Κιτρέα η πλατύφυλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κιτρέα η πλατύφυλλος,
Περσικό μοσχολέμονο,
(Citrus × latifolia).
Περσικό λάιμ.
Περσικό λάιμ.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
( Aνιεράρχητη
βαθμίδα
):
Ροδίδες (Rosids)
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ρουτίδες (Rutaceae)
Γένος: Κίτρος (Citrus)
Είδος: Κιτρέα η πλατύφυλλος (C. × latifolia)
Διώνυμο
Κιτρέα η πλατύφυλλος (Citrus × latifolia)
Yuichiro Tanaka (Yu.Tanaka) Chōzaburō Tanaka (Tanaka)
Συνώνυμα[1]
 • Citrus aurantiifolia (Christm. et Panz.) Swingle ποικ. latifolia Yu. Tanaka

Η Κιτρέα η πλατύφυλλος, κοινώς το Περσικό μοσχολέμονο ή άλλως το Περσικό λάιμ (Persian lime - Citrus × Latifolia) ή λεμόνι του Σιράζ (Shiraz Limoo) επίσης γνωστό ως λάιμ Ταϊτής (Tahiti lime) ή το λάιμ του Bearss,[Σημ. 1][2] είναι ένα εσπεριδοειδές.

Είναι ένα σχεδόν χωρίς αγκάθια δέντρο. Το Περσικό λάιμ είναι υβριδικής προέλευσης, πιθανότατα από τη διασταύρωση μεταξύ του key lime (Citrus aurantiifolia) και είτε του λεμονιού (Citrus limon) είτε του κίτρου (Citrus medica).

Αν και υπάρχουν είδη εσπεριδοειδών που αναφέρονται ως μοσχολέμονα (βλ. Μοσχολέμονα), το C. × latifolia είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο είδος μοσχολέμονου για εμπορική χρήση και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των καρπών που πωλούνται ως λάιμ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαθέτει ένα μοναδικό αρωματικό, πικάντικο άρωμα. Ο καρπός έχει διάμετρο περίπου 6 εκατοστά (2,4 ίντσες), συχνά με ελαφρώς προεξέχοντα άκρα, και συνήθως πωλείται, ενώ ακόμα είναι πράσινος, αν και κιτρινίζει καθώς φτάνει στην πλήρη ωριμότητα. Επίσης είναι ευρέως διαθέσιμο και αποξηραμένο,[Σημ. 2] καθώς με αυτή τη μορφή χρησιμοποιείται συχνά στην Περσική κουζίνα.[Σημ. 3][3][4][5][6] Είναι μεγαλύτερο, με παχύτερο φλοιό και με λιγότερο έντονα εσπεριδοειδή αρωματικά απ' ό,τι το key lime (Citrus aurantifolia).

Στην εμπορική γεωργία, τα πλεονεκτήματα του Περσικού μοσχολέμονου σε σύγκριση με το key lime είναι:

 • το μεγαλύτερο μέγεθος
 • η απουσία των σπόρων
 • η ανθεκτικότητα
 • η απουσία των αγκαθιών στους θάμνους και
 • η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του καρπού στο ράφι.

Είναι λιγότερο όξινα από ό,τι τα key lime και δεν έχουν την πίκρα που είναι χαρακτηριστική για το μοναδικό άρωμα στα key lime.

Τα Περσικά μοσχολέμονα κυκλοφορούν στο εμπόριο κυρίως σε έξι μεγέθη, που είναι γνωστά ως τα 110-άρια, 150-άρια, 175-άρια, 200-άρια, 230-άρια και 250-άρια. Κάποτε, καλλιεργείτο κυρίως στη Φλόριντα στις ΗΠΑ και περιήλθε στο προσκήνιο όταν σύμφωνα με την American Pomological Society, οι οπωρώνες με τα key lime εξοντώθηκαν εκεί το 1926, ύστερα από έναν κυκλώνα· ακολούθως, οι ίδιοι οπωρώνες με τα Περσικά μοσχολέμονα, καταστράφηκαν το 1992, από τον «Κυκλώνα Άντριου». Μεγάλος αριθμός Περσικών μοσχολέμονων καλλιεργούνται, επεξεργάζονται και εξάγονται κάθε χρόνο, κυρίως από το Μεξικό[7] προς τις αγορές της Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας.

Οι εισαγωγές των Περσικών μοσχολέμονων στις ΗΠΑ από το Μεξικό, διακινούνται κυρίως μέσω της Μακ Άλεν (McAllen), Τέξας.[8]

Τα μοσχολέμονα προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και για πρώτη φορά καλλιεργήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα στην Περσία (σημερινό Ιράν) και το νότιο Ιράκ.[9]

Χαρακτηριστικά δέντρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σχήμα φύλλων: Ωοειδές σχήμα με ολόκληρα περιθώρια
 • Θέση φύλλων: Εναλλασσόμενα

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ονομάστηκε έτσι από τον John T. BEARSS, ο οποίος περί το 1895, ανέπτυξε στο φυτώριό του, στο Porterville, Καλιφόρνια, την χωρίς κουκούτσια ποικιλία.
 2. βλ. Αποξηραμένο μοσχολέμονο.
 3. Η 'Ιρανική κουζίνα' ή άλλως η 'Περσική κουζίνα', είναι το παραδοσιακό και το σύγχρονο ύφος μαγειρικής στο Ιράν (παλαιότερα γνωστό ως Περσία). Βρίσκεται στην Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία με ποικίλο πληθυσμό διαφόρων εθνοτήτων, το Ιρανικό μαγειρικό ύφος είναι μοναδικό στο Ιράν, αν και έχει ιστορικά τόσο επηρεάσει όσο και επηρεάστηκε από τις γειτονικές με το Ιράν καθώς και τις κατακτημένες περιοχές, στα διάφορα στάδια της μακρόχρονης ιστορίας του. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αμοιβαίες γαστρονομικές επιρροές από και προς την Τουρκική κουζίνα, κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν, Κουρδική κουζίνα, κουζίνα του Καυκάσου, Ιρακινή κουζίνα, Λεβαντίνικη κουζίνα, Ελληνική κουζίνα, κουζίνα της Κεντρικής Ασίας και ήσσονος σημασίας επιρροές από τη Ρωσική κουζίνα.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι (στα Αγγλικά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Persian lime (έκδοση 684730099) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).