείνει να είναι κίτρινο με μαύρες κηλίδες κατά μήκος τω άκρων και σε συχνές περιπτώσεις πάνω σε αυτό σχηματίζονται σχήματα όπως S και ερωτηματικού. Με την πάροδο του χρόνου όταν η χελώνα ενηλικιωθεί, φτάνοντας την ηλικία των 3-4 χρόνων, το καβούκι της τείνει να γίνεται πιο σκούρο.

Σε αυτήν την φωτογραφία οι μαύρες κηλίδες φαίνονται ολοφάνερα.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Conant, R., J. Collins. 1991. Peterson Field Guides: Reptiles and Amphibians of Eastern/Central North America. Boston: Houghton Mifflin Co.
  2. Scriber, K. T. (August 4, 1986). «Genetic Divergence among Populations of the Yellow-Bellied Slider Turtle (Pseudemys scripta) Separated by Aquatic and Terrestrial Habitats». Copeia (American Society of Ichthyologists and Herpetologists) 1986 (3): 691–700. doi:10.2307/1444951. https://archive.org/details/sim_copeia_1986-08-04_3/page/691. 
  3. «Care Sheet — Yellow-bellied Slider». Austin's Turtle Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2008.